Şehitler anıldı

Çanakkale Şehitleri Diyarbakır ve ilçelerinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Şehitler anıldı

Diyarbakır'da, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma etkinliği Hava Şehitleri anıtına çelenklerin konulması ile başladı

ŞEHİTLERİ ANMA TÖRENİ

Etkinliğe katılan protokol üyeleri hem Hava hem Kara şehitliklerine karanfiller bıraktılar. Hava Şehitliği’nde düzenlenen 18 Mart Çanakkale Şehitlerinin 98'inci yıl dönümü anma etkinliğine, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in yanı sıra gaziler, şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Protokolün yerini alması ile program bir dakikaklık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

KIRMIZI-BEYAZ KARANFİL

Hava Şehitliği anıtına konulan çelenklerin ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından Diyarbakır Valisi Toprak, Şehitlik Şeref Defteri’ni imzaladı. Programın ardından katılımcılar, şehitlerin mezarına kırmızı ve beyaz karanfiller bıraktı. Etkinliğe katılanlar daha sonra şehitlerin anısına fidan dikiminin ardından Kara Şehitliğine geçti. Burada da şehitlerin mezarlarına kırmızı ve beyaz karanfillerin bırakılmasının ardından tören, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müdürlüğü'nde devam etti.

 

DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müdürlüğü'nde düzenlenen törende yapılan konuşmalar sonrasında terör olaylarında gazi ve şehit olan askerlerin ailelerine Devlet Övünç Madalyası ve Beratı verildi. 2008 yılında Diyarbakır'da polis servisine düzenrlenen saldırıda gazi olan polis memuru Ömer Tokyay'ya ve 2011 yılında Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde şehit düşen jandarma er Mehmet Tangüner ile jandarma Er Müslüm Kaya'nın ailelerine Devlet Övünç Madalyası ve Beratı verildi.

NİFAK TOHUMLARINA KARŞI

Vali Toprak burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin tarihten silinmek istenen bir milletin, vatanını ve mevcudiyetini canı pahasına nasıl savunacağını göstermesi bakımından insanlık tarihi için ibret alınması gereken bir hadise olduğunu söyledi. Bu destan sonucunda adeta yeni bir tarih yazıldığını vurgulayan Toprak, ''Nifak tohumları sokmaya çalışanlara karşı azim, şevk ve heyecanla gönül gönüle kucaklaşmamız aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin bayramı olacak'' dedi.

GÖRMEDİĞİ AMCASININ MEZARI

Hava Şehitliğinde 6 yaşındaki Muhammed Mustafa Atan, 16 yıl önce Hakkari'deki operasyonda şehit olan amcası Ahmet Atan'ın mezarını ailesiyle ziyaret etti. Baba Recep Atan, oğlu Mustafa'nın sabah uyandığında kendileriyle amcasının mezarını ziyaret etmek istediğini söylediğini belirterek, ''Bana yeni elbiselerini giyip, amcasının mezarına gitmek istediğini ifade etti. Biz de isteği üzerine takım elbisesini giydirip getirdik'' diye konuştu. Anma programı günün önemini içeren slayt gösterisiyle son buldu.

ERGANİ- EĞİL VE SİLVAN’DA ANMA

Öte yandan, anma törenleri ilçelerde de yapıldı. Ergani’de Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tören, Öğretmen Lisesi'nde devam etti. Günün önemine ilişkin yapılan konuşmalar, sinevizyon ve tiyatro gösterisiyle sona eren törene Vali Yardımcısı Ahmet Günaydın, Garnizon Komutanı Yarbay Rafettin Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Zülküf Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Birsen Azak, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Güneş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Recep Cansu, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, askeri erkan, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

    

ŞEHİT VE GAZİLERE YEMEK

Eğil ilçesinde 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yıl dönümü nedeniyle, İlçe Jandarma Bölük Komutanlığınca şehit aileleri ve gazilere yemek verildi. Hükümet Konağı önünde yapılan ilk törenin ardından İlçe jandarma Bölük Komutanlığınca, şehit aileleri ve gazilere yemek verildi. Yemeğe Kaymakam Taner Bircan, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Tarık Görener, İlçe Emniyet Amiri Ahmet Hakan Ekizer, şehit aileleri ve gaziler katıldı. Yemeğin ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

TÖRENDEN ANLAMLI GÖRÜNTÜ

Silvan Feridun Askeri Şehitliği'nde düzenlenen ilk tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve çelenklerin sunulmasıyla başladı. Daha sonra, ilçe Müftüsü Hüseyin Elçi eşliğinde dualar okundu. Kaymakam Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ali İhsan Ersoy, Başsavcı Selçuk Yılmaz, Silvan Belediyesi Başkan Vekili İhsan Baykara'nın da katıldığı tören, Türk Telekom Yatlı İlköğretim Okulu Toplantı ve Konferans Salonu'nda devam etti. Buradaki törende ise günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Tören, sinevizyon gösterisinin ardından sona erdi. Kaymakamı Yunus Sezer, daha sonra polisevinde, şehit aileleri ve gazilere yemek verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz