Osmanlı-Türk Döneminde Kudüs Programı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Gazze'de "savaş tanımı altında yumuşatılmaya çalışılan katliamın; sivil, kadın, bebeklerin yaşamdan koparılmasının son bulmasını" istediklerini belirterek, "Filistinli kardeşlerimizin en başta yaşam haklarını koruyan demokratik çözümler üretilmesini temenni ediyoruz." dedi.

Osmanlı-Türk Döneminde Kudüs Programı

Kudüs Üniversitesi Vakfı ve Krom Sanat işbirliğiyle Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda "Osmanlı-Türk Döneminde Kudüs" programı düzenlendi.

Programın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Yazgı, vatan savunmasında şehit olan askerlere Allahtan rahmet diledi.

Yazgı, gençlere Kudüs'ün ne kadar kıymetli olduğunu anlatmak için bu programı düzenlediklerini, Osmanlı döneminde Kudüs'ün huzur şehri olarak belgelere yansıdığını söyledi.

Osmanlı'yı tüm siyasetçilerin iyi izlemesi ve incelemesi gerektiğini belirten Yazgı, Türklerin kimsenin acısıyla, gözyaşıyla beslenmediğini ve bu tavrını tarih boyunca sürdürdüğünü ifade etti.

Yazgı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savaş tanımı altında yumuşatılmaya çalışılan katliamın; sivil, kadın, bebeklerin yaşamdan koparılmasının son bulması ve Filistinli kardeşlerimizin en başta yaşam haklarını koruyan demokratik çözümler üretilmesini temenni ediyoruz. Osmanlı devletinin kendi döneminde bir arada yaşamak adına ortaya koyduğu bakış açısını ve tecrübeyi anlatmak ve tüm dünyaya tekrar hatırlatmak için böyle bir organizasyonu gerçekleştirdik"

"ULUSLARARASI YASAKLANMIŞ SİLAHLAR KULLANILMAKTADIR"

Kudüs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Imad Abu Kishek de Kudüs'ün Müslümanların ilk kıblesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Program 79 gündür denizden, havadan ve karadan devam eden soykırıma karşı olduğunuzu göstermektedir. Maalesef hala bu vahşi saldırılarda uluslararası yasaklanmış silahlar kullanılmaktadır. Bütün evler, barınma merkezleri ve hastaneler bombalanmıştır. Soykırımda 22 binden fazla şehit, 15 bini enkaz altında, 55 binden fazla yaralı vardır. Bunun yüzde 70'ten fazlasını kadın ve çocuklar oluşturmaktadır."

İsrail yönetiminin Filistinlileri göç ve soykırım arasında tercihe maruz bıraktıklarını belirten Kishek, Filistinlilerin şehit olmak için vatanlarından ayrılmadıklarını kaydetti.

Kishek, bu programın Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan Kudüs'ü anlamak bakımından önemli olduğunu vurgulayarak, desteği dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür etti.

KUDÜS'ÜN SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFLARI

Program kapsamında, Osmanlı devletinin Kudüs'teki son 70 yılını yansıtan fotoğraf sergisi, Cumhuriyet dönemindeki Kudüs ve Filistin üzerine yayınlardan oluşan kitap sergisi ile Osmanlı öncesinden başlayarak Kudüs'teki idari yapılanmadan sanat ve mimariye, vakıflardan ve sosyal yaşama kadar pek çok konunun işleneceği bir konferans dizisi 29 Aralık'a kadar Milli Kütüphane'de ilgilileriyle buluşacak.

1850-1917 arasına ait siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan sergi, eski Kudüs Başkonsolosu Hüseyin Avni Bıçaklı'nın arşivinden seçilerek oluşturuldu.???????

Kaynak: Diyarbakır Söz