CHP'den DSİ için araştırma istemi

CHP, DSİ'nin, Trakya bölgesinde ihmali olup olmadığının belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP'den DSİ için araştırma istemi
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, sel ve taşkın felaketi nedeniyle Lüleburgaz'ın Büyükkarıştıran beldesinde 4 vatandaşın hayatını kaybettiği, Kırklareli ve Tekirdağ'da dere taşkınları meydana geldiği ifade edildi.

DSİ'nin asli görevlerinden birinin, bataklıkları kurutmak ve arazilerin drenajını sağlamak olduğuna işaret edilen gerekçede, DSİ'nin Trakya'da sazlık ve bataklık bir çok alanı açılan drenaj kanallarıyla kurutup tarım alanı haline getirdiği, erozyonun azaltıldığı belirtildi.

Gerekçede, 1980'li yıllardan itibaren, açılan drenaj kanalları ve ıslah edilmiş derelerin, periyodik olarak her yıl kontrol edildiği ancak son yıllarda buna yeterince ilgi gösterilmediği savunuldu.

Bir çok ana derenin, ağaç ve bitki örtüsüyle dere özelliğini kaybettiğinin ifade edildiği gerekçede, şunlar kaydedildi:

''Yeni felaketlerin yaşanmaması için suya yön veren ve suyu kontrol etmekle görevli kurumlara büyük görev düşmektedir. Trakya'da Ergene ve Tunca nehirleri başta olmak üzere köy arazilerinin korunması için mutlaka dere yataklarının ıslah edilip, temizlenmesi gerekmektedir. Ortaya çıkacak yeni felaketlerden DSİ sorumlu olacaktır. Ancak en önemlisi köylümüz mağdur olacaktır.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz