''Temel Kanun'' olarak görüşülen tasarıda verilen değişiklik önergesi üzerinde konuşan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, ''tüyü bitmemiş yetim hakkından en son söz edecek partinin AK Parti olduğunu'' öne sürerek, ''Bunun kitabı yazılsa önsözünü sizin yazmanız lazım. Başbakan, adı yolsuzluğa karıştığı için bazı eski bakan ve milletvekillerinizi aday göstermediğini kendisi söylemişti. Bu nedenle tüyü bitmemiş yetim hakkından geri durun'' dedi.
2-B alanlarını orman köylülerinin değil, rant elde edeceklerin alacağını savunan Türkkan, bedelli askerlikte olduğu gibi hedeflerin yakalanamayacağını ileri sürdü.
Türkkan, Suriye'deki gelişmelere işaret ederek, ''El Cezire, nereye gittiyse orası karıştı. Tunus, Libya...Türkiye'de ilk bürolarını Diyarbakır'a açtı. ABD tarafından fonlanan iki radyo var; El Hurra ve Sava. El Cezire ve Sava'nın Türkiye'deki temsilcileri ve adresleri aynı. Millet elektrik, doğalgaz zammını unuttu Suriye ve diğer konulara daldı. Fakir fukara sayenizde yine kaçak elektrik kullanmaya devam edecek'' diye konuştu.
Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkkan'ın ''nöbet değişimini'' bilmediğini ifade ederek, ''Bu iktidar döneminde yolsuzluk olsaydı duble yollar, otoyollar hızlı tren yapılmazdı. Siz ABD'den bakan ithal ettiniz. Türkiye'nin gelişmesinde bir harf olamazsınız'' dedi.
İstanbul bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, düzenlemeyle ''fırsat siyasetine'' tanıklık ettiklerini ifade ederek, düzenlemenin rantın önünü açtığını, Hükümet eliyle ''insanlık suçu'' işlendiğini ileri sürdü. ''Yararı olmayan orman alanı'' şeklinde bir ifadenin olamayacağını beliren Tüzel, doğa düşmanlığı ve rant sevdasının el ele vererek her şeyi yapmayı mubah gördüğünü iddia etti.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da 21 bin orman köyü ve 7 milyon insanı ilgilendiren ve Anayasa değişikliği kadar önemli bir düzenlemenin ele alındığını belirterek, düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Milli Emlak, Orman ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlükleri'nin iş yükünün 2 yıl boyunca artacağını belirterek, bu nedenle bu kurumlarda çalışan personele ayda 100 saati geçmemek üzere işlemler sonuçlanıncaya kadar fazla mesai ücretinin ödenmesi gerektiğini söyledi.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, rayiç bedelinin yeniden yüzde 70'e çekilmesinin orman köylüleri açısından olumsuz olduğunu belirterek, ''Denizi gören alanlarda rayiç bedeli çok yüksek. İnsanlar panikle bekliyor. Bu rayiç bedelle köylülerin alması mümkün değil. Bu köylüler tehcire tabi tutulacak. Bu yerler Hazine'ye kalacak. Yandaşlarınıza peşkeş çekeceksiniz. Dönüme 100 bin lirayı nasıl ödeyecek. Böyle yasalaşırsa Muğla'nın hiçbir köyüne gidemezsiniz sayın Bakan'' diye konuştu.
Genel Kurulda, tasarının 12 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz