Tanrıseven, "Bölgedeki pek çok ilde yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldığı, taş ya da slogan attığı için daha önce örgüt üyesi gibi cezalandırılanların cezalarına yarı oranına varan indirimler geldi." dedi.
Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, Meclis'te önceki gün kabul edilen 3. Yargı Paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Önceki düzenlemeye göre mahkemelerin, Yargıtay'ın emsal kararı nedeniyle yürüyüşe katıldıkları, taş veya slogan attıkları gerekçesiyle işlenen suç ile orantısız bir şekilde 6 yıl 3 aydan başlayarak 9 yıla varan cezalar verdiğini hatırlatan Tanrıseven, yeni düzenlemeyle mahkemeye cezayı yarı oranına kadar indirme yetkisi verildiğini savundu.
Bölgede bu suçtan dolayı ceza alan veya mahkemesi devam eden 3 binden fazla insan olduğunun tahmin edildiğine dikkat çeken Tanrıseven, “Daha önce ceza alarak cezası kesinleşenlerin bir an önce yasadan faydalanmak için ceza aldıkları mahkemeye dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Başvuruların ardından veya mahkemece re'sen (kendiliğinden) yapılacak inceleme neticesinde ceza alanların durumu gözden geçirilerek, verilen cezalar yeni yasaya göre indirime tabi tutularak yeniden belirlenecek. Yasa, bu yönüyle bir nevi cezanın kısmi affı anlamına geliyor.” diye ifade etti.
"TUTUKLAMA YERİNE ADLİ KONTROL"
Tanrıseven, 3. yargı paketi ile getirilen diğer bir düzenlemenin de tutuklama kararı verilmesinin zorlaştırılması ve gerekçesinin yazılması zorunluluğu olduğuna işaret etti. Tanrıseven, şöyle dedi: “Yeni düzenlemeye göre, her olayda tutuklamaya ilişkin somut gerekçeler gösterilmek zorunda. Mahkemeler, artık yuvarlak cümlelerle tutuklama kararı veremeyecek. Ayrıca, tutuklama kararı yerine daha insancıl olan adli kontrol mekanizmasının uygulanabilmesi için adli kontrol verilmesinde cezanın üst sınırı kaldırıldı. Artık mahkemeler telafisi imkansız zararlara sebebiyet verebilecek ve çok ağır bir yaptırım olan tutuklama kararını ancak son çare olarak verebilecek. Bunun yerine, daha önce çok fazla uygulama olanağı bulamayan adli kontrol yaptırımlarından birinin uygulanması kararını daha rahat verebilecek.”
"TUTUKLU AVUKATLAR, MİLLETVEKİLLERİ VE BELEDİYE BAŞKANLARI TAHLİYE EDİLMELİ"
Bu düzenlemeyle tutuklu bulunan başta avukatlar, milletvekilleri ve belediye başkanları olmak üzere, pek çok kişi için tahliye umudu doğduğuna dikkat çeken Tanrıseven, “Mesleğini icra eden avukatların, halkın oyuyla seçilen milletvekilleri ve belediye başkanlarının cezaevinde olması eskiden beri kamu vicdanını yaralıyordu. İnşallah mahkemeler, halkın iradesini temsil eden Meclis'in kendilerine verdiği mesajı doğru algılar ve kaçma ihtimali bulunmayan başta baromuz üyesi Av. Mehdi Öztüzün olmak üzere tutuklu avukatlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve gereksiz yere cezaevinde bulunan pek çok kişiyi tahliye ederler.” şeklinde konuştu.
KAÇAK ELEKTRİK VE SU KULLANIMINA YENİ DÜZENLEME
Tanrıseven, 3. yargı paketindeki bir diğer düzenlemenin de bölgede yoğun olarak görülen kaçak elektrik, su veya doğalgaz kullananları yakından ilgilendirdiğini hatırlattı. Tanrıseven, yeni düzenlemeye göre, kaçak elektrik, su veya doğalgaz kullandığı tespit edilen kişilerin, soruşturma tamamlanmadan önce kurumun zararını tamamen ödedikleri takdirde haklarında dava açılmayacağını söyledi.
Haklarında dava açıldıktan sonra fakat mahkemece hüküm verilmeden önce kurumun zararını ödeyenlerin cezalarının ise üçte birine kadar indirileceğini belirten Tanrıseven, bir kişinin en fazla iki kez bu haktan yararlanabileceğini, suçun cezasının alt sınırının da bir yıla indirildiğini söyledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz