Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu’nun (UNICEF) hazırladığı “Çocukların İklim Risk Endeksi” (CCRI) raporuna göre, dünyadaki 2,2 milyar çocuğun neredeyse yarısı, iklim krizinin ve kirliliğin etkilerinden "Son derece yüksek risk" altında.
Rapora göre, dünyadaki hemen hemen her çocuk, sıcak hava dalgaları, sel, kasırga, hastalık, kuraklık ve hava kirliliği dahil olmak üzere bugün bu etkilerden en az birinden risk altında. Ancak 1 milyar çocuk aynı anda üç veya dört etkiyle karşı karşıya olan 33 ülkede yaşıyor. Ülkeler arasında Hindistan, Nijerya ve Filipinler ile Sahra altı Afrika'nın çoğu yer alıyor.
İLK OLMA ÖZELLİĞİ
Rapor, UNICEF tarafından, iklim ve çevresel etkilerin yüksek çözünürlüklü haritalarını, yoksulluk ve temiz suya erişim, sağlık ve eğitim gibi çocukların savunmasızlığı haritalarını birleştiren ilk rapor olarak sunuldu. Raporun yazarlarından biri olan Nick Rees, “Aslında bir çocuğun iklim değişikliğinden sağ çıkma olasılığını gösteriyor” dedi.
ÇOCUKLAR SAVUNMASIZ
Koronavirüs pandemisi sırasında halk gösterilerine ara verildikten sonra, 24 Eylül'de küresel bir iklim grevi planlanıyor. UNICEF Direktörü Henrietta Fore ,“İlk kez çocukların nerede ve nasıl iklim değişikliğine karşı savunmasız olduklarının tam bir resmini veriyor ve bu tablo neredeyse hayal edilemez derecede korkunç. Neredeyse hiçbir çocuğun hayatı etkilenmeyecek. Çocuklar iklim tehlikelerine karşı benzersiz bir şekilde savunmasızdır” dedi.
Rapor, Kasım ayında Glasgow'da yapılan BM Cop26 zirvesi de dahil olmak üzere tüm iklim müzakerelerine ve kararlarına gençlerin dahil edilmesi çağrısında bulunuyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz