Altılı Masa liderleri, yarın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin Anayasa değişiklik önerisini kamuoyuna açıklayacak. 3 Aralık'ta da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “sanayi dahil her alanda dijital dönüşüm içinde kalkınma” modeline dayalı “vizyon belgesini” kamuoyuna açıklaması bekleniyor.
Liderlerin hep birlikte kamuoyunun karşısına çıkmaları ve ardı ardına programlarını açıklamaları, Altılı Masa'nın 'atakları' olarak değerlendiriliyor. Altılı Masa'nın anayasa değişikliği önerisinde seçim sonrasında güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş planı yer alıyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Altılı Masa'nın önerisinde de, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi” maddesinin aynı kaldığına dikkat çekti, masanın üzerinde uzlaşılamayan maddelere dokunmadıklarını belirtti.
HALK SEÇECEK
Sarıkaya, öneriyle ilgili değerlendirmelerini şöyle dile getirdi: "Altılı Masa’nın oluşturduğu Anayasa Değişiklik Komisyonu’nda görev alan SP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya’ya şu soruyu yönelttim:
'Baştan bu yana getireceğiniz sistemde Cumhurbaşkanı’nın sembolik bir makam olacağını söylüyorsunuz. Halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın temsili, sembolik kalması olası mı?'
Kaya, yetkileri kısıtlı Cumhurbaşkanlarının halk tarafından seçildiği çok sayıda ülke bulunduğuna vurgu yaptı.
Getirdikleri sistemde Cumhurbaşkanı’nı tamamen temsili bir yer haline getirmediklerini de belirtip şu noktaya dikkat çekti:
'Parlamento tarafından seçilmiş olsa da 1982 Anayasası Evren’in Cumhurbaşkanı olmasına göre tasarlandığı için çok fazla yetki vermişti. Getirdiğimiz düzenlemede halk seçse bile bu sistem Cumhurbaşkanı’nı sınırlıyor.'
UZLAŞAMADIĞIMIZI BIRAKTIK
Anayasa çalışmalarını 28 Şubat’ta açıklanan Mutabakat Metnine bağlı kalarak ve üzerinde uzlaşma sağlanarak gerçekleştirdiklerini bildirdi.
'Üzerinde mutabakat sağlayamadığımız maddeleri olduğu gibi bıraktık, bu kapsamda Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini getiren maddeye dokunmadık' dedi."
Kaynak: Diyarbakır Söz