Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi Prof. Dr. Mücteba İlgürel vefat etti

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kurucusu ve Türk Tarih Kurumu (TTK) Şeref Üyesi Prof. Dr. Mücteba İlgürel, 85 yaşında hayata veda etti. Pek çok kıymetli tarihçinin yetişmesinde katkısı olan İlgürel, 50'ye yakın yüksek lisans ve doktora tezinde danışmanlık yaptı, birçok makale ve bildiri kaleme aldı.

Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi Prof. Dr. Mücteba İlgürel vefat etti

Türk Tarih Kurumu (TTK) Şeref Üyesi Prof. Dr. Mücteba İlgürel, 85 yaşında vefat etti.

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kurucusu İlgürel için Balıkesir Zağanos Paşa Camisi'nde ikindi namazının ardından cenaze namazı kılınacak. İlgürel'in cenazesi daha sonra toprağa verilecek.

İLGÜREL İÇİNT TAZİYE MESAJLARI

TTK'nin İlgürel'in vefatı nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, "Kurumumuzun Şeref Üyelerinden Prof. Dr. Mücteba İlgürel'in vefat haberini üzüntüyle aldık. Merhum hocamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz." ifadelerine yer verildi.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nin internet sitesinden yayımlanan tazie mesajında da, "İslam Ansiklopedisi müelliflerinden Prof. Dr. Mücteba İlgürel vefat etmiştir. Cenaze namazı 25 Ağustos 2024 Pazar günü ikindi namazının ardından Balıkesir Zağanos Paşa Camii'nde kılınacaktır. Hocamıza Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileriz." ifadeleri yer aldı.

Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı ve Kutlu Parti Genel Başkanı Yusuf Halaçoğlu da paylaştığı mesajında şunları kaydetti:

"Acı bir kayıp. Bugün değerli ağabeyim, bir ilim adamı, tarihçi Prof.Dr. Mücteba İlgürel’i kaybettiğimizi büyük üzüntüyle öğrendim. İstanbul Üniversitesi ve daha sonra Marmara Üniversitesi’nde birlikte görev yaptık. Güzel eserler ortaya koydu. Öğrencilerinin ağabeyi, hocasıydı. Türkiye kıymetli bir ilim adamını daha kaybetti. Başta eşi ve çocukları olmak üzere tüm sevenlerine ve Türk Milleti’ne baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin, makamı cennet olsun. Nurlar içinde uyu değerli ağabeyim."

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyon ise mesajında "Değerli bölüm başkanım Mücteba İlgürel hocamı kaybettik. Üzerimizde hakkı çok olan hocamızın cenazesi Pazar günü (yarın) ikindi namazını müteakip Balıkesir'de Paşa Camiinden kaldırılacaktır. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun" ifadelerine yer verdi.

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü'nün sosyal medya hesabından paylaşılan taziye mesajı ise şöyle:

"Bölümümüzün emekli hocalarından, üzerimize unutulmaz emekleri bulunan Prof. Dr. Mücteba İlgürel hocamız vefat etmiştir. Üzüntümüz sonsuz.

Kendisine Allah'tan rahmet, geride kalanlarına ve camiamıza baş sağlığı diliyoruz.

Cenaze programı bilahare ilan edilecektir"

OSMANLI TARİHİNE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Prof. Dr. Mücteba İlgürel, 9 Eylül 1939'da Balıkesir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde eğitim gören İlgürel, 1965'te üniversitede asistan olarak çalışmaya başladı.

1970'te doktora tezini tamamlayan İlgürel, 1976’da Abaza Hasan Paşa İsyanı başlıklı teziyle doçent oldu.

1982'de profesörlüğe yükselen İlgürel, aynı yıl açılan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne kurucu bölüm başkanı oldu. Pek çok kıymetli tarihçinin yetişmesinde katkısı olan İlgürel, 50'ye yakın yüksek lisans ve doktora tezinde danışmanlık yaptı, birçok makale ve bildiri kaleme aldı.

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü'nün sosyal medya hesabından paylaşılan taziye mesajı ise şöyle:

"Bölümümüzün emekli hocalarından, üzerimize unutulmaz emekleri bulunan Prof. Dr. Mücteba İlgürel hocamız vefat etmiştir. Üzüntümüz sonsuz.

Kendisine Allah'tan rahmet, geride kalanlarına ve camiamıza baş sağlığı diliyoruz.

Cenaze programı bilahare ilan edilecektir"

PROF. DR. MÜCTEBA İLGÜREL KİMDİR?

Prof. Dr. Mücteba İlgürel 9 Eylül 1939'da Balıkesir'de doğdu. Buradaki eğitim hayatını bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne devam etti. Burada önemli tarihçilerden dersler aldı.

İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu2ndan mezun olduktan sonra asistanlık sınavını kazandı. Mecburi hizmet kapsamında Akşehir Lisesi'nde Tarih öğretmenliği yaptı. 1965'te 26 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nde asistan olarak çalışmaya başladı.

1970'te doktora tezini tamamladıktan sonra askere gitti. Doçentlik tezi çalışmaları sırasında 1971'de 1 yıllığına İngiltere'de bulundu.1976'da Abaza Hasan Paşa İsyanı başlıklı teziyle doçent oldu.

1982'de profesörlüğe yükselen İlgürel, aynı yıl açılan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne kurucu bölüm başkanı oldu. Pek çok kıymetli tarihçinin yetişmesinde katkısı oldu.

50'ye yakın yüksek lisans ve doktora tezinde danışmanlık yaptı. 1992'de Japonya'dan burs alarak araştırmalar yapmak üzere Tokyo'ya gitti. Osmanlı Denizciliğinin İlk Devirleri, Adalar Denizinde Rum Korsanları, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ateşli Silahların Yayılışı, Subaşılık Müessesesi, Zeytinburnu'nda Bir Demir Fabrikası, Akbaş Cephaneliği Baskını, Balıkesir Reddi İlhak Cemiyeti ve Kongreleri, Vakanüvislerin Taltiflerine Dair, Hububat Kaçakçılığı, Abdurrahman Hibri'nin Menasik-i Mesalik'i, Kösem Sultan'ın Bir Vakfiyesi, Vakanüvis Ahmed Vâsıf Efendi'nin İspanya Elçiliği ve Götürdüğü Hediyeler, Osmanlı Topçuluğunun İlk Devirleri, Milli Mücadele’de Balıkesir Kongreleri, Sakız da Türk Vakıfları, Osmanlı Devletinde Teftiş Hareketleri, Pehlivanlı Aşireti Beyi Halid'in İsyanı, 1116-1119/1704-1707 Tarihleri Arasında Balıkesire Ait Narh Düzenlemeleri, Rusların Doğu Anadolu Siyaseti ve 1828-1829, Balıkesir'de Ayanlık Mücadelesi, Rus Donanmasının Sinop Baskını, Osmanlı-Ukrayna Münasebetlerinin Başlaması, Buharlı Gemi Teknolojisini Osmanlı Devletinde Kurma Teşebbüsleri, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Çeşme Mağlubiyeti, Türklerin Batı Anadolu Sahil Güvenliğine Verdikleri Önem, XVI ve XVII. Yüzyıllarda Tüfeğin Anadolu Halkı Arasında Yayılışı başlıklarıyla pek çok makale ve bildiri kaleme aldı. Türkiye’nin en önemli başvuru eserlerinden biri olan Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde 36 adet madde ve madde bölümü kaleme aldı.

Osmanlı’nın en meşhur vekayinüvislerden biri olan Ahmed Vâsıf Efendi’nin ilk vekayinüvisliği sırasında 1782-1787 yılları arası olayları kapsayan eserini (Mehâsinü’l-Asâr ve Hakaikü’l-Ahbar) 1978’de yayına hazırladı. 1774-1779 yılları arasını kapsayan eserini (Mehâsinü’l-Âsâr ve Hakaikü’l-Ahbâr) ise 2014’te yayına hazırlamıştır. Emekli olduktan sonra sahip olduğu kitapların pek çoğunu kurucu bölüm başkanı olarak görev yaptığı Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü’ne bağışladı. Fırsat buldukça pek çoğu öğrencisi olan Tarih Bölümü hocalarını ziyaret etti. Doçentlik tezini genişleterek 2023’te Abaza Hasan Paşa İsyanı Huruc Ale’s-Sultan adlı kitabı çıkardı.

Kaynak: AJANSLAR