Rant, yolsuzluk, şantaj

Belediyenin şantajla çalkalandığı bir dönemde görevden alınan Diyarbakır valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili kayyım Münir Karaloğlu, sloganını "başım gözüm üstüne ve Keremke” olarak belirlediği belediye, son dönemlerde skandal olaylarla gündem oldu.

Rant, yolsuzluk, şantaj

Mülkiye Başmüfettişi olarak merkeze çekilen Diyarbakır Valisi ve Kayyımı Münir Karaloğlu, 10 Haziran 2020'de Diyarbakır'a atandı. Karaloğlu’nun kayyım olarak Diyarbakır’da görev yaptığı süre içerisinde Büyükşehir Belediyesi, sıkça yolsuzluk, usulsüzlük, keyfi uygulamalar ile yargıya taşınan bir çok hukuk dışı dosyayla anıldı. İthal bürokrat, üçlü maaş alma ve daire müdürlerinin kavgaları, yumruklaşma ile son olarak iki kişinin tutuklanmasıyla son bulan, Şantaj olayı. Karaloğlu, Erbil Valisinin kendisini ziyaret ettiği esnasında üzerinde “Kürdistan” yazılı tanıtım klibini hediye olarak aldığına ilişkin resim, hayli gündem olmuştu.

VAN’DA GÖREV YAPARKEN

1964 yılında Rize Çayeli Kaptanpaşa’da doğan Karalaoğlu, ortaokul ve lise tahsilini Rize İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Karaloğlu, avukatlık stajının ardından 1990 yılında kaymakam adayı olarak mesleğe başladı. 1996-2002 yılları arasında Urfa-Harran, Yozgat-Çekerek, Tokat-Reşadiye’de kaymakamlık yapan Karaloğlu, AKP’nin iktidara geldiği 2002’den sonra yıldızı parladı. Kırklareli Vali Yardımcılığının ardından 2003-2004 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri (Başbakan Danışmanı) oldu. 10 Haziran 2004 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Karaloğlu, bu görevi sırasında belediye işçilerinin sendikal örgütlenmesini engellemesiyle gündeme geldi.

Karaloğlu’nun Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’ndan, Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e geçmeleri yönünde baskı uygulayıp, yıldırma politikası izlediği belediye işçileri, 2009 yılında Van’a vali olarak atanınca arkasından teneke çalıp, onu kent meydanında helva dağıtarak uğurlamalarıyla gündem oldular.

DİYARBAKIR’DAKİ TUTUMLARI

10 Haziran 2020'de Diyarbakır'a atanan Karaloğlu’nun yönetiminde yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir çok yolsuzluk ve usulsüzlükle anılmaya başlandı. Karaloğlu’nun asimilasyon politikasın yansıra,. belediyenin sloganını "Başım gözüm üstüne, Keremke’ olarak belirlemesiyle de çelişkiler içerdi.

İŞÇİ SENDİKASINA GEÇİŞLER

Karaloğlu, baskı, mobbing ve KHK’yle ihraç tehditleriyle belediye çalışanlarına sendika değiştirti. HDP döneminde yüzde 2 üyeye sahip olan  Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN), Karaloğlu döneminde belediyede salt üye çoğunluğuna ulaştığını ve muhatap yetkili sendika olduğunu duyurdu. TÜM BEL-SEN Diyarbakır Şube Eşbaşkanları Mehmet Candar ve Nihal Yanık'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi ihraç edilerek, en az 84 belediye işçisinin işine son verildi.

DIŞARIDAN GETİRİLEN MÜDÜRLER

Karaloğlu, belediye ve bazı kamu kuruluşlarının yönetimlerinde sık sık değişikliğe gitti. Karaloğlu merkeze çekilen dönemin Diyarbakır Valisi Kayyım Hasan Basri Güzeloğlu’dan sonra, kendi kadrosunu oluşturmaya başladı. İlk olarak Genel Sekreter Yardımcılığı ile birlikte 8 daire başkanını değiştirdi. Karaloğlu, daha sonra da Antalya, Ordu, Kocaeli, Adana ve Sakarya gibi kentlerden çok sayıda kişiyi belediyenin farklı daire başkanlığına ve birim müdürlüklerinin başına getirdi.

Karaloğlu, DBB Gençlik ve Spor Daire Başkanlığına, daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde birlikte çalıştığı Mehmet Kesen'i getirdi. lim Yayma Cemiyeti Üsküdar Şube Başkanlığı yapan isimlerden Ali Çelik’i de Kültür ve Sosyal Daire Başkanlığına getirmişti.

KURUCUSU OLDUĞU SENDİKAYA ÜYELİK

Karaloğlu, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşlar ile şirketlerini de kurucusu olduğu Kocaeli merkezli Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası'na (YERELSEN) üye yaptı.

KARPUZ İÇİNDEKİ ÇOCUK HEYKELİ 

Karaloğlu'nun altında imza attığı ve tepkilere neden olan işlerin başında ise, Diyarbakır Havalimanı mevkiinde bulunan Yonca Kavşağına diktiği “heykeller” oldu. Karaloğlu, karpuz içerisinde yer alan çocuk ve kadayıf tepsisi taşıyan kişi heykellerini, kent sakinlerinin tepkisi üzerine kaldırdı. Alandaki peyzaj çalışmalarıyla birlikte 4 milyon 412 bin TL’ye mal edilen heykellerin yerine koyun otlatan çoban ve bir demirciyi resmeden heykeller dikildi.

MÜDÜRLERİN KAVGAYA TUTUŞMASI

Karaloğlu talimatıyla belediyede görev yapan müdürlüklerin çoğu değiştirildi ve bunlardan yüzde 80’i şehir dışından getirilen isimlerden oluştu. Belediyede farklı dairelerin başına Kocaeli ve Ordu’dan getirilen Ahmet Özkaraaslan ile Sedat İpek bu süreçte rant kavgasına tutuştu. Özkaraaslan ile İpek, "personel alımlarında" yaşadıkları anlaşmazlık üzerine fiziki kavgaya tutuştu. 2 isim daha sonra görevden el çektirildi.

ŞANTAJ SKANDALDA TUTUKLAMA

Adı yolsuzluklarla anılan ve Vali Hasan Basri Güzeloğlu tarafından görevden alınan ve Karaloğlu’nun göreve gelmesiyle yeniden DBB Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilen Ercan Bircan ise, DBB Gençlik ve Spor Daire Başkanı Mehmet Kesen’in yaptığı şikayet üzerine tutuklandı. Tutuklama gerekçesinde, “Kesen’e ait uygunsuz görüntüleri paylaşmakla şantaj yaptığı” iddiaları yer aldı.

Şantaj skandalıyla ilgili soruşturma devam ederken, bir süredir izinde olan Mehmet Kesen’in görevine de birkaç gün önce yine kayyım Karaloğlu tarafından son verildi. Kesen’in Kocaeli’ndeki görevine geri döndüğü öğrenildi.

İTHAL MÜDÜRLERE ÇİFTE MAAŞ

Kayyımın ithal ettiği bürokratlar, kente gelmeden önceki görevlerinde 5 ile 7 bin arası değişen ücret alırken, belediyede atandıktan sonra 26 bin 500 TL ücretle çalıştıkları da bu süreçte ortaya çıkıp, tartışma konusu olmuştu.  

İHALELERİ YANDAŞA VERDİ

Karaloğlu, ithal müdürleri kente getirmenin yanı sıra ihaleleri de kent dışındaki şirketlere vermesiyle gündem oldu. Kentte aynı işi yapacak onlarca şirket olmasına rağmen maliyeti  özellikle hizmet alımı işleri, pazarlık usulüyle Bolu ve Kocaeli merkezli şirketlere verdiği için eleştirilere konu edildi.

ATIK TESİS VE LOJİSTİK MERKEZİ

Karaloğlu döneminde şaibe yapılan ihaleler arasında iki büyük ihale de bulunuyor. Yap-İşlet ve Devret Modeliyle tek bir firmaya verilen ve 20 milyon lira değerinde olduğu ifade edilen  Entegre Katı Atık Tesisi yapım ihalesi, soruşturmalık oldu. Yolsuzluk yapıldığı ve ihalede rekabet ortamının yaratılmadığı, bir başka firmanın da şikayet etmesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başattı. Soruşturma kapsamında Büyükşehir belediyesi Genel Sekreteri başta olmak üzere bir çok yetkilinin ifadesine başvuruldu.

8 ARAÇ GERİ ÇEKİLDİ

“İhaleye fesat karıştığı ve yolsuzluk” yapıldığı yönündeki soruşturmanın başlatılması üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Valilik tarafından, Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılığına tahsis edilen 8 araç, geri çekildi. Açılan soruşturmaya misilleme yapan Büyükşehir belediyesinin bu tavrı üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığından izin alarak, araç kiralama hizmetinde bulundu.

LOJİSTİK MERKEZİ DE TEK KİŞİYE

Diyarbakır için büyük öneme sahip olan Lojistik Merkezi’nin yapım ihalesi de, Karaloğlu tarafından imza altına alındı. Tek bir firmanın katılım gösterdiği ihalenin söz konusu firmaya verilmesi Diyarbakır’daki sanayici ve yatırımcı kesimde, tepkiye yol açarken, arası takasına gidilmesinde hukuku sorun olduğu ifade edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler