'Bölgedeki çatışmalar yalnızca İsrail'e yarar'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, Suriye’de yaşanan şiddete son vermenin tek yolunun demokratik bir seçim olduğunu söyledi.

'Bölgedeki çatışmalar yalnızca İsrail'e yarar'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, İran ile Türkiye arasında Patriot füzelerinin yerleştirilmesi konusundaki görüş ayrılığı ile ilgili, ''Biz bölgede istikrarı sağlamak istiyoruz. İstikrar, tüm bölge ülkelerinin çıkarınadır'' dedi.

Ortadoğu'nun önemli bir süreçten geçtiğini belirten Mehmanparast, bölgede ve uluslararası arenada önemli olayların meydana geldiğini belirtti.

Bölgedeki ülkelerin istişare içinde olmaları gerektiğine dikkati çeken Mehmanparast, bu noktada Batılı ülkelerin kendi menfaatlerini takip ettiklerini vurguladı.

Mehmanparast, ''Çeşitli basın kuruluşları halkımız ve yetkililerle ilgili haberler yapmıştır. Bu haberleri yaparken de yeteri özen gösterilmemiştir. İki ülke arasındaki yetkililerin farklı görüş açıları olmuştur. Bu da iki ülke kamuoyu arasında hassasiyet uyandırmıştır. Eğer ülkelerimizdeki basın kuruluşları daha fazla ilgi gösterirse kamuoyundaki soru işaretlerinin cevaplarını direk olarak alırlar'' diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Mehmanparast, bir gazetecinin ''İran ile Türkiye arasında Patriotlar konusunda uzlaşmaya varabildiniz mi?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Bölgede istikrarı sağlamak istiyoruz. Bu tüm bölge ülkelerinin çıkarınadır. Batılı ülkelerin bölgede bulunmalarını da tereddütle karşılıyoruz. Batılıların askeri varlıkları bölgedeki istikrarsızlığa neden olmaktadır. Bu da halkımızın zararına olmaktadır. Batılı ülkelerin öncelikli hedefi siyonizm rejimini kollamaktır. Dolayısıyla bölge ülkelerinde askeri müdahale için bahane arıyorlar. Bölge dışı bölgelerin varlığına ihtiyaç yoktur. Bölgedeki krizleri çözmek için birbirimizin yardımına ihtiyaç vardır. Suriye halkı kendi geleceğini seçimle belirmelidir. Halkımızın askeri müdahaleye karşı olan hassasiyeti görüşmelerimizde vurgulanmıştır.''

Yabancılara gerek kalmadan, Suriye, Bahreyn ve Yemen’deki sorunları bölge ülkeleri bir araya gelerek beraberce çözmeli diyen Mehmanparast, ‘Bölgede yaşanan şiddet yalnızca İsrail’e yarar’ dedi.

İran'ın Suriye krizi için önerdiği programa da değinen Mehmanparast, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Hem biz hem de Türkiye bu sorunu çözmeyi amaçlıyoruz. Belki sorunu çözme yollarında farklı bakış açısına sahip olabiliriz. Ama yapmış olduğumuz müzakerelerde önemli birçok ortak nokta vardır. Bizce öncelikli olarak çatışmaların durdurulması gerekmektedir. Bu çatışmalardan en çok halk etkileniyor. Suriye halkının isteklerini desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Suriye halkının ne istediğini anlamak için çoğunluğun katılımının sağlanması gerekiyor. Muhalifler adı altında birçok grup bulunuyor. Her biri de halkın çoğunluğunun desteğine sahip olduğunu düşünüyor. Silahlı gruplar kaç kişiden oluşuyor? 50 bin mi, 100 bin mi, 200 bin mi? Daha fazla değiller. Suriye'nin nüfus 20 milyondur. Dolayısıyla sağlıklı bir seçim gerekiyor. Suriye halkının kendi kararını alması için Türkiye ve İran, destek olmalı.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler