20 il, 85 yılda hiç kadın vekil çıkarmadı

KA.DER'in incelemesine göre, kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığı 1934 yılından beri 20 ilden hiç kadın vekil seçilmedi.

20 il, 85 yılda hiç kadın vekil çıkarmadı

 Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) yaptığı incelemeye göre, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasından bugüne kadar 20 ilden hiç kadın milletvekili seçilmediği belirtildi. Siyasi partilere eşit temsil için çalışma çağrısı yapan KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, “Tüm partileri, kadınların seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz” dedi.

KA.DER, Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934 yılından bu yana yapılan genel seçimlerde kadın-erkek milletvekili dağılımını inceledi ve sonuçlarını yazılı açıklama ile paylaştı. Meclis’e giren kadın milletvekili oranının ortalama yüzde 5,25 olduğunu aktarılan açıklamada, 20 ilin bir tane bile kadın milletvekili çıkarmadığı belirtildi.

1934’ten bu yana 23 genel seçim yapıldığı ifade edilen açıklamada, bu seçimlerde Meclis’e giren 11 bin 385 milletvekilinden 598’inin kadın olduğu aktarıldı.

Hiç kadın milletvekili çıkaramayan 20 il ise şöyle: Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat.

‘SİYASİ PARTİLER VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTMADILAR’

Siyasi partilerin 2018 genel seçimi ve 2019 yerel seçiminde de kadınların eşit temsil taleplerinin karşılamadığı ve verdikleri sözleri yerine getirmediği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kadınların talepleri bir yana, kendi verdikleri sözleri de tutmadılar, parti programları, tüzükleri ve seçim beyannamelerinde yazdıklarını hayata geçirmediler. Şu an TBMM’deki 589 milletvekilinin sadece 102’si kadın (yüzde 17.32). Son yerel seçimlerde ise 8 bin 257 belediye başkan adayının sadece 652’si, yani yüzde 7,89’u kadın adaylardan oluştu. Seçimler sonrası, bin 389 belediye başkanlığı koltuğundan ancak 43’üne kadınlar oturabildi. Bu yerel seçimlerin kadınlar açısından tek başarısı, halen oranı çok düşük olmasına rağmen 674 olan kadın muhtar sayısının yüzde 58,9 artarak bin 71’e yükselmesiydi. O da KA.DER’in çabalarıyla gerçekleşti.”

‘BİR SONRAKİ SEÇİMDE BENZER MANZARAYLA KARŞILAŞMAK İSTEMİYORUZ’

Seçmenlerin yarısının kadın olduğuna dikkat çeken KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, “Bir sonraki seçimlerde benzer bir manzarayla karşılaşmak istemiyoruz. Bu yüzden tüm partileri, daha fazla vakit kaybetmeden, şu andan itibaren kadınların seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. KA.DER olarak bunun takipçisi olacağımız gibi, gerekli desteği vermek için de hazırız” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz