Bilim kurulunda Türkiye, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Malezya'dan birçok akademisyenin yer aldığı Uluslararası 2. Akademi-Medrese Buluşmaları: Medresenin Geleceği Çalıştayı sona erdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ile Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) öncülüğünde Dicle Üniversitesi, Diyarbakır İl Müftülüğü, Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi ve Kadim Akademinin ortaklığında merkez Yenişehir ilçesindeki Selahaddin Eyyubi Camisi İhsan Arslan Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okundu. Programa Diyarbakır Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, akademisyen ve din adamları katıldı.
MEDRESELERİ DESTEKLİYORUZ
Diyarbakır İl Müftüsü Celal Büyük, yaptığı konuşmada, her zaman medreselerin gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Medreselerin iki yönden çok kıymetli olduğuna inandığını dile getiren Büyük, şöyle konuştu: "Birincisi, İslami ilimlerin tedris ediliyor ve bu geleneğin medreseler kanalıyla sürdürülüyor olması. Bu, çok kıymetli bir çalışmadır. İl Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her zaman buna destek sağlayacağız. Diğer bir husus ise geçmişten günümüze medreseler kanalıyla ehlisünnet akidesi bu topraklarda var olmuştur ve var olmaya da devam edecektir. Bu açıdan da çok kıymetlidir. Özellikle son dönemlerde 'sünnetsiz bir din' anlayışının ortaya çıkartılması karşısında medreselerimiz çok güçlü bir duruş sergilemektedirler. Medreselerimizin bu toplumda çok önemli bir katkısının olduğunu düşünüyorum. Gençlerimizin orada aynı zamanda edepli, kamil bir insan olma noktasındaki tedrisatları da bu anlamda önemlidir. Medreselerimizin de öz eleştiri kültürüyle beraber kendilerini her zaman için sorgulamaları, yeni gelişmeler noktasında kendilerini geliştirmeleri çok kıymetlidir ama ehlisünnet akidesinin toplumda yaygınlaştırılması, toplumda güçlü bir şekilde insanımıza anlatılması noktasında bizim sabit ayağımız olmalıdır."
BİZLER ÖZÜMÜZE DÖNÜYORUZ
MEDAV Başkanı Tayyip Elçi de kadim gelenek ile muasır kurumların birbirini tamamlaması, desteklemesi, birbirine katkıda bulunması ve birbirinden istifade etmesinin gerekli olduğunu belirtti.
Elçi, "Bu tür buluşmalar, muasır kurumlarımızın kadim medeniyetin toprak altında kalmış kökleriyle buluşmasına ve kaynaşmasına ve özümüze dönmesine vesile olacaktır." ifadesini kullandı.
İSLAMİ İLİMLER, TARİHE IŞIK
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, tarafından açılış konuşması yapıldı. Akademi ile medreseyi bir arada değerlendirmenin kendisi için büyük bir haz ve heyecan sebebi olduğunu belirten Özcoşar, akademi ve medreseyi birlikte konuşmanın kendi içinde bazı zorluklarının olduğuna vurgu yaptı.
Özcoşar, "Aslında buluşmalar bizleri bu ikileme sürükleyen bir süreçte 2010'da bu coğrafyaya karşı vefa borcunu ödemek isteyen bir grup akademisyen olarak bilimsel çalışmalarımızı özgürce yapabilmek adına sivil akademik yapı olarak Kadim Akademiyi kurduk. Yani üniversite dışında akademisyenler olarak kendimize has bir medrese oluşturmaya çalıştık. Kadim Akademinin ilk çalışmalarından biri de akademik medrese buluşmaları idi. Farklı kesimlerden farklı tepkiler alan akademi medrese buluşmalarının en azından yakın tarihimiz açısından birbirine temkinli hatta çoğu zaman olumsuz yaklaşan akademi ve medresenin iyi niyet zemininde ilk karşılaşmaları olduğunu düşünüyoruz. Tüm tespitler sonrası geçtiğimiz arayışta ilk öğrendiğimiz alanlardan biri medrese oldu. İslam medeniyetinin ilim geleneği ile özdeşleştirerek modern bilime karşı bize zevk ve heyecan verecek, kendi ilim geleneğimizin teorisinde katkı sağlayacak bir bilimsel çeşitlilik kaynağı olarak gördük. Son birkaç yüzyıldır yaşanan tüm krizlere rağmen medreseyi bizler için bir seçenek haline getiren başlıca sebebi Osmanlı çöküş süreci ile başlayan yeniden İslamlaşma taleplerinin akademik camiadaki yansıması olarak okumak mümkündür." dedi.
SADECE İLİM MERKEZİ DEĞİL
"Modern bilime ve akademiye yaptığımız bütün eleştiriler İslami veya İslamcı reflekslerle yapılmış eleştirilerdi" diyen Özcoşar, "Bu eleştirilerle akademi ve bilimde bir İslamlaşma talebimizi dile getiriyorduk. Medresenin İslam bilim geleneğinin sembol kurumu olması, İslamlaşma taleplerinin gerçekleşmesinde akademi medrese karşılaşmasını önemli bir seçenek haline getiriyordu. Bu karşılaşmadan nasıl bir sonuç elde edeceğimiz konusunda oldukça büyük tartışmalar olsa da hatta İslami kesimin bir kısmı dahil geniş kesimlerce meseleye duygusal yaklaştığımız ve bir sonuç elde edemeyeceğimiz eleştirilere muhatap olsak da akademi medrese buluşmalarını yapmaya devam etmekte kararlıyız. Biz medreseyi sadece ilmi bir merkez olarak görmedik. Aynı zamanda İslam dünyasında özellikle ehl-i sünnet coğrafyası açısından sosyo-politik anlamda da varoluşsal bir kurumsal yapı olarak görüyoruz. Nizamiye medreselerinden yakın geçmişi geçmişimize kadar medrese aynı zamanda sosyopolitik bir muhafaza vasıtası olduğu göz ardı edilemez bir gerçek olarak karşımızda duruyor." ifadelerine yer verdi.
Programda Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Fikret Özçelik, Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kayaoğlu, Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Bahadır Opus da konuşma yaptı.
Kaynak: Diyarbakır Söz