Günay, Demre ilçesindeki Myra Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Günay, antik kenti geçen yıl yaklaşık 580 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Antik kentin Türkiye'nin en önemli ören yerlerinden biri olduğunu kaydeden Günay, alanda dünya çapında kaya mezarları ile 10 bin kişiyi aşkın kapasitesi olan bir tiyatronun bulunduğunu belirtti.
Birkaç yıldır Akdeniz Üniversitesi ile antik kentte çalışmalar yaptıklarını anlatan Günay, çalışmalar hakkında şunları söyledi:
''Myra Tiyatrosu'nun hem sahne binası ayağa kaldırılmaya çalışılıyor hem de sahnenin dış yüzeyinde kazı başladı. Bu bölgenin daha büyük arkeolojik zenginliğine sahip olduğunu kanıtlayan buluntular ortaya çıkmaya başladı. Myra, bir süre Likya Uygarlğı'na başkentlik görevi yapmış önemli bir yerleşim. Bu bölgede Dünya Kültür Mirası Listesi'nde Noel Baba ve Kekova Milli Parkı var. Hemen Myra'nın liman kenti Andriake'de birkaç yıldan beri kazı yapıyoruz. Agora ve Granaryum ortaya çıktı.''
Demre'de bir müze projelerinin olduğunu anlatan Günay, bölgeyi yerli ve yabancıların gezebileceği kaliteye ulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti. Günay, 19 Mayıs günü de Türk-İsveç Dostluk Derneği'nin bu tiyatroda bir dostluk konseri vereceğini bildirdi.
Turizm sezonu
Turizm sezonu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Günay, 2010 ve 2011 yıllarında dünyada kriz olmasına rağmen Türkiye'nin turizm açısından her iki yılı da iyi geçirdiğini söyledi. Türkiye'nin geçen yıl gelen turist sayısında yüzde 9'luk bir artış gerçekleştirdiğini ifade eden Günay, sözlerine şöyle devam etti:
''Geçen yıl 30 milyon turist geldi. Bu yıl da bunun üstünde bir sayı bekliyoruz. Müzelerimizi, ören yerlerimizi, tarihi mekanlarımızı, sofralarımızı, kongrelerimizi de alternatif turizm sunumunun içine katarak gelen ziyaretçilerin ülkemize daha fazla gelir bırakmasını sağlamaya çalışmalıyız. Bu tür mekanların tarih sürdükçe bakıma ve restorasyona ihtiyacı var. Milyonlarca ziyaretçinin bu bölgelerde yarattığı yıpranma var. Bunların üstesinden gelmek için bizim gelen ziyaretçilerden daha fazla gelir elde etmemiz gerekir. Ülkemizin başka zenginliklerini turizme katmamız gerekir. Akdeniz'in bu alanda sınırsız potansiyeli var.''
Antalya'nın geçen yıl dünya çapında bir rekora imza attığına işaret eden Günay, tek başına Yunanistan'a yakın turist potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ancak turistlerin sahillerden iç kısımlara çekilmesi gerektiğini söyleyen Günay, ''Buradan Elmalı'ya, Korkuteli'ne, Akseki'ye kadar derin bir coğrafyada hem farklı ören yerleri, hem sivil mimari örnekleri var. Onları göstermeye çalışmamız gerekir'' diye konuştu.
50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefi
Ege bölgesinde Kuşadası-Selçuk arasında Efes Kongre Merkezi'ni açacaklarını anlatan Günay, buranın Doğu Akdeniz'in en büyük kongre merkezi olacağını kaydetti.
Yat turizminde, Ulaştırma Bakanlığı'nın katkıları ile kapasitenin artırıldığının altını çizen Günay, ''Demre'de de yeni bir yat limanı projesi var. Kuruldan geçti. Bu yıl temelinin atılacağını umut ediyoruz. Türkiye'de devlet politikası ile turizm 25 yılı geride bıraktı. 30 milyonun üzerinde turist, 25 milyar doların üstünde bir gelirle önemli bir merhale kaydetti. Turizmi önümüzdeki 10-15 yıl içinde 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelire taşımamız gerekir'' dedi.
EXPO 2016 ile ilgili olarak da Bakan Günay, EXPO'nun Antalya ve İzmir için önemli olduğunu EXPO ile iyi bir tanıtımın gerçekleştirileceğini söyledi.
İzmir'in de EXPO'ya aday olduğunu dile getiren Günay, bunun 2013 yılı sonlarında Paris'te karara bağlanacağını belirtti. Bakan Günay, hem Antalya EXPO hem de İzmir EXPO için çalışmaların verimli bir şekilde sürdüğünü kaydetti.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz