Dicle Üniversitesinin bünyesindeki bölümler ile öğrenci potansiyeli nedeniyle önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Gümüş, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi ve sonrası FETÖ kaynaklı büyük zarar görmeye başladığını söyledi.
“Kadro bekleyenler FETÖ algısı mağduru oldu”
Gümüş ayrıca, “Üniversitemize zarar veren bu gerçeklik, özellikle kadro bekleyen hocalarımızın mağdur olmalarına sebep olmuş ve olmaya devam etmektedir. Kadro bekleyen akademisyenlerimiz, 15 Temmuz hain darbe girişimi öncesi FETÖ mağduru iken bugün FETÖ algısı mağduru durumuna düşmüş durumdadır." ifadelerini kullandı.
Dicle Üniversitesinde kadro sorunu!
Son yıllarda üniversitede ciddi anlamda kadro sorunu yaşandığına ifade eden Gümüş, “Bilindiği üzere önceki yönetimin son iki yılında kadro sorunları başlamış ve bu nedenle Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör ilanlarında aksamalar olmuştur. Rektörümüz Prof. Dr. Talip Gül döneminde 24 Profesör kadrosunun ilan edilmesi olumlu bir adım olarak değerlendirilmekle birlikte, diğer kadrolar için bu durum devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
“FETÖ/PDY kapsamında 166 akademisyen ihraç edildi”
Bilindiği gibi FETÖ/PDY kapsamında Üniversitemizden 166 civarında akademisyen ihraç edilmiştir. Bu kişilerden boşalan yerlere yeni kadroların tahsis edilmesinin gecikmesi sebebiyle hem mevcut hocaların ders yükleri artmış hem bazı bölümlerde yüksek lisans ve doktora programlarının kapanması hem de bazı sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olmuştur." dedi.
“Kadro için başka üniversiteye geçiş yapıyorlar”
2-3 yıldır doktorasını bitiren bazı akademisyenlerin kadro ilanı çıkmadığı için başka üniversitelere başvurduğunu söyleyen Gümüş, “Yardımcı doçent kadrolarına atamalar olmadığı için bu akademisyenlerden yeterli düzeyde istifade edilmemekte ve yer yer bazı derslerin alan dışı hocalarına verilmesine neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda kişilerin özlük haklarının kaybolmasına neden olmaktadır. Üniversitemizde yetişmiş nitelikli kişilerin kadro nedeniyle başka üniversitelere geçiş yapması hem üniversitemizin hem de şehrimiz için önemli bir kayıp olacaktır.” şeklinde konuştu.
“Güvenlik soruşturmaları, kadro tahsisini geciktiriyor”
Gümüş açıklamada, “ 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası tüm devlet kurumlarında yoğun bir şekilde devam eden güvenlik soruşturmalarının kadro tahsislerini geciktirdiğinin farkındayız. Ancak FETÖ/PDY ile herhangi bir iltisaki, irtibatı olmayan çalışanların süreçten zarar görmemesi FETÖ soruşturmaları kadar önemlidir.” ifadelerine yer verdi.
“5 yıldır sınav yapılmıyor”
Üniversitede çalışanlar açısından sıkıntı olmaya devam eden problemlere dikkat çeken Gümüş, "Bunların başında idari personelimizi yakından ilgilendiren Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı gelmektedir. Üniversitelerde İdari personelin yükselebileceği tek yol bu sınavın yapılmasıdır. Fakat bu sınav üniversitemizde 5 yıldır yapılmamaktadır. İdari personel çalışanlarımız, bu sınavın açılmasını dört gözle beklemektedir. Bu konuyu, kanun gereği Üniversite Rektörlüğü ile her 6 ayda bir yaptığımız Kurum İdari Kurul Toplantısı gündemine sürekli taşıdığımız halde 5 yıldır bu sınav bir türlü yapılamamıştır.” dedi.
“İdari Hizmet tazminatları kesildi”
Gümüş, son olarak şunları söyledi: Son dönemde yapılan beş duyuruda idari personele lojman ilanın yapılmadığı ve yasal olarak Lojman Dağıtım Komisyonunda bulunması gereken yetkili sendika olarak Eğitim-Bir-Sen temsilcisinin çağrılmadığı görülmüştür. Ayrıca Ekim 2017 itibariyle meslek yüksekokulları müdürleri, müdür yardımcıları ve bölüm başkanlarının idari hizmet tazminatlarının kesildiği görülmüş ve ders saat sayıları iki katına çıkarılmıştır. Bu durum müdür, müdür yardımcısı ve bölüm başkanlarının maddi kaybına sebep olmakla beraber fazla derse girmelerine neden olmuştur.
Kaynak: Diyarbakır Söz