HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Metin Kaya, "Parklar, toplumun, ailelerin dinlenme yeri olması gerekirken maalesef kötü alışkanlıkların yayıldığı yerler haline dönüşmüştür. Bunun için ciddi çalışmaların yapılması gerekir." dedi.
Zaman zaman bu parkların yanından geçtiklerinde ya da gidenlerden duydukları kadarıyla parklarda ciddi sıkıntıların olduğunu gördüklerini ya da işittiklerini söyleyen Kaya, "“Parklar kötü alışkanlıkların yayıldığı yerler haline dönüşmemeli. Parklarda denetimler sıkılaştırılmalı, buralarda uyuşturucu ve gayr-i ahlaki işlerle mücadele edilmeli.” ifadelerini kullandı.
Kaya, "Şehrimiz büyüdükçe beton yığınına dönüşen bir hal alıyor. Ağaçların olmadığı, oksijenin azaldığı bir ortama doğru gidiliyor. Son dönemde değişen yasalar ve toplumun talepleri çerçevesinde yeterli olmasa da bazı parkların yapıldığını görüyoruz. Aslında park ve bahçe alanlarının daha da çoğaltılması lazım. Özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın, betonun içerisinden çıkıp yeşil alanlardan istifade edeceği düzenlemelerin daha da yaygınlaştırılması gerekir. Park ve bahçeler konusunda yapılan çalışmaları şu anda olumlu buluyor, daha da fazlalaştırılması gerektiğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.
"UYUŞTURUCU SATICILARI PARKLARI MESKEN TUTUYOR"
"Zaman zaman bu parkların yanından geçtiğimizde ya da gidenlerden duyduğumuz kadarıyla burada ciddi sıkıntıların olduğunu görüyor ya da işitiyoruz." diyen Kaya "Örneğin bazı parklarımızda temizliğe yeteri kadar dikkat edilmiyor, vatandaşların kullanabileceği kadar lavabo yok, bir de güvenlik konusunda zaafiyetler yaşanıyor. Özellikle parklara gelen kontrolsüz gençlerin istedikleri gibi davranabildikleri, hatta sağa sola sataşabildikleri dile getiriliyor. Bazı parklarımızın da maalesef uyuşturucu satıcıları için uygun bir mekân haline geldiğine duyuyoruz. Uyuşturucu satıcıları buraları mesken tutuyor. Uyuşturucu kullananlara uyuşturucuyu nereden buldukları sorulduğunda, genelde parkta birinden satın aldıklarını söylüyorlar. Devletin de bunun farkında olduğunu biliyoruz. Parklar, toplumun, ailelerin dinlenme yeri olması gerekirken maalesef bu tür kötü alışkanlıkların yayıldığı yerler haline dönüşmüştür. Bunun için ciddi çalışmaların yapılması lazım. Parkların içerisinde olmasa da hemen yanı başında, araçlarında ya da yer sofralarında içki içenler oluyor. Bütün bu sorunlara yönelik ciddi çözümlerin olması gerekir. Öncelikle bütün parklarda hem güvenlik hem de güvenlik amirleri olmalıdır. Bir insan ailesiyle birlikte bu gibi yerlere gittiği zaman sıkılmadan, zorlanmadan, herhangi birinin sataşmasına maruz kalmadan orada oturup dinlenebilmeli, çocuklarıyla eğlenebilmelidir. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa bir an önce yapılması gerekir." dedi.
"PARKLARDA SERGİLENEN GAYR-İ AHLAKİ TAVIRLAR, BİLİNÇLİ BİR İFSAT ÇALIŞMASIDIR"
Kaya, parklarda sergilenen gayr-i ahlaki tavırlar içinse "Bu bilinçli yapılan bir ifsat çalışmasıdır." ifadelerini kullandı. Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:
"Parklar bu gibi işlerin yeri değildir. Müslüman bir toplumda yaşıyoruz. Bu toplumun kendine göre ahlaki değerleri vardır. Kendine ait inancı vardır. Kendine ait inancı olduğu için gayr-i ahlaki tavır ve davranış içerisinde bulunan insanların buralara gelmesi hem doğru değildir hem de bu tür insanların buralara gelmesi önlenmelidir. Bizler öncelikle ailelerin muhafazasına önem vermeliyiz. Bir insan eşi, oğlu ve kızı ile beraber böyle yerlere gitmişse ne kendisi başkalarını rahatsız etmeli, ne de başkaları onu rahatsız edebilmelidir. Parklar ahlaksızlıkların yapıldığı yerler değildir. Kimse gelip de orada 'Ben burada içki içeceğim ya da kız arkadaşımla sarmaş dolaş olacağım.' diyemez. Bütün parklarda bu türden tavır ve davranışların önüne geçilmesi lazım. Eğer bir kötülük işlenecekse parklar o kötülüğün işleneceği yerler değildir. Bunu söylerken kötülüklerin meşrulaştırılması gerektiğini de söylemiyoruz. Bu söylediklerimiz hangi düşünceye sahip olurlarsa olsunlar herkesin onayladığı şeylerdir."
"GENÇLERİMİZ BİZİM GELECEĞİMİZDİR"
"Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Gençlerimizin rahatlıkla gezebileceği, dinlenebileceği yerlerin olması lazım. Ama gençlerimizin bir yerde gezerken, dinlenirken ya da eğlenirken başkalarını rahatsız etmeye hakları yoktur." diyen Kaya, son olarak şunları söyledi:
Bir başkasının inancına ya da yaşantısına karışmaya hakları yoktur. Bu açıdan baktığımızda yetkililerin işinin sadece park yapmak olmadığını söyleyebiliriz. Yetkililer bir parkı yaptıktan sonra, toplumun, insanların o parkta nasıl rahat edebilecekleri yönünde tedbirler de almalıdır. Daha önce de söylediğimiz gibi bütün parkların öncelikle güvenli bir mekân haline getirilmesi gerekir. Bu parklarda suç ya da günah işlenmemeli, bunun önüne geçilmelidir. Eğer parklar insanların rahatlıkla gidebileceği yerler haline getirilirse insanlar dinlendikten sonra size teşekkür edeceklerdir. Hem devlet olarak hem de toplum olarak bizler, şu anda gençlerimizi uyuşturucu ve alkolden kurtarmaya çalışıyoruz. Maalesef şu anda uyuşturucu yaşı 13, alkol kullanma yaşı ise 9'a kadar düşmüş durumda. Eğer bunun önüne geçmek istiyorsak bu hastalığı üreten bütün bataklıkların kurutulması gerekir. Maalesef bugün bu bataklıklardan birisi de başıboş ve kontrol edilmeyen parklardır. Yetkililerin bu türden parklara acil müdahale etmesi ve ailelerin rahatlıkla kullanabileceği yerler haline getirmesi lazım. Öyle ki bir genç parka gittiğinde o genci kaybetmeyelim, bilakis o genci kazanabilelim.
Kaynak: Diyarbakır Söz