Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Yüksekdağ, kaldığı Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinden getirildi.
Duruşmaya katılmak isteyen çok sayıda avukat ve izleyici bulunması nedeniyle adliye dışında ve içinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Salonda duruşma başlamadan önce polis köpeğiyle arama yapıldı.
Duruşmayı, bazı HDP milletvekilleri ve partililer izledi.
Sabahattin Sarıdoğan'ın başkanlık ettiği duruşmaya, Yüksekdağ'ın savunması için 125 avukat katıldı.
İzleyicilerin salona sığmaması üzerine, bazı avukatların "Salonda iki sıra polise ihtiyaç yok." sözlerine karşılık Mahkeme Başkanı Sarıdoğan, "Bence güvenlik için ihtiyaç var. Buna siz karar veremezsiniz." dedi.
Duruşmada bazı avukatlar, olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile davalara girecek avukat sayısının sınırlandırıldığını hatırlattı. Avukatlar, buna ilişkin hükmün bu davada uygulanmamasını isteyerek, itirazlarını dile getirdi.
Savcı Emre Giray Keskin, Yüksekdağ hakkında terör örgütü üyeliği ve diğer suçlardan açılan dava nedeniyle, avukat sayısının 3 ile sınırlandırılmasına karar verilmesini istedi.
Dile getirilen itirazların ardından Sarıdoğan, ilgili KHK ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 149/2. fıkrasına, "Terör örgütü kapsamında işlenen suçlar bakımından kovuşturmada sanığın en fazla 3 avukatı bulunabilir" hükmünün eklendiğini hatırlattı.
Yüksekdağ hakkında "terör örgütü üyeliği"nin yanı sıra bununla ilgili olmayan suçlardan da dava açıldığını belirten Sarıdoğan, bu nedenle üç avukatla sınırlama yapılmasının savunma hakkını kısıtlayacağını değerlendirerek, bu aşamada sanık hakkında bu hükmün uygulanmasına yer olmadığına karar verdiklerini açıkladı.
- 8 ayrı fezleke
HDP'li Figen Yüksekdağ Şenoğlu hakkında anayasanın 83. maddesi uyarınca yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle 8 fezleke düzenlendi. Bu kapsamda, ilgili cumhuriyet başsavcılıklarınca Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne TBMM'ye sunulmak üzere "yasama dokunulmazlığı"nın kaldırılması talebiyle fezlekeler gönderildi.
Fezlekelerde, Yüksekdağ'ın, değişik tarihlerde yaptığı konuşmalarda, PKK/KCK silahlı terör örgütünün, terör, cebir ve şiddet eylemlerini ve olgusunu meşru gösterecek nitelikte beyanlarda bulunmak suretiyle "terör örgütü propagandası yapmak" şeklinde gerçekleşen eylemleri, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suç tipine uyan fiilleri ile "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" ve "suç işlemeye alenen tahrik" suçlarına ilişkin eylemleri ile kamuoyunda 6-7-8 Ekim olayları olarak bilinen olayların başlangıcında HDP MYK'sında ve sonrasındaki açıklamalara ilişkin eylemleri yer aldı.
Hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede de Yüksekdağ'ın "terör örgütü yöneticiliği", konuşmaları için 7 kez "terör örgütü propagandası yapma", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", 6-7-8 Ekim olaylarındaki eylemleri nedeniyle de "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "suç işlemeye tahrik" suçlarından hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Yüksekdağ hakkında hazırlanan iddianame, Ankara'ya gönderilmişti.
- Milletvekilliği de düşürülmüştü
Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırılmasına ilişkin 27 Kasım 2013 tarihli kararın Yargıtay tarafından 22 Eylül 2016'da onanmasının ardından milletvekilliği düşürülmüştü.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yüksekdağ'ın siyasi parti üyeliğini de düşürdü.
Siyasi Partiler Kanunu'nun, terör eyleminden mahkum olanların siyasi partilere üye olamayacaklarına ilişkin hükmü gereği Yüksekdağ'ın üyeliğinin düşürüldüğü, kararın geçen hafta kendisine tebliğ edildiği öğrenildi. Yüksekdağ, HDP Eş Genel Başkanlığı görevini de yürütemiyor.
Yüksekdağ, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle cezaya çarptırılması nedeniyle Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunuyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz