Taşımalı eğitim "sorun" yarattı

Taşımalı eğitim sistemi kapsamında okulları değiştirilen Sapanca köyü öğrencileri, velileriyle yaşadıkları sorunlara isyan etti. Kaymakamlıkta soluğu öğrenci veliler, "çözüm" isterken, yönlendirmenin öğrenci servislerince yapıldığı öne sürüldü.

Taşımalı eğitim

Diyarbakır’da Sur ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Sapanca köyündeki 90 öğrencinin okulu başka bir köye nakledilince veliler ve öğrenciler soluğu Sur Kaymakamlığında aldı. Köylüler okullarının değiştirilmesini istemiyor.

Sur İlçesine bağlı kırsal mahallelerden Sapanca köyünde 4 derslikli okulun kapasitesi yetmeyince öğrenciler yıllardır yakındaki Küçükakören köyüne taşımalı sistemle öğrenimlerine devam ediyordu. İddiaya göre Sapanca ve Küçükakören köylüleri arasında yaşanan husumet, öğrencilerin okullarının değişmesine kadar vardı.  Sapanca köyü muhtarı ve bazı köylülerin imzasıyla okulun değiştirilmesi talebini içeren dilekçe, son olarak jandarmanın olumlu görüş bildirmesiyle, öğrenciler Büyükakören Ortaokuluna nakledildi.

KÖYLÜLER KAYMAKAM ÇİFTÇİ İLE GÖRÜŞTÜ

Bunun üzerine karara karşı çıkan başka bir öğrenci velisi grubu yanlarına çocuklarını alarak, Sur Kaymamalığına geldi. Öğrencilerin eski okullarında kalmaları için Kaymakam Abdullah Çiftçi’den ricacı olan köylüler, yaptıkları açıklamada, yeni okulun uzak olması nedeniyle öğrencilerin okula gitmediklerini öne sürdüler.

Süleyman Kurt isimli veli, öğrencilerin 10 gündür okula gitmediğini, eski köy ile yeni köy arasında 5 kilometre mesafe olduğu için çocukların zorlandıklarını ifade etti.

Velilerden Musa Arslan da, öğrencilerin okullarının çocukların yaramazlık yaptıkları gerekçesiyle değiştirildiğini öne sürdü.

“KÖY MUHTARI VE KÖYLÜLER ARALARINDA İMZA TOPLAMIŞLAR”

Arslan,”Bizim çocuklarımız eskiden Küçükakören köyüne gidiyorlardı Sur bölgesine bağlı. Bizim çocuklarımızın gittiği okul ve bizim köy arasında yaklaşık bir kilometrelik mesafe vardı. Ancak çocuklarımız yaramazlık bahanesiyle Küçükakören okulundan alınıp arası on kilometrelik mesafe olan okula verildiler bu nedenle çocuklar okula gitmek istemiyorlar. Köy muhtarı ve köylüler aralarında imza toplamışlar çocuklarımızı Küçükakören okulunda istemediklerine dair. Çocuklarımızın gönderildikleri köy okulu da uzak ve sıkıntılı” dedi.

“İKİ ÇOCUK ARASINDA KAVGA ”

Eyüp Arslan isimli veli de, “Biz Sapanca köyünde kalıyoruz,  çocuklarımızda Küçükakören okulunda eğitim görüyorlardı. Şimdi ise Büyükakören n köyüne nakletmişler. Geçen sene iki çocuk arasında ufak tefek bir sorun yaşandı. Olayı büyüttüler ve polis çağırdılar, maksat orda güvenlik alsınlar diye. Bizim çocuklarımızı şimdi de Büyükakören okuluna verdiler. Biz ve öğrencilerimiz bu durumdan hoşnut değiliz.”

Öğrenciler ise eğitim ve öğretimin yeni başladığı köydeki okula gitmemekte kararlı olduklarını söylediler.

Mahmut A. İsimli öğrenci “Gideceğimiz okul çok ve sıkıntılı orda sürekli kavga oluyor. Bizi dövseler hakkımızı savunacak bir büyüğümüzde olmayacak.  Bu nedenle okula gitmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Abdurrahman T, ise, “Okul uzak gidip gelmek zor olacak bizde gitmek istemiyoruz” diye konuştu.

Konuyla ilgili muhabirimizin sorularını yanıtlan Sur İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Uçak ise farklı bir iddiaya dikkati çekti.

Okulun değiştirilmesi talebinin Sapanca köylüleri ve muhtarından geldiğini aktaran Uçak, bunu dilekçe ile resmi kurumlara iletildiğini ve gerekli yazışmaların ardından konunun jandarma yetkililerine intikal ettiğinini, jandarmanın da köylüler arasındaki husumet nedeniyle çocukların okulunun yakındaki Büyükakören köyüne nakledilmesi gerektiği yönündeki yazı üzerine değişimin gerçekleştiğine vurgu yaptı.

OKUL SERVİSÇİLERİ İSTEMİYOR İDDİASI

Uçak, ancak köylülerin ve öğrencilerin kararlarını niçin değiştirdiklerine bir anlam veremediklerini kaydederek, çocukları taşımalı sistemle okullara yetiştiren servisçilerin köylüleri buna ikna ettiklerini düşündüklerini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz