'Suriye'deki kürtler PKK'ya tepkili'

Kürt Yazar Ümit Fırat, Kuzey Irak’tan sonra ‘Kuzey Suriye’ söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Suriye’deki Kürtler’in PKK’ya tepkisi var. Otorite olarak kabul etmez. Türkiye yol açıcı davranırsa, PKK’yı ekarte eder” dedi.

'Suriye'deki kürtler PKK'ya tepkili'

Suriyeli muhalif Kürtler, Türkiye sınırına yakın bazı merkezlerin yönetimini ele geçirirken, PKK da bu merkezlerde mevzi kazanmaya çalışıyor. Kürt Yazar Ümit Fırat, BAAS rejiminin yıllardır bu bölgelerde PKK’ya destek verdiğine dikkat çekerken, muhaliflerin bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi. Bölgede sürpriz ve hızlı gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Fırat, Türkiye’nin akılcı bir politika ile bu insanları kucaklayıp PKK’yı ekarte edebileceğini söyledi. Fırat, Suriyeli Kürtlerin yaşadığı bölgenin yeni bir Kuzey Irak olmasına ise ihtimal vermiyor.

Fırat, şunları söyledi: “PKK’nın da uluslararası camiada bir meşruiyeti yok. Kuzey Irak’tan sonra şimdi Kuzey Suriye çıktı diyenler var. Bu doğru değil. Çünkü siyasi geleneğe sahip bir Suriye Kürdistan’ı yok. PKK’nın orada otoriteyi temsil etmesi kimsenin içine sinmez. Kürtlerin PKK’ya tepkisi var. Ama tek başlarına PKK ile mücadele edemezler. Onun için oradaki Kürtlerin organize edilmeleri lazım. PKK’nın meşru olmadığının, bu şekilde kendilerini dünyaya kabul ettiremeyeceklerinin anlatılması lazım. Çünkü Suriyeli Kürtlerde oturmuş bir siyasi gelenek yok. Örgütsüz bir toplum. Günü birlik yaşıyorlar. Siyasi oluşumları, örgütlenme modelleri bulunmuyor.”

Asıl rol Türkiye’ye düşüyor

Fırat, Suriye’deki Kürtler açısından en avantajlı ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Hükümetin bugüne kadar olduğu gibi bu kucaklayıcı tavrını devam ettirmesi halinde havanın iyice döneceğini anlatan Fırat, “Türkiye’nin geçmişte başlangıçta Irak’taki Kürtlere yönelik politikası çok sert ve katıydı. Bundan ders alıp dostane ilişkiler kurmaya başladı. Yine Suriye Kürtleri potansiyel tehlike olarak algılarsa oradaki insanların Türkiye’den uzaklaşması hatta PKK’ya yaklaşması gibi bir sonuç doğurur. Ama yol açıcı yaklaşırsa Kürtler arasında daha toparlayıcı olursa PKK’yı de ekarte edici rol üstlenebilir. Yani burada Türkiye’nin Suriye Kürtlerine dönük inandırıcı bir Kürt dostu imajı yaratması, Türkiye’nin dünyaya açılan bir ekmek ve dünya kapısı ile özgürlük alanı olduğunu görmeleri halinde, baskı kuracak siyasi gruplara kliklere itibar etmekten uzak tutar”dedi.

STAR

Kaynak: Diyarbakır Söz