"SAYIN BAŞBAKANA 'SEÇİMDEN ÖNCE BİR ŞEY YAPACAKSANIZ GEREKLİ DESTEĞİ VERİRİZ' DEDİM"
İzzettin Doğan, "Genel olarak Alevi kesimin sorunları ve bu sorunlar nasıl çözümlenebilir, karşılıklı bu sorunların karşılıklı bağlayıcı olmayan fikir alış-verişinde bulunuldu. Sayın Başbakan olumlu konuştu ve bir takım hazırlıklar yapacağını söyledi. Bunu da zaman içerisinde kendileri size yansıtacaklardır. Bunun dışında söyleyeceklerimiz amacı aşmak olur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karara önem atfettiklerini gördüm. Çünkü mahkeme, cemevlerinin yasal statüsünü belirledi ve 'Cemevleri Aleviler açısından ibadettir, inanç yeridir' dedi. Bunun getireceği yasalarda bir takım değişiklikler gerekecek. Tahmin ediyorum, danışmanlarıyla bu konularla ilgili çalışacaklardır. Bu sorunun bir parçası. Genel olarak Alevi sorunları yapılacak çalışmalardan sonra belki birkaç toplantı daha yapacak gibi bir izlenim verdi. Yasal düzenlemeleri göreceğiz. Ona, 'Sayın Başbakan, yasal düzenlemeler seçimden sonraya kalacaksa hiç görüşmeyelim. Seçimden önce bir şey yapacaksanız gerekli desteği veririz.' dedim. Göreceğiz. O da epeyce güldü bu olaya. Yani Aleviler artık seçim sonrasına atılacak vaatlerden bıkmış durumdadırlar. Sayın Başbakan böyle bir vaatte bulunmadı. Ama böyle bir çalışma başlatacaklarını söyledi. O çalışmalarda da, zaman zaman bir araya gelinip karşılıklı fikir teatileri devam edecek. Beraber yemek yedik, çay içtik ve ayrılıyoruz" diye konuştu.
"ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR, SOMUT SONUÇLAR DA ALACAĞIZ"
Baba Mansur Derneği Genel Başkanı Hızır Düzgün de, "Alevilerin en temel sorunları, cemevlerinin resmi statü kazanması. Din dersleriyle ilgili konular. Devlet bütçesinden Alevilere pay ayrılması gibi temel sorunlar görüşüldü. Başbakan çok olumlu bakıyor. İnşallah olumlu cevap alacağız. Çalışmalarımız devam ediyor, somut sonuçlar da alacağız" dedi.
"BİR İYİ NİYET VE TEMENNİNİN DIŞINDA BİR GELİŞMENİN SAĞLANMAYACAĞI İZLENİMİ EDİNDİM"
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise, "Alevilerin yıllardır çözüm bekleyen sorunları var. Yaşadığımız çağın ruhuna uygun olarak, bu sorunların demokratik bir ortamda çözülmesi gerekiyor. Bugüne kadar oluşmuş bulunan demokratik tazyikten kaynaklı olarak Başbakan bu sorunların çözümü noktasında bizimle fikir alış-verişinde bulundu. Ama anlayabildiğim kadarıyla siyasi iktidarın iradesi şu anda, bu sorunları çözme yönünde değil. Özellikle CHP tarafından meclise sunulmuş yasa teklifleri olduğunu, çok hızlı bir yasama faaliyetiyle, bu sorunun çözülebileceğini ifade ettik. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorunlu din dersleriyle ilgili iki adet karar var. Bu kararlar, uygulamanın zorunlu olmaktan çıkarılmasını işaret ediyor. Bu konuda meclise verilmiş yasa tekliflerinin sahiplenilmesinin ve bu sorunun çözülmesini istedik. Anladığım kadarıyla, AKP'nin bu sorunları çözme yönünde bir iradesi oluşmamış durumda. Bir iyi niyet ve temenninin dışında bir gelişmenin sağlanmayacağı izlenimi edindim" ifadelerini kullandı.
Alevi Vakıfları Federasyonu Remzi Akbulut da, "Seçim öncesi çözülebilecek bir sorunumuzun olduğunu sanmıyorum. Bizimle ilgili çözüm getirilmesi durumunda, iktidarın oy kaybına uğrayabileceği gibi tereddütler var. Veya 'Seçim malzemesi yapıldı' diye düşünülebilir. Bu tereddütlerin giderilebilmesi için 'seçim sonrasına bırakıldı' diye düşünüyorum. Taleplerimizi ilettik. Sayın Başbakan, taleplerimizi iyi niyetli bir bakışla dinledi. Umarız iyi bir sonuç çıkar" dedi. Yemeğe katılan diğer isimler ise şöyle; "Pir Sultan Derneği Başkanı Müslüm Doğan, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Akademisyen Rıza Yıldırım, İşadamı Yalçın Özdemir, Diyanet adına katılan Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı, Başbakan Danışmanı Etyen Mahçupyan"
Kaynak: Diyarbakır Söz