Sur'u seneye bitiriyoruz!

Özhaseki, "Sur'daki konut ve ticari alanların ihaleleri 1 ay içerisinde bitirilecek, bir yıl içerisinde ise Sur tüm fonksiyonlarıyla yaşam merkezi olacak?" dedi.

Sur'u seneye bitiriyoruz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde terör saldırıları sonucu zarar gören mahallelerde inceleme yaptı.

Bakan Özhaseki, beraberinde Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal ile merkez Kayapınar ilçesinde Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı Kent Meydanı'nı gezdi.

Merkez Sur ilçesinde Ali Paşa Mahallesi'nde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılan tarihi evlere uyumlu konutlarda ve terör saldırıları sonucu zarar gören Dört Ayaklı Minare ve diğer tarihi yapılarda da incelemelerde bulunan Özhaseki ve beraberindekiler, PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu hasarın meydana geldiği alanı gezdi.

Bakan Özhaseki burada gazetecilere yaptığı açıklamada, birkaç yıl önce hiç kimsenin istemediği birtakım olayların olduğunu, Sur'un üçte birinde çatışmaların yoğun yaşandığını anımsattı. Özhaseki, o günlerde neler yapılacağı konusunu bir eylem planı dahilinde açıkladıklarını, iki yıldır bu eylem planını devam ettirdiklerini belirtti.

Yaptıkları doğru tespitler üzerine geliştirdikleri hareket tarzı da doğru olunca bugün sonuca doğru yaklaştıklarını kaydeden Özhaseki, hata yapmadan doğru bir şekilde iş yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Özhaseki, ilk günden mağduriyetleri giderecekleri yönünde açıklama yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bundan yana kimsenin şüphesi olmasın. Koruma Amaçlı İmar Planı var. Sur rastgele bir yer değil. Açılan ve temizlenen alanlarda bizim bildiğimiz klasik konutlar yapılarak dışarıya imara açılacak bir bölge olmayacak burası. Koruma Amaçlı İmar Planı bizim için anayasadır, buna sonuna kadar uyacağız diye ilan etmiştik. Buraya öyle bir fonksiyon yükleyeceğiz, öyle bir çalışma yapacağız ki Sur bundan sonra yaşayacak. Ticaretin kalbi ve insanların yaşam merkezi olacak, turizm destinasyon merkezi olarak kayıtlara geçecek. Binlerce insan Diyarbakır'a geldiği zaman Sur'a doğru koşacak. Bu çevreleri görecek, lezzetlerinden tadacak, turizmden Diyarbakırlı, esnafı, ticaret erbabı ve herkes dalga dalga istifade edecek. Eylem planındaki ana hedefimiz bunlardı."

Geliştirdikleri pratik projelerle çevrenin alt yapısını bitirdiklerini işaret eden Özhaseki, Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile yaklaşık 500 dükkan ve konutu tertemiz hale getirdiklerini, Hz. Süleyman Camisi'nin çevresini düzenleyerek, ziyarete açıldığını aktardı.

Ali Paşa ve Lalebey mahallelerinde geleneksel evlerin yapımının sürdüğünü, 10 ayrı bölgede çalışma yapıldığı gibi şimdi asıl önemli olan işin eski geleneksel dokunun açığa çıkarılması olduğunu vurgulayan Özhaseki, bunun kolay olmadığını anlattı.

- Türkiye'nin en gözde mekanlarından biri olacak

Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu çatışma yaşanan yerler eskiden bizim bildiğimiz klasik Diyarbakır evlerinin olduğu şahane, muntazam mahalleler değildi. Biraz uyuşturucunun merkezi olmuş, varoşlaşmış, gayrimeşru ilişkilerin çok hızlı bir şekilde devam ettiği, çirkin yapılaşmanın olduğu bir yerdi. Çatışma yaşandı, Allah bir daha göstermesin, dua ediyoruz, diliyoruz ve bunun için de her türlü önlemi alıyoruz. Bu bölgede temizlik yapılmış olması da aslında bir avantaj olarak önümüzde duruyor. Şimdi bunu bir fırsata çevirmeliyiz. İşte bizim çizilmiş olan imar planını uygulamamız, geleneksel dokuyu ortaya çıkarmamız, tescilli eserleri restore etmemiz, Diyarbakır'ın bazalt taşından yapılmış, kendine has evlerini yeniden inşa etmemiz, kirlilikleri ortadan kaldırmamız lazım. Böyle olursa burası bir anlam kazanmış olacak. Sonra içerisine doğru bir fonksiyon yüklediğimizde inşallah Türkiye'nin en gözde merkezlerinden biri olacak."

Alan içerisinde 1 yıl içerisinde plancılar, mühendisler ve mimarların çok büyük çalışmalar yaptığına dikkati çeken Özhaseki, ana hatlarının ve mekanların ne olacağının belirlendiğini, ihaleye hazır hale getirdiklerini, 1 ay içerisinde ihaleleri yapmaya başlayacaklarını kaydetti.

- "İnşallah geride kötü bir hatıra kalmamış olur"

Bakan Özhaseki, birkaç ay içerisinde bu bölgede yapılacak bütün geleneksel konutların, ticari mekanların, ayrıca tescilli eserlerin ihalesinin yapılacağını bildirerek, iş başlama tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işlerin tamamlanacağını dile getirdi. Özhaseki, şu değerlendirmede bulundu:

"İşimiz bitmiş olur. Bundan sonra vatandaşlara evlerini veririz. Ticaret erbabı mekanlarda işlerini yapmaya başlar. Butik oteller ve restoranlar çalışmaya başlar. Yaşam devam eder. İnşallah geride kötü bir hatıra ve iz kalmamış olur. Yepyeni bir merkez olur. Önemli olan burada siyasi iradeydi. Şükür Allah'a bunu ortaya koyduk. Ciddi masraflar yapıyoruz. Hata yapmadan doğru birşey ortaya çıkarmak istiyoruz. Onun çabası içerisindeyiz. Yoksa burada çoktan inşaatlara başlayıp evleri bitirip hak sahiplerine alın derdik ve her iş biterdi. Ama herhalde tarihin en büyük yanlışlığını yapardık o zaman. Bu anlamda titizlenmemiz ve gayretimiz doğru oldu. İnşallah bir sene içerisinde bildiğimiz klasik Diyarbakır evleri yapılır, hak sahiplerine dağıtırız. Sonra da bu işleri bitirmenin mutluluğunu yaşarız."

- "İyi niyetle çalışıyoruz"

Dışarıda söylenen sözlere üzüldüklerini dile getiren Özhaseki, "Hangi partili olursa olsun meclis çatısı altında olan bütün partileri kastediyorum eğer burası ile ilgili iyi bir düşünceleri varsa lütfen iletsinler, bize yardımcı olsunlar, doğruysa kabul edip işe geçeriz. Ancak geriden sadece bir algı operasyonuyla 'Devlet geldi, yaktı, yıktı. Şimdi de fakir fukarayı gönderdi, zenginlere peşken çekecekler, alışveriş merkezleri çıkacak, TOKİ konutları yapılacak.' gibi yalan yanlış ne kadar iftira sözler varsa onları duymak doğrusu hoşumuza gitmiyor. O da ağır geliyor nefsimize. Niye, iyi niyetle çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mağduriyetleri gidermek adına vatandaşlara çok değişik seçenekler sunduklarını, isteyene para, isteyene hazır ev, isteyene hak sahibi ise geleneksel ev vermek gibi seçeneklerin bulunduğunu vurgulayan Özhaseki, bütün bunların halkın tercihi dahilinde olduğunu anlattı.

Özhaseki, bu kadar iyi niyetle gayret edip çalışırken bu yapılan iyi çalışmaları da hazmedemeyen grupların olduğunu gördüklerini vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Bu da bizi üzüyor. Onlar burada iyi iş oldukça hoşlarına gitmiyor. Vatandaşın evi yapıldıkça, mağduriyeti giderildikçe canları sıkılıyor. Burada Koruma Amaçlı İmar Planı'nı zamanında koyup, uygulayanlar ve imza atanlar ona uygun yapı çıktıkça da canları sıkılıyor. Doğrusu iyi yapılan herşeyden rahatsızlık duyan bir grubun olduğunu görmek de bizi rahatsız ediyor. Biz onları dışarıya itiyoruz. Hiç gözümüz bile görmüyor. İyi niyetli söyleyen herkesi içeriye alıyoruz, onlara gönlümüzü açıyoruz, sözlerini dinliyoruz, onlardan istifade ediyoruz, doğru işler yapmaya çalışıyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz