Mızraklı'ya tahliye çıkmadı

Görevden alınan ve tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında açılan dava görüldü. Savunmanın ardından mahkeme heyeti Mızraklı’nın tutukluluk haline devam kararı verdi.

Mızraklı'ya tahliye çıkmadı

Yerine kayyım atanan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında açılan dava dün görüldü. Savunmanın ardından mahkeme heyeti Mızraklı’nın tutukluluk haline devam kararı verdi. Bir sonraki duruşma 10 Şubat 2020’de olacak

Duruşmayı takip etmek üzere adliyeye gelenler arasında DBB Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, HDP milletvekilleri ve Diyarbakır İl Örgütü, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Emek Partisi MYK Üyesi Yusuf Karataş, Mardin Baro Başkanı Avukat İsmail Elik ile çeşitli kurumların temsilcileri yer aldı. Mızraklı, yargılandığı duruşmaya tutuklu bulunduğu Kayseri Bünyan T2 Ceza İnfaz Kurumu’ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

İTİRAFCI TANIK KONUŞTU

3 yıl önce Mardin'in Nusaybin ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan "Bermal" kod isimli terörist H.B.A, duruşmaya SEGBİS sistemi üzerinden katılarak tanık olarak dinlendi. Tanık H.B.A, Mızraklı hakkında daha önce verdiği "Diyarbakır'da özel bir hastanede kırsal alandan gece geç saatlerde getirilen 'Hogır' kod isimli teröristi Mızraklı ameliyat ettikten sonra güvenlik güçlerine teslim etmeden taburcu edip, serbest kalmasını sağladı." şeklindeki ifadesini tekrarladı.

MIZRAKLI'NIN TANIKLARI

Buarada, Mızraklı ile birlikte aynı dönemde çalışmış olan tanıklar, bu ifadelerin doğru olmadığını iddia etti. Selçuk Mızraklı ile aynı dönemde hastanede çalışmış olan anestezi uzmanı tanık doktor, kayıt altına alınmadan bir hastanın hastaneye kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Tanık doktor, hazırlık yapılmadan ve bizzat kendisinin kontrolünden geçmeden bir hastanın ameliyata alınamayacağını, böyle ağır ameliyat geçirmiş birinin sabah taburcu edilemeyeceğini, edilse derhal öleceğini, hiçbir hekimin bu sorumluluğu almayacağını söyledi. Tanık doktor, Selçuk Mızraklı’nın hastanede gece nöbetine kalmadığını da öne sürdü. Tanık olarak dinlenen hastane çalışanları da o dönemde Selçuk Mızraklı’nın kayıt dışı hasta ameliyat ettiğine tanık olmadıklarını ifade etti.

MIZRAKLI TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Duruşmaya SEGBİS’le katılan Selçuk Mızraklı savunma yaptı. Başkanlığını yaptığı Sarmaşık Derneği hakkında bilgi veren Mızraklı, itirafçının beyanları üzerine ise, “Böyle bir ameliyat yapıp kişiyi aynı sabah taburcu etmiş olsam şu anda taksirle insan öldürmekten yargılanmam gerekirdi” dedi. Tutukluluk haline son verilmesini talep eden Mızraklı, şehrinden, memleketinden hiçbir yere gitmeyeceğini söyledi.

Söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın da mahkemede gerçek anlamda bir yargılama yapılmadığını, bütün bunların kayyım politikasını meşrulaştırmak için olduğunu iddia etmesi dikkat çekti. Aydın Selçuk Mızraklı’nın Kayseri’de hapiste olmasının AİHM kararına göre hak ihlallerine yol açtığını ileri sürdü.

USULE AYKIRI İFADE ALINMIŞ

Cihan Aydın, Selçuk Mızraklı’nın katıldığı etkinliklerin, örneğin Newroz etkinliğine katılmasının yargılama konusu olduğunu, oysa bu etkinliklerin meşru olduğunu ve bir milletvekili olarak bu etkinliklere katıldığını, o dönemde dokunulmazlığı olduğunu söyledi. Av. Aydın Selçuk Mızraklı aleyhine ifade veren tanığın usule aykırı bir şekilde tanıklık yaptığını, bu sebeple tanıklığının hükme esas alınamayacağını, bu ifadeye dayanılarak yargılama yapılmasının mahkeme heyeti dahil herkesin güvenliğini tehdit ettiğini iddia etti.

‘TANIK DAHA ÖNCE DİKKATE ALINMADI’

Avukat Zülal Erdoğan da soruşturma aşamasında usulsüzlükler yapıldığını, benzer bir soruşturmada aynı tanığın usule aykırı ifadesinin dikkate alınmadığını, tutuksuz yargılama yapıldığını ileri sürerek, “Bu dosyada da ancak benzer yönde karar verilmiş olması gerekirdi” dedi. Avukat Zülal Erdoğan, aleyhe ifade veren tanığın ifadelerindeki çelişkilere dikkat çekerek, “Tanık Selçuk Mızraklı ile aynı dönemde hastanede çalıştığını söylüyor ama SGK kayıtlarına göre aynı dönemde çalışmamışlar” dedi. Erdoğan, tanığın ifadesinin tamamen kurgu olduğunu ileri sürdü.

Erdoğan, Selçuk Mızraklı’nın Veni Vidi Hastanesi’nde kıdemli cerrah olarak çalıştığını, hiçbir zaman gece nöbetine kalmadığını, tanıkların da bunu doğruladığını, dosyada kanuna uygun tek bir delil olmadığını söyledi ve tahliye talebinde bulundu.

SAVCININ VERDİĞİ MÜTALAA

Cumhuriyet savcısı mütalaasında mevcut delil durumu, isnat edilen suçla ilgili somut delillerin bulunması, kaçma ve saklanma şüphesi, suçlamaya ilişkin cezasının alt ve üst sınırı ile verilmesi beklenen cezaya göre tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu dikkate alarak, Mızraklı hakkında tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Karar için verilen aranın ardından mahkeme, Selçuk Mızraklı‘nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 10 Şubat’ta görülecek.

MIZRAKLI İÇİN İSTENİLEN CEZA

Görevden alınan ve tutuklanan HDP'li eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası, mahkumiyeti halinde ise TCK'nin 53/1 maddesinde görülen hak yoksunluklarına hükmedilmesi talep ediliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler