Yurt genelinde, 17-18 Haziran tarihleri arasında yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Diyarbakır’da kriz yarattı. Yüzlerce öğrencinin sınav yerleri başka illere verilmesi ailelerde infial yaratırken, STK ve Siyasiler yaptıkları açıklamalarla tepki gösterdi. ÖSYM’nin sadede 6 okulun depremden etkilendiği Diyarbakır’da, kapasite azlığı gerekçe gösterilmesi, kabul edilemez olarak değerlendirildi.
ÖĞRENCİ VE VELİLERDE İNFİAL
ÖSYM tarafından 17-18 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adayların sınav giriş yerleri erişime açıldı. Ancak, Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu depremzede YKS öğrencilerinin çoğu, ilk tercih ettikleri Diyarbakır'ın dışındaki başka illere atandı. Bu durum öğrencilerin sosyal medyada tepkisini çekti. SYM, deprem bölgesinde sınav başvurularındaki artışla birlikte bölgedeki bina kapasitesinin çok üzerinde aday sayısına ulaşıldığı için bazı adayların ikametleri dışındaki sınav merkezlerine atandığını açıklayarak, depremzede öğrencilere ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını duyurdu. Ulaşım ve barınma desteğine başvuran adayların 1-2 Haziran tarihleri arasında Valilik ve Kaymakamlıklara başvurularını şahsen yapmaları istendi.
EĞİTİM BİR SEN TEPKİLİ
Diyarbakır Eğitim Bir Sen Şube Başkan Vekili Recep Güneş, yaptığı açıklamada, öğrencilerin hayatlarına yeni bir evrenin anahtarı olabilecek TYT ve AYT sınavının önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.
Güneş, "Sınava hazırlık sürecinde öğrenciler kendilerini okul, kütüphane, ev ve dershaneden oluşan bir ortama hapsetmekte ve hummalı bir çalışmaya girmekteler. Bu sürecin odak noktası, TYT ve AYT sınavıdır. Bu süreç yaşanırken yüzyılın felaketi diye nitelendirdiğimiz bir deprem felaketi yaşadık. Deprem felaketi, öğrencilerimizde bir travma oluşturdu ama AFAD bünyesinde oluşturulan ekiplerimiz hummalı bir şekilde rehabilite çalışmalarını sergileyerek kısa bir sürede bu travmayı öğrencilerimizin atlatmalarını sağladılar. Eğitim-Bir-Sen olarak bunu önemli ve başarılı buluyoruz." dedi.
YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYORUZ
YKS adaylarının başka şehirlerde sınava girecek olmasına tepki gösteren Güneş, "YKS sınavına kısa bir sürenin kaldığı bu dönemde, ÖSYM'nin sınav merkezlerini öğrencilerin hiç bilmediği, görmediği ve tanımadığı bir yere taşınmaları öğrenciler arasında yeni bir travma oluşturmuştur. Hiç beklemedikleri ve görmedikleri bir yere gidecekler. Bu da başarılarını olumsuz olarak etkileyecektir. Biz, konuyla ilgili gelen şikayetleri genel merkezimize ve ÖSYM İl Koordinatörlüğümüze ilettik, bu yanlıştan dönüleceğini umuyoruz. Bununla ilgili bu konunun takipçisi olacağımızı buradan belirtmek istiyorum. Diyarbakır Eğitim-Bir-Sen olarak her zaman öğrencilerinin çalışmaları yanında defalarca çalışmalarımızla ve desteklerimizle ortaya koyduk. Bu süreçte yapılan yanlışının karşısında olduğumuzu bir defa daha belirterek bu sürecin takipçisi olduğumuzu bildirmek istiyoruz." diye konuştu.
Öte yandan geçen sene kentte 70 bin kişinin başvurduğu sınava, bu yıl depremzedelere ücretsiz olması nedeniyle 150 bin kadar kişinin başvurduğu öğrenildi. Ayrıca daha önce Ergani, Bismil ve Silvan ilçelerinde yapılan YKS sınavlarının bu yılki yoğunluk nedeniyle diğer tüm ilçelerde de yapılacağı belirtildi. Sınavların devlet okullarının yanı sıra özel okullarda da yapılacağı öğrenildi
EĞİTİM SEN’DEN AÇIMLAMA
Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Zülküf Güneş, “İl dışında farklı bir iklim, ruh hali ile sınava girmeleri büyük bir dezavantaja dönüşür. Diyarbakır’da öğrenci sayısını kaldırabilecek okul binası var. Yakın ilçelerde de sınav merkezi çok az açılmış, onların sayısı da arttırabilir. D.Ü’nün de binaları var. Bu konuda sıkıntı olduğunu düşünmüyorum” açıklamasını yaptı.
ENSARİOĞLU GÖRÜŞME YAPIYORUZ
Öte yandan, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, öğrenci velilerinde infial yaratan YSK kriziyle alakalı kendisine de yoğun şikayetlerin geldiğini belirterek, ÖSYM yetkililerle görüşme içerisinde olduğunu söyledi. Diyarbakır’daki riskli okullarda sınav yapılmaması için böyle bir kararın alındığını belirten Ensarioğlu, şunları söyledi: “Depremde zarar gören okullar var. Riskli okullarda sınav olmaz. Ama, öğrenciler açısından maddi ve manevi olarak böyle bir yolculuk yapmak ciddi bir sıkıntı. Ücreti karşılanacak ama mesele sadece ücretlerin ödenmesi değil. Görüşmelerimiz sürüyor. çak seferleri ile ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor. Ek sefer için talebimiz oldu.”
ÖSYM ULAŞIM VE KONAKLAMA BİZDEN
Burada, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) ikametinin dışında bir sınav merkezine atanmış depremzede öğrencilere ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını duyurdu.
ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada; 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak 2023 YKS'da deprem bölgesinde sınav başvurularındaki artış nedeniyle bölgedeki bina kapasitelerinin çok üzerinde aday sayısına ulaşıldığı belirtildi. Bu sebeple sınırlı sayıdaki bazı adayların ikamet ettikleri il veya ilçeler dışındaki sınav merkezlerine atandığı kaydedildi. Deprem bölgesinde ikamet eden; ancak ikametinin dışında bir sınav merkezine atanan adaylara kolaylık sağlanacağı belirtilerek, "İkametinin dışında farklı bir sınav merkezine atanmış adaylarımızın ulaşım ve barınma ihtiyaçları öncelikle KYK yurtları olmak üzere, Valilikler ve Kaymakamlıklar üzerinden yapılacak başvurularla AFAD koordinasyonunda karşılanacak, adaylarımız kesinlikle mağdur edilmeyecektir. Talebe göre, aday ile birlikte bir refakatçi de bu imkandan faydalanabilecektir" denildi.
Ulaşım ve barınma desteğine başvuran adayların 1-2 Haziran tarihleri arasında Valilik ve Kaymakamlıklara başvurularını şahsen yapmaları istendi.
Kaynak: Diyarbakır Söz