Yeni partiler; Koz paylaşımı

Siyasetin gündemi "yeni partiler" olurken, sokaktaki vatandaşın gündeminde ise iş, aş, eğitim, sağlık ve ekonomik sıkıntılar başı çekiyor.

Yeni partiler; Koz paylaşımı

Yeni siyasi partiler kuruladursun, vatandaşın gündemi iş, aş, eğitim, sağlık ve ekonomik standartların yükseltilmesi. Söz haber ekibi, vatandaşa yeni kurulan partilerden beklentilerini sordu.

Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’nun parti kurmasının ardından yine AK Parti hükümetlerinde Başbakan Yardımcılığı ile Ekonomiden Sorumlu Bakanlık yapmış Ali Babacan’ın parti kuracağı yönündeki açıklamaları siyasi atmosferi hareketlendirdi.

78 siyasi partinin bulunduğu Türkiye’de genel seçimlere 3,5 yıl kala yeni partiler peşi sıra kurulmaya devam ediyor. Davutoğlu ve Babacan’ın kuracakları partilerinin, 2023 yılında yapılması beklenen genel seçimleri erkene alacağı yorumları yapılırken, yeni partilerle ilgili vatandaş pek umutlu değil.

İki yeni partinin de Ak Parti’nin devamı olduğunu savunan vatandaşlar, gündemlerinin iş, aş, eğitim, sağlık ve ekonomik standartların yükseltilmesi olduğunun mesajını verdi.

İşte vatandaşın yeni partilere bakışı;

“YENİ PARTİLERDEN DE BİR BEKLENTİM”

Ahmet Kazak, “Bir sürü İslami parti var, bir alternatif partiye daha gerek olmadığını düşünüyorum. Halkın sorunlarına çözüm olmadıktan sonra başka bir partinin daha kurulmasını uygun görmüyorum. Yeni kurulan parti liderleri de AK Partinin içinde yetişen isimler oldukları için değişen bir şey olmayacak. Zaten yeni partilerden de bir beklentim yok çünkü kendi partisinin içinden çıkıp ayrı bir parti kuran insandan bir yarar bekleyemem.”

“51 YAŞINDAYIM İLK KEZ BU KADAR ZOR DÖNEMLER GÖRÜYORUM”

Zeki Çınar, “Bence yeni partilerin oluşumuna gerek var, ne kadar parti o kadar demokrasi bu güzel bir şey. Hangi parti halkın yanındaysa oyumuzu ondan yana kullanırız. Yeni partiler halkı, hukuku tanırsa bizde onları tanırız. Şimdiye kadar gelen partiler halkı tanımadılar, bu saatten sonra hangi parti emeğin yanındaysa bilsinler ki halkta onların yanında olur. Yeni partilerden işsizlik, demokrasi ve anayasal haklarımıza sahip çıkmalarını istiyoruz. Çok acı günler yaşıyoruz işsizlik yoksulluk gibi sorunlarla mücadele ediyoruz. Bu şartlar altında demokrasi olmaz. 51 yaşındayım ilk kez bu kadar zor dönemler görüyorum. Hayvanlara bile eziyet edilen bir dönemdeyken demokrasiden söz edemeyiz.”

“YENİ PARTİLERDE BİRBİRLERİ İLE KOZLARINI PAYLAŞACAKLAR”

Tuncer Tarakçı, “Bana göre kurulan partide kurulacak olan partide içinden çıktıkları partinin uzantısıdır değişen bir şey olmayacağını tahmin ediyorum. Çok dönemler gördük ama şuan içinde bulunduğumuz dönem gibi mutsuzluk, geçim sıkıntısı, kaygı görmedik. Yazar kasaların atıldığı dönemde bile bu kadar sıkıntı, huzursuzluk yoktu. Şimdi on kişiden biri mutsuzdur. Yeni partilerde birbirleri ile kozlarını paylaşacaklar benim düşüncem bu yönde. Sanayiye, üretime yönelik bir parti olmayacağına göre yine birbirlerini yiyecekler.”

“ÜLKENİN DURUMU ORTADA”

Kerim Akar, “Yirmi yıldır ne verildi ki halka şimdi gelecek olan partiler versin. Zaten içinden çıktıkları partiden kopmuştur. Siyasiler milleti birbirine düşman etmekten başka bir şey yapmadılar şimdiye kadar. Ali Babacan’ın baka olduğu dönemleri de gördük o’nu da biliyoruz yani değişen bir şey olmayacak. Gelen çalıyor giden çalıyor olan da millete oluyor, halk eziliyor. Her şey ortada vatandaş da haliyle artık partilerden bir şey beklemez halde geldi. Ülkenin durumu ortada.  Cumhurbaşkanı Halk bank konusunda Davutoğlu’nu eleştiriyor. Peki Cumhurbaşkanı o zaman neredeydi neden nu duruma müdahale etmedi veya neden o zaman hakkında işlem yapılmadı. Başka partilerin belediye başkanını mahkemeye veriyor ama kendi partisinin belediye başkanını mahkemeye vermiyor.”

“GELECEĞE KAYGIYLA BAKIYORUM”

Emre Parlak, “Problemin sistemle alakalı olduğunu düşünüyorum çünkü gelen her partinin bir diğer partinin devamı olduğu için çok etkili bir şey olacağına inanmıyorum. Bana çok umut vermiyorlar açıkçası. Bana göre Türkiye siyasetinde konuşulacak bir şey kalmadı gibi geliyor. Geleceğe yönelik bir şey konuşamıyoruz ki o yüzden yeni partilerinde etkili olabileceğine dair hiç umudum yok yani gençler olarak gerçekten umudumuz yok. Ben üniversite bitirdim işsizim KPSS’ye çalışıyorum ama geleceğe kaygıyla bakıyorum maalesef gençler olarak böyle bir problemimiz var.”

“TÜRKİYE’DE BÖLGELERİN SİYASİ EĞİLİMLERİ BELLİ”

Yılmaz Yaşar, “Türkiye’nin ihtiyacı var mı yok mu ona bir şey diyemem lakin kim olursa olsun şehirleri şehir yapacak, toplumun refahını yükseltecek, huzuru ve adaleti yani insanoğlunun ihtiyaç duyduğu kavramlar olgular neler ise onu inşa edecek partiler istiyoruz. Türkiye’de bölgelerin siyasi eğilimleri belli, bütün bölgelerde herkes tarafından kabul görür mü o biraz kuşkulu. İnsanların söylemlerine de baktığımızda yeni bir oluşumun hayırlı olacağını söyleyebilirim.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler