Mersin'de Suriyeliler işyeri açtı, 3 ayda 1250 esnaf kepenk kapattı

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, kentte Suriyelilerin iş yeri açması nedeniyle son 3 ayda 1250 Türk esnafın kepenk kapattığını söyledi.

Mersin'de Suriyeliler işyeri açtı, 3 ayda 1250 esnaf kepenk kapattı
167 bini kayıt altında toplam 320 bin Suriyelinin yaşadığı kentte, yan yana açılan ve tabelaları Arapça yazılı olan iş yerleri, Şam sokaklarını andırıyor. Suriyelilerin açtığı iş yerlerinin sayısı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği'nin araştırmasına göre 700'ün üzerinde iken, kayıt dışı işyerleri ise bu rakamı 3'e katlıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, Suriye göçüne yönelik bir kontrol mekanizmasının işletilemediğini, Suriyelilerin istedikleri yerde Türk esnafın uyduğu kurala uymadan iş yeri açmaya devam ettiğini kaydetti. Suriyelilerin maliyet yükünün Türk esnafına göre çok daha az olduğuna dikkat çeken Dinçer, "Bu ürünler piyasaya arz edilirken daha düşük fiyatlara sunulmaya başladı. Böylelikle haksız bir rekabet ortamı oluştu. Bu toplumsal sorunları da arkasından getirmeye başladı. Bu sıkıntılar toplum düzenini ve ticari hayatı bozdu. Kent içinde bizim tespit ettiğimiz kayıtlara göre 700'ün üzerinde Suriyelilerin açtığı iş yeri var. Bunun en az 3 katı kayıt dışı açılan iş yeri var. Buralarda yasalara uygun üretim yapılmıyor" dedi.
BİN 250 ESNAF KEPENK KAPATTI
Küçük esnafı koruma adına Suriyelilerin de yasal kurallara uygun işyeri açması gerektiğini anlatan Dinçer şunları söyledi:
"Sadece Ocak-Şubat-Mart ayında bin 250 esnafımız kepenk kapattı. Değişik nedenler olsa da en büyük etken, kayıt dışı faaliyet gösteren Suriyeli vatandaşların açtığı iş yerlerinin piyasaya olumsuz etkisinden kaynaklanıyor. Bunun kural altına alınması gerek. Aksi takdirde, 3 ayda bin 250 esnaf kaybettiysek, sene sonuna kadar 7 binden fazla esnafı kaybedeceğiz diye düşünüyoruz. Yüzde 40 oranında kapanma var ve bu bizi tedirgin ediyor. Esnaf hem kendi ailesini hem de yanında çalışan elemanın ailesini geçindiriyor. Bir iş yerinde 15-20 kişi doyuyor. Sosyal zararın ne kadar olduğu açık."

Kaynak: DHA