Wikipedia kapandı mı? sorusu haftalardır merakla beklenen soru olmuşken, bilgi hazinesinin Türkiye'deki faaliyetlerini durdurduğu kararını aldığı açıklandı. Wikipedia Türkiye'deki kapatılma kararı akabinde ilk hamlesini yaptığı ve avukatı aracılığı ile kapatılmasına karşılık avukatı aracılığı ile dava açtığı öğrenildi. Dünyanın en çok kullanılan ve en büyük internet ansiklopedisi olan Wikipedia, Türkiye'nin de en çok kullanılan bilgi hazinesi durumunda iken, son engelleme akabinde Youtube ve Google'dan da örnekler vererek davanın ilerleyeceğini kaydetti.
Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia, Türkiye'deki yasaklama kararının ardından ilk hamlesini yaptı. Wikipedia, avukatı aracılığı ile karara itiraz etti ve daha önce Google ve YouTube için verilen kararları hatırlatarak sitenin yeniden açılmasını talep etti. Vakıf, idari tedbir kararından sonrasında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etti. Mahkemeye yapılan itirazda, söz konusu erişim engelinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek, daha önce Google ve YouTube için verilen kararlar hatırlatıldı. Ayrıca, Wikipedia'nın erişime engellenmesine sebep olan içeriklerin 2 dildeki Wikipedia versiyonunda yer aldığı ve platformun tamamının kapatılmasının ölçüsüz bir karar olduğu itiraz dilekçesinde yer alan detaylar arasında yer alıyor.
TERÖR YANDAŞI İDDİALARI
Wikipedia, 29 Nisan'da içeriğinde barındırdığı gerek teröre destek veren yazılar, gerek Türkiye'yi terörle aynı düzlemde ve terör işbirlikçisi göstermeye çalışan tavrı nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellendi.
BTK'dan yapılan açıklamada, Wikipedia'nın içerikleri kaldırma hususuna yanaşmadığı ve aksine koruma altına aldığı belirtildi. Uzun süredir, çeşitli sosyal medya şirketleri ve internetin yayın organları ile de temaslarını yoğunlaştıran Türkiye, uluslararası sitelerin Türkiye'de temsilcilik açmasını, uluslararası hukuka uygun davranmasını ve mahkeme kararlarını uygulamasını istiyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz