Sırları çözecek

Diyarbakır’da 1992 yılında öldürülen Kürt yazar Musa Anter'i öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınan Hamit Yıldırım, adliyeye sevk edildi. Tutuklama istemiyle mahkeme çıkarılan ve hakkındaki iddiaları kabul etmeyen Yıldırım, tutuklanarak cezaevine konuldu.

Sırları çözecek

16 yıllık sırrı çözecek ifade Musa Anter nedeniyle yakalanan Hamit Yıldırım’ın ifadeleri, Güçlükonak katliamı dosyası için 16 yıl sonra aydınlanma umudu olacak. Tanıklara göre, Yıldırım, katliam günü 4 JİTEM’ciyle bölgedeydi.

Musa Anter cinayetinin tetikçisi olduğu iddiasıyla, cinayet soruşturmasının zamanaşımına girmesine kısa bir süre kala yakalanan Hamit Yıldırım’ın ifadeleri, Güçlükonak katliamını da aydınlatabilecek. Tanıklarının iddialarına göre, Yıldırım, katliamın yapıldığı gün bölgede bulunan 4 JİTEM elemanı arasında yer alıyordu.

4 JİTEM’ciden 2’si öldüğü, hayatta olduğu sanılan bir isim bulunamadığı için Yıldırım’ın vereceği ifadeler büyük önem taşıyor.Güçlükonak katliamı olarak bilinen olay, PKK’nın ikinci kez ateşkes ilan ettiği 1996’nın Ocak ayında meydana geldi. İddialara göre, devletin PKK’nın yaptığını açıkladığı katliam şöyle yapıldı:

16 YILLIK SIR ÇÖZÜLECEK Mİ?

16 yıllık sırrı çözecek ifade Musa Anter nedeniyle yakalanan Hamit Yıldırım’ın ifadeleri, Güçlükonak katliamı dosyası için 16 yıl sonra aydınlanma umudu olacak. Tanıklara göre, Yıldırım, katliam günü 4 JİTEM’ciyle bölgedeydi.

Güçlükonak’a bağlı, boşaltılmış Taşkonak köyündeki askeri tabur, başka bir karakolun da bulunduğu Koçyurdu köyünde bulunan 6 kişiyi gözaltına aldı. Eski korucu olan bu kişiler, dağdaki yakınlarına yardım etmekle suçlanıyordu. İddialara göre, gözaltına alınan 6 köylü sorguda öldürüldü. Köylülerin sorguda öldürülmesi üzerine kamuoyuna aktarılan plan oluşturuldu. Bu plan dahilinde, Koçyurdu köyü aranarak, gözaltındaki kişileri teslim alması için bir minibüs gönderilmesi istendi. Askerin köyden minibüs istemesinden kuşkulanan köylüler, koruculuk yapan 4 kişiyi minibüs şoförüyle tabura gönderdi. Yine iddialara göre, karşılarında korucuları bulan askerler, planı işletebilmek için bu kişileri de öldürdü.

MİNİBÜS ATEŞE VERİLEREK YAKILDI

Öldürülen 10 kişi başlarına çuval geçirilerek minibüse konuldu. 2 ya da 3 jandarma erinin de bindiği minibüsün şoförüne Taşkonak ile Koçyurdu arasındaki yolda, jandarmalar indikten sonra yola devam etmesi talimatı verildi. Minibüs şoförü, dağlık arazide virajı dönünce karşısında silahlı timleri buldu. Minibüsten inerek aşağıdaki nehre kaçmaya çalışan şoför öldürüldü. Araç, silahlarla taranıp yakıldı.

Genelkurmay, olaydan sonra bölgeye helikopterle gazetecileri götürdü. Burada, Taşkonak’tan Koçyurdu’na giden köylülerin yolunu PKK’nın kestiği ve katliamı yaptığı anlatıldı. Gazetecilere köylülere soru sorma olanağı verilmedi; bir gazeteci, 11 kişinin araçta yakıldığının söylenmesine karşın, gösterilen ceset sayısının 10 olduğunu fark etti. Bu durum, şoförün dışarıda öldürülmesinin kanıtı olarak gösteriliyor.

SALDIRIDA KİMLİKLER YANMADI

Olaydan bir süre sonra İstanbul’da bir araya gelen “Barış İçin Bir Arada” adlı grup bölgeye gitti ve öldürülen kişilerin kimliklerinin yanmamış biçimde yakınlarına teslim edilmesinden kuşkulandı. Grup, boşaltılmış Taşkonak köyünden Koçyurdu’na köylülerin seyahatinin mümkün olmadığını, PKK’nın da tabur, korucu mevzileri ve karakol bulunan bölgede eylem yapmasının olanaksız olduğunu öne sürdü. Grubun konuştuğu köylüler de devleti suçladı.

Bu iddiaları ortaya atarak suç duyurusunda bulunan gruptan Şanar Yurdatapan, Ercan Kanar ve Münir Ceylan hakkında Genelkurmay’ın suç duyurusu üzerine dava açıldı. Uzun yargılamalar sonrası 3 isim beraat etti. Olayla ilgili olarak 1996’dan bu yana yapılan 3 suç duyurusu ise sonuçsuz kaldı.

SUÇ DUYURULARI SONUÇSUZ

Olayda gözaltına alınan bir köylünün daha olduğu, bu köylünün bütün olan biteni gördüğü belirtiliyor. Bu köylünün, Güçlükonak’ın devlet katliamı olduğu yönündeki açıklamalarıyla gündeme gelen eski İnsan Hakları Bakanı Adnan Ekmen’e bilgi veren korucubaşının ricası üzerine öldürülmediği söyleniyor. Bölgeye giden heyet bu köylüye ulaştı, ancak Diyarbakır’a kadar gelen köylü burada daha sonra İstanbul’a geleceğini belirterek heyetten ayrıldı. Bu kişi bir daha bulunamadı. Koçyurdu’na giden posta arabasının şoförü ise minibüstekileri olaydan önce başlarına çuval geçirilmiş halde gördüğünü iddia etti, ancak bu şoföre de ulaşılamadı.

Köylüleri öldüren grupta JİTEM’cilerin de olduğu öne sürülüyor. Bu iddiaya göre, bu grubun içinde Musa Anter cinayetini işleyen Hamit Yıldırım, Hacı Öztunç, Hurşit Uğurlu ve Sefer Bildik gibi JİTEM’ciler de vardı. Bu isimlerden Hacı Öztunç’un olayı anlattığı için öldürüldüğü, Hurşit Uğurlu’yu da PKK’nın öldürdüğü öne sürülüyor. Sefer Bildik ile Hamit Yıldırım’a uzun süre ulaşılamadı. Ancak Yıldırım’ın yakalanması, Güçlükonak dosyasının raftan inmesini sağlayabilecek. Yıldırım, bilgi verirse dosya yeniden açılabilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler