'Pembe otobüsüne' Diyarbakır temkinli

Pembe Otobüs uygulamasına vatandaşlar iki farklı yaklaşım gösterdi. Kimileri eşitsizliğin hortlayacağını iddia ederken, ekseriyeti ise "kadınlara büyük bir kolaylık" sağlayacağını belirtti.

'Pembe otobüsüne' Diyarbakır temkinli

Kadınlara yönelik toplu ulaşım araçlarında son yıllarda artan taciz olaylarına çözüm olarak ortaya atılan ve Türkiye’nin çeşitli illerinde uygulamaya konulan pembe otobüslerinin Diyarbakır'da da uygulamaya konulması gerekli mi, değil mi sorusunu Söz Haber ekibi, Diyarbakırlı vatandaşlara sordu.

“Bırakın vatandaş konuşsun” başlığıyla nabız yoklayan Söz Haber ekibinin sorusuna bazı vatandaşlar, uygulamanın özellikle mesai saatleri sonrası daha da kalabalıklaşan belediye otobüslerinde daha çok ayakta seyahat etmek zorunda kalan kadınlara büyük kolaylık sağlayacağına dikkati çekerken, bazı vatandaşlar bunun kadın erkek eşitliğine gölge düşüreceği gerekçesini öne sürerek, karşı çıtı.

Konunun asıl öznesi olan kadınların görüş belirtmekte çekingen davrandığı gözlenirken, genel olarak vatandaşlar şöyle konuştu.         

“TACİZLERİ ANCAK CEZALAR ÖNLER”                                                                              

Bayram Eren, pembe otobüslerin bazı illerde hayata geçirildiğini basından öğrendiğini belirterek, “Halkımızın verebileceği bir karara bağlıdır. Pembe otobüs belediye bayanlara özel cafelerinde açılması gerek. Bu durum tacizleri ve istismarları önlemez. Tacizleri ancak cezalar önler. Yapmak isteyen her yerde yapar ama Diyarbakır’da öyle taciz olayları pek yaşanmaz. Pembe otobüs uygulamasını da istemiyorum” dedi.

“BİR İNSANIN KALBİ KÖTÜYSE PEMBE OTOBÜS NEYE YARAR”

Pembe otobüse sıcak bakmadığını savunan Necmettin Kona da, “Boş bir iş olarak düşünüyorum. Sonuçta bir insan kendi zihnine kilit vurmadıktan sonra vücuduna kilit vursa neye yarar ki? Bir insanın kalbi kötüyse pembe otobüs olsa neye yarar. Sonuçta çarşaf giyer yine o otobüse biner. Önemli olan insanın ahlaki yapısının düzelmesidir tacizleri ve istismarları pembe otobüsle bitiremezsiniz tacizlerin önüne geçmek için seminerlerin düzenlenmesi gerek” diye konuştu.

Mehmet Baydut ise şuan ki siteme bakılırsa bir açıdan iyidir otobüslerin doluluk oranına bakılınca bayanlarla erkekler adeta birbirine yapışıyor. Bu da ahlaki değil. Şöyle de bir olumsuzluğu var. Evli bir çift bir yere gitmek isterse ayrı ayrı otobüslere mi binecek? diye de düşünüyor insan. Kadına yönelik tacizleri de önlemez yapmak isteyen bir şekilde yapar. Önceliğin otobüslerdeki doluluk oranlarının düşürülürse pembe otobüslere gerek kalmaz. Ahlaki değerlerimize aykırı bir şekilde doluluk oranı oluyor” şeklinde konuştu.

“DİYARBAKIR’DA FAALİYET GÖSTERMESİNİ İSTERİM”

Uygulamaya sıcak bakan Metin Odacı, “Olabilir bir uygulama taciz oranını da düşürebilir Diyarbakır’da faaliyet göstermesini isterim” dedi.

“TÜM TÜRKİYE’DE UYGULANMASI GEREK”

Yasin Ökmen, kadın ve erkeklerin iç içe seyahat etmesini doğru bulamadığını aktararak, “Olumlu bakıyorum. Ayrı olursa iyi olur. Kadınlarında erkeklerinde iç içe olması dinimizce caiz değildir. Bu uygulamanın sadece Diyarbakır’da değil tüm Türkiye’de uygulanması gerek” diye konuştu.

Uygulamanın kadınlara yönelik tacizi önlemede etkili olmayacağını ileri süren Ferhat Ardil, “Saçma bence. Kadınları aşağılamak gibi bir şey diğer erkeklerden diğer insanlardan ayırıyorlar. Adeta tüm kadınlar burada. Hangi nedenden ötürü yapılmışsa da etik değil. Kadınlara yönelik tacizi de önlemez insanların kafa yapısının değişmesi gerekiyor” dedi.

“TOPLUM AHLAKİ NOKTADA FACİADAN GEÇİYOR”

Ayşe Güzel de, pembe otobüs uygulamasını daha öncede duymadığını anlatarak, “Bence şuan toplumda ahlaki ve edep noktasında eksiklik var. Bunun otobüsle metroyla veya farklı bir şeyle çözülecek bir şey değil. Önce kişilerin ahlak edep açısından caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmalı. Karşı cinsin olmadığı bir araç olduğu için bir nebzede olsa tacizi engelleyebilir fakat sonuçta yine kadın otobüsten indikten sonra yine bir vahşetle karşılaşabilir. Bu pembe yada yeşil otobüsle çözülecek bir sorun değil. Toplum ahlaki noktada faciadan geçiyor. İhtiyaç olarak değerlendirirsek metroya da ihtiyacımız var ama amaç tacizi önlemek için ise önemli bir adım” diye konuştu.

Uygulamanın Diyarbakır’da da hayata geçirilmesini isteyen Mehmet Boş , “Bence iyi olur. Ama cinsel istismar insanlarının beyninde olan bir şey. Başka illerde varsa Diyarbakır’da da olabilir” dedi.

“PEMBE OTOBÜSLERİ DOĞRU BULMUYORUM”

Osman Aytaş, ayrımcılık olarak nitelediği pembe otobüslerle ilgili, “Daha önce pembe otobüsü duymadım ilk defa sizden duyuyorum. Ayrımcılık nitelikli olarak görüyorum. Diyarbakır halkı gereken hassasiyeti gösteriyor. Pembe otobüs kırmızı telefon vs. kadınlara yönelik yapılan uygulamaları negatif bir ayrımcılık olarak görüyorum. Bu nedenle pembe otobüsleri doğru bulmuyorum” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler