CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, katıldığı televizyon programında Millet İttifakı'nın dağılması için belli kişilere para verildiği, parti kurma çalışmalarına destek olunduğu yönündeki iddiasına, 'Memleket Hareketi'ni başlatan CHP eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin ardından AK Parti'den de tepki geldi. AK Parti Grup Başkanı Bostancı, Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımını siyaset biliminin temel referansları ve değerlendirmeleri istikametinde rasyonel bir yaklaşım olarak görmediğini söyledi. Bostancı, "Bir siyasi hareketin, bir partinin ya da bir ittifaklar siyasetinin kendi içerisinde onları bölünmeye sevk eden bir takım fay hareketleri, toplumsal ve politik şartlar olmadığı sürece; dışarıdan herhangi bir operasyon, herhangi bir girişim ve bir sosyal mühendislikle parçalanması söz konusu olmaz. Toplumsal ve politik bir durum varsa kendi sonuçlarını yaratır ve muhakkak ayrışma yaşanır. Gerilim, çatışma, anlaşmazlık hali yok ise o zaman dışarıdan bir mühendislik hareketinin etki doğurması beklenmez. O yüzden bu değerlendirme rasyonel bir değerlendirme değil" diye konuştu.
'SORGULAMALARINI AKLIN YOLU OLARAK GÖRÜRÜM'
Bostancı, CHP'nin Türkiye'nin ikinci büyük partisi olduğuna dikkat çekerek, "18 yıllık süre içerisinde girdiği her seçimde oylarını artıramamış, yerinde saymış; bunun getirdiği bir iç muhasebe ve yürütülen politikalara ilişkin eleştiri olmasını doğru kabul ederim. CHP'nin kendi zemininde birtakım tartışmalar yaşanması, 'niçin biz 2002’den itibaren her seçimi kaybediyoruz. 18 yıldır iktidara laf ediyoruz; ama bize oy olarak geri dönmüyor' şeklinde bir sorgulama olmasını aklın yolu olarak görürüm. Bu politikayı yürüten insanlara yönelik eleştirilerin ortaya çıkması, 'öyle değil de böyle yapalım' şeklinde yaklaşımların sergilenmesi, bunun mümkün görülmediği yerlerde de farklı fikirlerin yüksek sesle dillendirilmesi eşyanın tabiatı icabıdır" ifadelerini kullandı.
'ARALARINDA DERİN ANLAŞMAZLIKLAR VAR'
CHP'de bir takım gerilim ve çatışmaların yaşandığını vurgulayan Bostancı, "CHP, Millet İttifakı’nın hassasiyetlerini, kendi içindeki çelişkileri, uzlaşmaz hususları da dikkate alan dolayısıyla kendi yaklaşımlarını CHP’nin yerleşik tezlerini paranteze alan bir koordinatör parti gibi davranıyor. Millet İttifakı, her ne kadar CHP ile İYİ Parti arasında görünse de ortaklarından birisi de HDP. HDP, İYİ Parti ve CHP'yi yan yana düşündüğümüzde bu siyasi partilerin kendi varlıkları ve öncelikleri bakımından aralarında çok derin anlaşmazlıklar olduğunu söyleyebiliriz. CHP’nin HDP ile örtülü ittifak yapması da bir zorluk. CHP’nin kendi içindeki bu ittifaklar siyasetine ve farklı siyasetlerin hassasiyetlerine yönelik göndermeler, onları aynı safta tutmak için dile getirilen hususlar muhakkak. Bunun birtakım rahatsızlıklar doğurması kaçınılmazdır" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz