Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tutuklu milletvekilleriyle ilgili muhalefet partilerinin öngördüğü düzenleme yasalaştığı takdirde, adaylığa engel bir mahkumiyet kararı olmayan kişilerin, Murat Karayılan veya dağdaki bir teröristin aday olabileceğini belirterek, ''Düzenleme yasalaştığı takdirde, dağdaki hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olmayanlar bağımsız aday olduğunda, silahı koyup parlamentoya gelebilir mi? Gelebilir. Bu düzenleme, bu yolu açıyor'' dedi.
Bozdağ, CNN Türk televizyonu canlı yayınında soruları yanıtladı.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''Wall Street Journal Gazetesi'nde, Uludere'de 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan hava operasyonunda istihbari bilginin ABD'den geldiği haberi yer alıyor. Böyle bir istihbari bilgi ulaştı mı?'' sorusuna, gelişmeyi şu anda duyduğunu, konuyla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini, soruşturma sonucuna göre net bir şey söylenebileceğini ifade etti. Bozdağ, ''Şu anda çıkan haber ne kadar doğru, nereye dayanıyor belli değil. Bunlar teyit edilmemiş bilgiler'' dedi.
''Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında istihbaratın milli olduğu ifadesi dikkat çekmişti. Bunun dışında bir bilgi oldu mu?'' sorusu üzerine Bozdağ, istihbaratla ilgili tartışmalar yaşandığını ve bu konuda yapılan açıklamaları hatırlatarak, konuyla ilgili idari, askeri, adli soruşturmanın devam ettiğini, bittiğinde kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.
Bekir Bozdağ, ''AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ PKK'ya genel affın gündeme gelebileceğini ifade etti. Genel af çalışması var mı?'' sorusuna ise ''Böyle bir çalışma yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Sayın milletvekili neye göre açıklama yapmış bilmiyorum. Partide de hükümette de böyle bir çalışma, konuşma, geleceğe dönük bir şey kesinlikle söz konusu değil. Milletvekili kendi şahsi görüşünü ifade etmiş olabilir. Hükümetimizin böyle bir çalışması söz konusu değil, böyle bir düşüncesi yok'' yanıtını verdi.
''MİT Müsteşarıyla ilgili harekete geçen AK Parti, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili kılını bile kıpırdatmıyor'' şeklinde eleştiriler yapıldığının hatırlatılması üzerine de Bozdağ, tutuklu milletvekilleriyle ilgili atılan adımların yanlışlığını başından beri söylediklerini kaydetti.
Bekir Bozdağ, ''Önemli bir konu. O yüzden de bu konuda AK Parti'yi suçlamaları fevkalade yanlış, büyük bir insafsızlıktır. Ortaya çıkan sorunu AK Parti çıkarmadı. Sanki Anayasa'ya 83. maddeyi biz koymuşuz, bu kararı biz vermişiz, bütün bu olup biteni biz oluşturmuşuz gibi büyük bir haksızlık yapılıyor'' dedi.
''Genelkurmay Başkanları, orgeneraller var''
Bu davada veya başka dosyalarda Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, orgeneraller gibi birçok kişinin de yargılandığını söyleyen Bozdağ, şunları kaydetti:
''Milletvekillerine ilişkin, 'bunlar seçildiler, bunları ayıralım' dendiğinde öbürleri 'bizi niye ayırmıyorsunuz' demeyecekler mi? Milli irade dediğiniz zaman orada seçilmiş başkaları da var. Seçilmiş belediye başkanları, BDP'li milletvekilleri, il genel meclisi, belediye meclisi üyeleri var. Milli irade ise o zaman 'sadece neden milletvekillerine bu uygulanıyor da öbürlerine uygulanmıyor' denilir. İsnat edilen suç ortada. Bizim bir endişemiz falan yok. Muhalefet partilerinin anlaştığı metne bakarsanız, o metni yasalaştırdığınız zaman önümüzdeki seçimlerde hakkında kesinleşmiş, adaylığa engel bir mahkumiyet kararı olmayan kişiler, Murat Karayılan veya dağdaki bir terörist aday olabilir. Aday olduğu zaman Yüksek Seçim Kurulu, kesinleşmiş bir mahkumiyeti olmadığı için bunun adaylığına izin verecektir. Seçildiği zaman, vatandaş oy verdiği zaman mazbatasını vekili aracılığıyla alabilecektir. O zaman Meclis'e gelip yemin edip, görev yapacaktır. Türkiye'de biz bir yasal düzenleme yaparak sonucu buraya varacak bir adımı atalım mı? Bu düzenlemeye baktığınızda içinde böylesi bir sakıncayı barındırıyor ihtimali değil, bu sakıncayı içinde tutuyor, bu çok açık. Üzerinde mutabakata varılan bu düzenleme pek çok sakıncaları ortaya koyuyor. İtirazımız sadece bu metinden değil. Şu anda üç partinin öngördüğü düzenleme yasalaştığı takdirde, dağdaki bütün hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olmayanlar bağımsız aday olduğunda, silahı koyup parlamentoya gelebilir mi? Gelebilir. Bu düzenleme bu yolu açıyor. Bu hukuki olarak ortaya çıkaracağı sakıncalar.''
Düzenlemenin hukuki sakıncalarının ötesinde başka sakıncaları da içerdiğini belirten Bozdağ, ''Büyük bir eşiksizlik de ortaya çıkıyor. Seçilen başkaları var, onları ayrı tutacaksınız. Genelkurmay Başkanı içeride, ondan sonra kuvvet komutanları, başka komutanlar içeride. Onları ayrı tutacaksınız. Bugün 'MİT Müsteşarı'na böyle iş yapıldı, buna niye yapılmıyor', yarın 'şuna niye yapıldı buna niye yapılmıyor' denir. Türkiye'de tutuklu insanlar var. Anayasa bir imtiyaz vermediği halde sadece milletvekili seçilenlere dönük bir ayrıcalık oluşturursak o da ayrı bir sıkıntı olacaktır'' diye konuştu.
''Partiniz Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i 'Bu işin oluru yok' diye uyarmadı mı? 'AK Parti Meclis Başkanı'nı açığa düşürdü' şeklinde de eleştiriler var'' denilmesi üzerine de Bozdağ, Meclis Başkanı Çiçek'e böyle bir çalışma yapması konusunda bir ricaları olmadığını söyledi. Meclis Başkanı Çiçek'in bu çalışmayı kendi inisiyatifiyle yürüttüğünü anlatan Bozdağ, ''Biz bu noktada zikzak çizmedik. Baştan beri parti yetkililerinin bu konudaki açıklamaları çok açık, çok net ortada. Biz 'bakarız, ederiz, hallederiz' yaklaşımı içinde olmadık. Her zaman da söyledik. Bizim tutumumuzda bir zikzaklık yok. tutumumuz baştan beri açık'' dedi.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz