Çermik Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından ilçede ekonomik değere sahip ve bitkisel ürün desteğine tabi bazı ürünler için,hasat vakti öncesinde rekolte tahmin çalışması yapılarak söz konusu ürünlerin o yıl ortalama olarak ne kadar verim değerine sahip olacağı her yıl hesaplandı.
Bu çalışma çerçevesinde Çermik’te hasat vakti gelen çeltik ile hasat vakti yaklaşmakta olan pamuk ve zeytin için rekolte tahmin çalışması da tamamlandı. Çermik Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yusuf Güden, yapılan çalışmalara dair bilgiler verdi.
Güden,
"İlçede bin 500 dekar alanda çeltik, 2 bin dekar alanda pamuk ve 100 dekar alanda zeytin üretimi yapılmaktadır. Yapılan rekolte tahmin çalışmalarına istinaden çeltik ve pamuk veriminin ortalama 450 kilogram dekar olarak hesaplandı. Bu yıl Halilan sulama göleti ile diğer mevcut göletlerdeki sulama suyunun ihtiyaçları tam anlamıyla karşılaması nedeniyle, verimin geçen yıllara göre gözle görülür bir şekilde yükselmiştir. Verimin artmasına sebep olan bir diğer etken de üreticilerimizin teknolojiye ayak uydurmaları neticesinde bilgiye her alanda daha çabuk ulaşmaları ve teknolojik gelişmelere çabuk adapte olmasıdır. Buna örnek verilmesi gerekirse de, üreticilerimizin artık tarlaya girmeden, dron ile ilaçlama yapabiliyor. Bunun da çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz"
dedi.
Güden, ayrıca zeytin alanlarının tamamına yakınının yeni kurulmuş tesis olması nedeniyle henüz randımanlı bir verim alınamadığını ama yapılan saha çalışmaları esnasında da ilçede zeytin yetiştiriciliğinin yapılabileceğinin anlaşıldığını belirtti.
Haber merkezi
Kaynak: Diyarbakır Söz