Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde 2021 Yılı Öğretmen Atama Töreni'ne katılarak bir konuşma yaptı. “Bugün atamasını gerçekleştireceğimiz 20 bin öğretmenimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Görev yerlerinizde şimdiden sizlere başarılar diliyorum. Biraz sonra atanacak öğretmenlerimizle birlikte okullarımızda görev yapan öğretmen sayımız bir milyon 137 bini bulacaktır" diyen Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
“ÖĞRETMEN İHTİYACIMIZI HIZLA KAPADIK
Ülkemizde 2002 yılında beş yüz bin civarında öğretmenimiz vardı. Artık bu sayı bir milyon 200 binlere yaklaştı. Şu anda okullarımızda görev yapan öğretmenlerimizin 700 binini bizim dönemimizde atayarak öğretmen ihtiyacımızı hızla kapattık. Bunun yanında inşa ettiğimiz okullar ve dersliklerle okullarımızın ve sınıflarımızın öğrenci mevcutlarını iyice azalttık.
ORTALAMA SINIF MEVCUTLARI İNGİLTERE, AVUSTRALYA, FRANSA'DAN DÜŞÜK
Geçmişte ortalama otuz civarlarındaki sayısı OECD ülkelerinin çok üstünde olan ortalama sınıf mevcutlarımız bugün artık 22 ile OECD ortalaması civarındadır. Öyle ki bugün artık Türkiye'deki ortalama sınıf mevcutları İngiltere, Avustralya, Fransa gibi ülkelerdeki ilkokullardan daha düşük Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'yle yaklaşık aynı seviyede. Benzer şekilde öğretmen başına düşen öğrenci sayılarında da yaptığımız atamalarla ilkokullarda öğretmen başına 15 ortaokullarda ve liselerde 13 öğrenci düşen OECD ortalamalarını yakaladık hatta geçtik.
ÖĞRETMEN MAAŞLARINI EN ÇOK İYİLEŞTİREN ÜLKE TÜRKİYE’DİR
Bugün ülkemizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilkokullarda 17, ortaokullarda 16, liselerde 12 civarındadır. Hükümete gelirken milletimize ülkemizi eğitim sağlık adalet ve güvenlik temelleri üzerinde yükseltme sözü vermiştik. Bir başka ifadeyle eğitimi önceliklerimizin en başına almıştık. Çağın gerektirdiği her türlü bilgi ve beceriyle donatılmış yetişmiş insan gücümüzün ekonomimizin, toplumumuzun ve demokrasimizin lokomotifi olarak görüyoruz. Eğitime ayırdığımız bütçeyi tüm kurumlarımız arasında ilk sıraya çıkartarak, bu anlayışı bir fiil hayata geçirdik. Bu sürecin asli unsuru olan öğretmenlerimizin özlük haklarında büyük iyileştirmeler yaptık. Nitekim Avrupa'da son yirmi yılda öğretmen maaşlarını en çok iyileştiren ülke Türkiye'dir.
ÖĞRETMENLER TÜM AVRUPA ÜLKELERİ İÇERİSİNDE EN AZ STRES YAŞAYANLARDIR
Avrupa Birliği'nin bu konudaki raporuna göre, Avrupa'da öğretmenler için zorunlu ders saati en düşük ülke yine Türkiye'dir. OECD verilerine göre Avrupa'da öğretmenlerin yaklaşık yarısı işlerinde stres yaşadıklarını belirtirken Türkiye'de bu oran yüzde 20'ler civarındadır. Bir başka ifadeyle Türkiye'deki öğretmenler tüm Avrupa ülkeleri içerisinde en az stres yaşayan öğretmenler arasında yer almaktadır. Eğitime yaptığımız büyük yatırımlarla okullarımızın fiziki ve teknolojik şartlarını da oldukça geliştirdik. Okullarımızın tamamını bilgisayar laboratuvarları dijital kütüphaneler yeni teknolojiler, akıllı tahtalarla zenginleştirerek çağın imkanlarıyla donattık. Salgın döneminde çocuklarımızın uzaktan eğitime erişimlerini sağlamak için iki milyon tablet dağıttık. Herkese 8 gigabayt internet sağladık. Çocukların eğitime erişimlerini kolaylaştırmak ve ailelere destek olmak amacıyla attığımız en önemli adımlardan biri de ders kitaplarının ücretsiz verilmesi. Artık çocuklarımız okula geldiğinde sıralarının üstünde o öğretim yılında okuyacakları ders kitaplarını hiçbir ücret ödemeden hazır buluyorlar.
ALTYAPIYI GELİŞTİRDİK, TEKNOLOJİK YATIRIMLAR YAPTIK
Tabii sadece bunlarla kalmadık. Kalmıyoruz. İmkânlar nispetinde hem öğretmenlerimizin durumlarını iyileştirmeyi hem okullarımızın altyapılarını güçlendirmeyi de sürdürüyoruz. Değerli öğretmen adayları, eğitimin niteliğini ve kalitesini yükseltme hedefimizde öncelikle altyapıyı geliştirdik teknolojik yatırımları yaptık. Böylece Türkiye'yi her alanda olduğu gibi eğitimde de altyapı eksikliklerini büyük oranda gidermiş bir ülke haline getirdik.
EĞİTİMİN İÇERİĞİNİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
Bundan sonra odaklanmamız gereken nokta eğitimin kalitesini artırmaktır. Bunun için müfredat başta olmak üzere eğitimin içeriğini geliştirmemiz gerekiyor. Çocuklarımız her şey gibi eğitimin de en iyisine layıktır. Eğitim sisteminin kalitesini belirleyen en önemli unsur ise öğretmenlerdir. Sizlerin, öğrencilerinizi en güncel bilgi ve becerilerle donatırken kendinizi de sürekli olarak geliştirmeniz şarttır. Bunun için sürekli eğitimlerle ve lisans üstü programlarla mesleki gelişiminizi sağlamalı alanınızdaki gelişmeleri sürekli takip etmelisiniz.
ÇOCUKLARIMIZI OKULLARINDAN UZAK BIRAKMA LÜKSÜMÜZ KALMADI
Özellikle şu salgın döneminde bu husus çok daha büyük önem taşıyor. Çocuklarımız 1,5 yıldır okullarında akranları ve öğretmenleriyle birlikte olamadılar. Salgın halen devam ediyor. Ama artık çocuklarımızı okullarından uzak bırakma lüksümüz de kalmadı. Okullarımızı açık tutmakta, çocuklarımızı akranlarıyla birlikte en iyi eğitim öğretimi vermekte kararlıyız. Çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde zihinsel, bedensel, kültürel ve sportif girişimleri ve gelişimleri bakımından da okullarımızın açık tutulması önemlidir. Sizlerin çabaları ve velilerimizin desteğiyle gerekli her türlü tedbiri alarak inşallah çocuklarımızı pazartesi günü okullarıyla buluşturuyoruz.
UYGULANACAK KURALLAR VE İLKELER BELLİ
Millî Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız okullarda uygulanacak kuralları ve ilkeleri belirlediler. Öğretmenlerimizden isteği bu kuralların eksiksiz bir şekilde uygulanmasıdır. Aşılarınızı yaptırarak çocuklarımıza ve topluma örnek olacağınıza inanıyorum. Millî Eğitim Bakanlığımız okulların temizlik ve maske ihtiyaçlarını karşıladı. Okullarımız artık eğitime hazır durumda, sizlerin gayretleri ve çalışmalarıyla başarılı bir eğitim öğretim dönemini geride bırakacağımızdan şüphe duymuyorum. İnşallah okullarımızı tam zamanlı olarak açık tutarak öğretim yılını tamamlayacağız. Bugün burada ataması yapılacak öğretmenlerimizi bir kez daha tebrik ediyor görevlerinde başarılar diliyorum."
Kaynak: Diyarbakır Söz