Büyükelçiler Konferansına Suriye Krizi Damgasını Vuracak

Ana teması "İnsani Diplomasi" olarak belirlenen 5 Yurt dışında görevli büyükelçiler, yılın ilk günlerinde geleneksel yıllık Büyükelçiler Konferansı için Türkiye'de bir araya gelecekler.

Büyükelçiler Konferansına Suriye Krizi Damgasını Vuracak

Son bir yıldaki dış politika gelişmelerinin gözden geçirileceği, 2013 yılındaki izlenecek dış politika ile ilgili konuların ele alınacağı konferansa Suriye krizinin damgasını vurması bekleniyor.

Ana teması "İnsani Diplomasi" olarak belirlenen 5. Büyükelçiler Konferansı, 2-7 Ocak günlerinde gerçekleşecek. Konferansın ilk bölümü, 2-3 Ocak günlerinde Ankara'da, sonraki bölümü ise 4-7 Ocak tarinleri arasında İzmir'de düzenlenecek.

Yarın sabah Anıtkabir'de saygı duyuruşundan sonra Ankara JW Marriot Otelinde start verilecek konferansın açılış oturumunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir konuşma yapması bekleniyor. Davutoğlu, akşam saatlerinde ayrıca bir yemek verecek.

Bu arada, Büyükelçiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Konferans dolayısıyla Perşembe günü akşamı Ankara Palas Devlet Konuk Evi'nde vereceği akşam yemeğinde hazır bulunacaklar.

-ÇOK SAYIDA BAKAN KATILACAK-

Bu arada, 5. Büyükelçiler Konferansı sırasında yapılacak çalışmalara çok sayıda Bakan da katılacak. Konferans oturumlarında büyükelçilerle bir araya gelmesi öngörülen bir düzine yakın Bakanlar arasında Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ'ın yanısıra Adalet, İçişleri, Avrupa Birliği, Aile ve Sosyal Politikalar, Ekonomi, Enerji ve Doğal Kaynaklar, Ulaştırma ile Kültür ve Turizm Bakanları da bulunuyor.

-YABANCI KONUKLAR

Önceki konferanslara olduğu gibi bu yıl da önemli yabancı konuklar, büyükelçilere seslenecek.

5. Büyükelçiler Konferansı'na katılması beklenen yabancı konuklar arasında İsveç, Brezilya ve Singapur Dışişleri Bakanları bulunuyor.

-İZMİR'DEKİ ÇALIŞMALAR-

2008 yılından bu yana yapılan ve geleneksel bir nitelik kazanan Büyükelçiler Konferansı'nın bu yıldaki ikinci bölümü ise, İzmir'de gerçekleşecek.

4'üncü Büyükelçiler Konferansı da, "Türk Dış Politikasının (TDP) Temel Dayanakları, Demokratik Değerler ve Ulusal Çıkarlar" teması ile 2012 yılının ilk günlerinde Ankara ve Edirne'de düzenlenmişti.

-KONFERANSIN YOĞUN GÜNDEMİ-

5'inci Büyükelçiler Konferansı sırasında Türk dış politikasının 2012 yılındaki uygulamalarını gözden geçirilirken bu yılda izlenecek stratejiler üzerinde de durulacak.

Konferans sırasında Suriye krizinin ağırlıklı bir konuyu oluşturması bekleniyor. Bu çerçevede Suriye'deki durum, muhalefete sağlanan destek ve mülteciler gibi konular ile önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler ele alınacak.

Irak Merkezi Hükümet ile yaşanan sorunlar, Türkiye'nin AB sürecinin canlandırılması, Kıbrıs sorunu, başta Mısır olmak üzere Arap Baharı ülkelerindeki durum, İsrail ile yaşanan ciddi diplomatik kriz, ABD-Türkiye ilişkileri gibi Ankara'nın dış politika gündemindeki birçok önemli konu değerlendirilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler