YKS kararına eğitimci tepkisi

PDR Öğretmeni Çakır: ÖSYM'nin YKS kararı öğrencilerin sınava hazırlık sürecini olumsuz yönde etkilemekte

YKS kararına eğitimci tepkisi

Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Murat Çakır, Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu deprem bölgesindeki depremzede YKS öğrencilerinin sınav giriş yerlerinin uzak illere çıkmasından dolayı öğrencilerden büyük bir tepki geldiğini söyledi.

ÖSYM tarafından 17-18 Haziran'da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek adayların sınav giriş yerleri erişime açıldı. Ancak, Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu deprem bölgesindeki depremzede YKS öğrencilerinin çoğunun sınav yeri, ilk tercih ettikleri Diyarbakır'ın dışındaki başka illere çıktı.

ÖSYM, deprem bölgesinde sınav başvurularındaki artışla birlikte bölgedeki bina kapasitesinin çok üzerinde aday sayısına ulaşıldığı için bazı adayların ikametleri dışındaki sınav merkezlerine atandığını açıklayarak, depremzede öğrencilere ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını duyurdu.

Ulaşım ve barınma desteğine başvuran adayların 1-12 Haziran tarihleri arasında valilik ve kaymakamlıklara başvurularını şahsen yapmaları istendi.

Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Murat Çakır, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, öğrencilerin stres, kaygı ve temponun artığı bu süreç içerisinde böyle bir sonucun gelmesinin stresi ve kaygıyı olumsuz yönde daha da arttıracağının altını çizdi.

Çakır, "Önümüzdeki günlerde öğrencilerimizin 17-18 Haziran'da girecekleri YKS dediğimiz TYT ve AYT olarak 2 oturum sınavı gerçekleştirilecek. Ancak sınav yerlerinin 4-5 Haziran gibi açıklanmasını bekliyorduk. Erken açıklanması bizim için sürpriz oldu ama daha büyük sürpriz ise öğrencilerimizin sınav giriş yerlerinin farklı illerde olmasıydı. Bu da bizi olumsuz bir etki altına bıraktı. Öğrencilerimiz; stres, kaygı ve temponun artış süreci içerisinde böyle bir sonucun gelmesi öğrencilerimizde; ben bundan sonra ne yapacağım ne ile karşılaşacağım, gideceğim sınav yerini bulabilecek miyim veya gideceğim ilde adaptasyonu sağlayabilecek miyim, 2 gün içerisinde oranın havası ve ortamı gibi sorular ister istemez öğrencilerimizde mevcut olan stresi ve kaygıyı olumsuz yönde daha da arttıracaktır." şeklinde konuştu.

“BİZİ OLUMSUZ BİR ETKİ ALTINDA BIRAKTI"

ÖSYM'nin bu kararına yetkililer tarafından bir iyileştirme yapılması konusunda çağrıda bulunan Çakır, "17-18 Haziran'da yapılacak olan sınava yaklaşık 15 gün kadar bir zaman dilimi var. Elektronik ortamda bu durumun düzeltilmesi eğer mümkün ise yetkilerin bu konuda böyle bir iyileştirme yapılması çok iyi olur. Öğrencilerimizden olumsuz tepkileri alıp bunları bize söylüyorlar: 'Ben ne yapacağım hocam, Batman, Siirt, Gaziantep, Kayseri, Sivas, Ankara gibi illerde sınava gireceğim, Diyarbakır'dan daha önce hiç çıkmadım ve ben bundan sonra nasıl bir süreç izleyeceğim' diye ister istemez kaygıları maalesef gittikçe artıyor. Bu da öğrencilerimizin şu andaki mevcut olan sınava hazırlık sürecini olumsuz yönde etkilemektedir." ifadelerini kullandı.

Velilere ve öğrencilere tavsiyelerde bulunan Çakır, "Şayet bu durum düzeltilme yoluna gidilmezse başta velilerimiz olmak üzere öğrencilerimize tavsiyem, karşılaştıkları bu durumu olumlu yöne çevirsinler. Yapılması gereken ne ise rutin çalışmalarına devam etmelerini tavsiye ediyorum. Farklı illerde sınava girecek olan öğrenciler, ÖSYM'nin uygun görmüş olduğu barınma ve ulaşım gibi imkânlar sunmuş. Sınav giriş belgelerinin bir çıktısını ve bunun yanında ikametgâh çıktısını e-devlet üzerinden temin edilerek, kimlikleriyle şahsen valilik veya kaymakamlığa başvurmaları gerekiyor. Seri denemelerle düzenli analiz ve bir çalışma yürüterek, hata paylarını en aza indirerek, o şekilde sağlıklı bir sınava girmenizi tavsiye ediyorum. Sizlere güveniyoruz, elinizden gelenin fazlasını yapacağınıza inanaraktan sizlere başarılar diliyorum." dedi.   

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler