Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 34 kişinin öldüğü hava operasyonunu soruşturan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, İçişleri Bakanlığı müfetişlerinin raporunda yer alan Heron görüntülerindeki kayma iddiasını araştıracak. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bilgi ve belge istemiyle ilgili yazısının ulaştığı savcılık yetkilileri, komisyon talebinin soruşturmanın 'gizlilik' ilkesini ihlal etmeyecek şekilde değerlendirileceğini söyledi.
Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen ve 34 kişinin yaşamını yitirdiği hava operasyonunu soruşturan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, İçişleri Bakanlığı müfetişlerinin raporunda yer alan insansız hava aracı Heron'daki görüntü kayma iddialarını da araştıracağı belirtildi. Savcılık yetkilileri, bakanlık müfetişleri raporunun kendilerine de geldiğini ve raporda yer alan bütün iddiaların araştırılacağını belirtirek, görüntü kayması konusunda gerekirse yeniden uzmanlardan rapor alanacağını ifade etti.
Operasyonda 34 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle olayı 'klasik soruşturma' olarak ele almadıklarını ve tüm yönlerini araştırdıklarını söyleyen yetkililer, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun istediği belge ve bilgi ile ilgili talep yazısınında savcılığa ulaştığını söyledi.
TBMM'NİN TALEPLERİ GİZLİLİĞE GÖRE DEĞERLENDİRİLECEK
Daha önce olayla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan istediği bilgi ve belgeleri soruşturmayı yürüten savcılığının izni olmadığı için alamayan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bu kez soruşturmayı yürüten savcılıktan bilgi ve belge istedi. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen 'gizli' ibareli yazıda, komisyon yürüttükleri inceleme bağlamında olayla ilgili bilgi ve belgelerin kendilerine verilmesini istedi. Komisyonun yazısında, özellikle istenen bir bilgi ve belge ismi olmadığı soruşturma kapsamındaki bütün bilgi ve belgelerin istendiği ifade edildi. Savcılık yetkilileri, komisyonun bilgi ve belge taleplerini değerlendireceklerini ve soruşturmanın gizlililiği ihlal etmeyecek şekilde bu talebin karşılanmaya çalışılacağını söyledi.
Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında Genelkurmay, MİT, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, bölgedeki askeri birlikler olmak üzere bir çok kuruma yazı yazarak olay ile ilgili bilgi ve belge istedi. Başta Genelkurmay olmak üzere bir çok kurumun savcılığın taleplerini karşılık verdiği, bazı kurumlardan istenen bilgi ve belgelerin ise henüz savcılığa ulaşmadığı belirtildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz