Taş ocağı önünde dinamit ve toz eylemi

Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde faaliyet gösteren taş ocağının dinamit kullanması sonucu ortaya çıkan toz yüzünden tarım ve hayvancılık yapamadıklarını söyleyen mahalleli, ocağın kapatılması için eylem yaptı.

Taş ocağı önünde dinamit ve toz eylemi

Korkuteli'ne bağlı Küçükköy Mahallesi yakınlarında bulunan taş ocağının dinamit kullanması sonucu çevreye toz saçtığını söyleyen mahalle halkı, ocağın bulunduğu alanda eylem yaptı. Aralarında Küçükköy Mera Koruma Birlik Başkanı Ramazan İslamoğlu, Küçükköy Mahalle Muhtarı Hasan Kır ile üretici ve mahallelinin bulunduğu grup, dinamit sesleri ve ortaya çıkan tozdan rahatsız olduklarını anlatırken, bahçelerdeki ürünlerin tozdan zarar gördüğünü, sondaj kuyularının kaybolduğunu ve hayvanlarının toz biriken bitkileri yedikleri için zehirlendiğini öne sürdü. Yetkililere seslerini duyurmaya çalışan mahalleli, ocağın kapatılmasını istedi.

'DİNAMİT KULLANIYORLAR'

Küçükköy Mera Koruma Birlik Başkanı Ramazan İslamoğlu, "Burada bulunan taş ocağından kum ve toz bulutu hayvanlarımıza ve ekinlerimize zarar veriyor. Devlet yetkililerine vatandaş olarak ricamız; bu taş ocağı kapatılsın. Küçükköy Mahallesi'nin geçim kaynağı meyvecilik ve hayvancılık. Küçükköy'de 50 bin küçükbaş hayvan var. Bunların 30 bini anaç, 20 bini yavru. Bu küçükbaş hayvanlar nerede yaylım yapacak? Öğrendiğimize göre bu taş ocağı 80 dekar civarında yeni yer almış. 80 dekar arazide de dinamit kullanacaklar. Bir dinamit atıldığında hayvanlarımız korkuyor ve sürüden ayrılıp farklı yönlere kaçıyor. Atılan dinamitler yüzünden bahçelerimizdeki sondajlarda su kalmadı. Dinamit atılmasına izin verilmemeli. Taş ocağı çevresinde tarım durma noktasına geldi. Etrafa ve çevreye yayılan toz ve duman bulutu yüzünden ekinlerimiz kuruyor. Hayvanlarımız telef oluyor ve hastalanıyor. Taşkınlık çıkarmak istemiyoruz. Eylemimizle yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz" dedi.

'PAMUKKALE'YE GİTMEYE GEREK YOK'

Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu ile görüştüklerini belirten Küçükköy Mahalle Muhtarı Hasan Kır da "Kaymakam bey bize hakkımızı aramamızı ve gerekeni yapmamızı söyledi. Bizim hayvanlarımız telef olduğu halde ilgilenen yok. Ocağa yakın bir yerde ekini bulunan bir arkadaşımız ekinlerinin yok olmasından dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne dilekçe verdi, ocağı dava etti ve kazandı. Bu taş ocağı havaya toz bulutu yayıyor. Pamukkale'ye gitmemize gerek yok. Burası sanki Pamukkale gibi her taraf bembeyaz. Bundan dolayı ekinlerimiz mahvoldu. Yetkili kişilerin burada inceleme yapmalarını rica ediyoruz. Bahçelerimizden ürün alamıyoruz, ekinlerimiz yok oluyor, hayvanlarımız ciğerlerine toz dolması yüzünden telef oluyor. Buna devletimizin 'dur' demesi gerekir" diye konuştu.

'HAYVANLARIM TELEF OLDU'

Üreticilerden Kadir Doğru, zor durumda olduklarını anlatırken, yetkililerden yardım istedi. Benzer durumdaki Bedri Koyuncuoğlu ise geçen ay toz yüzünden 50 kadar küçükbaş hayvanının telef olduğunu öne sürerek, "Burdur'a fakülteye gittim, telef olan hayvanlarımı gösterdim. Hastalığın neden olduğunu bulamadılar. Bir sürü ilaç yazdılar. Ben taş ocağından çıkan tozlardan kaynaklandığını ve ölen hayvanların otlama esnasında tozlu çalılardan yemesiyle zehirlendiğinden şüpheliyim" diye konuştu.

'TARLADAN ÜRÜN ALAMADIM'

Osman Gökçe de ocağın yakınında bulunan 80 dönüm tarlanın toz yüzünden mahsul vermediğini kaydederek, şöyle dedi:

"Ben de mahkemeye verdim ve mahkeme beni haklı gördü, verimsizliğin nedeninin toz olduğunu ifade etti. Ben de tazminat almak için yüksek mahkemeye başvurdum. Şu an kararı bekliyorum. Öğrendiğim kadarıyla taş ocağındaki toz 7 kilometrelik alana zarar veriyor. Devlet bunlara ruhsat verirken, 'ya su kullanacaksınız ya da filtre' diyor. Ancak bu kum ocağı sadece su kullanımını kabul etmiş. Ancak su kullanımını denetlemeye gelindiğinde kullanıyorlar."

Kaynak: Diyarbakır Söz