Memur-Sen, toplu sözleşme taleplerini açıkladı

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu: ''Bu yıl için yüzde 16, 2013 için yüzde 14 zam talep ediyoruz. Taban aylığa, yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80 TL seyyanen zam istiyoruz''

Memur-Sen, toplu sözleşme taleplerini açıkladı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memur maaşlarındaki artışı belirleyecek toplu sözleşme görüşmelerinde bu yıl için yüzde 16, 2013 için de yüzde 14 zam talep ettiklerini bildirdi.

Gündoğdu, Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, toplu sözleşme hakkının Memur-Sen'in zaferi olduğunu, toplu sözleşme yasasının çıkarılması için mücadele eden konfederasyonun, toplu sözleşme sürecinden de başarıyla çıkacağına inandıklarını söyledi.

Maliye Bakanlığının müzakereler öncesi 3 3 gibi bir zam artışından söz ettiğini belirten Gündoğdu, ''Maliye Bakanlığı şunu bilmelidir, kanun hükmünde kararname dönemi kapanmıştır. Memurlar şeffaf bir şekilde toplu sözleşme yapacaktır. Siyasetin ve bürokrasinin söylediği değil toplu sözleşme masasında söylenen geçerli olacaktır'' ifadelerini kullandı.

İlk toplu sözleşmenin üst düzey bürokratlarla diğer kamu görevlileri arasındaki makası daraltması gerektiğini ifade eden Gündoğdu, ''Artık enflasyona ezilen değil, enflasyonu ezen bir maaş istiyoruz'' dedi.

Toplu sözleşme talebi

Toplu sözleşme talepleri hakkında bilgi veren Gündodu, bu yıl için yüzde 16, 2013 için yüzde 14 zam talep ettiklerini, taban aylığa, yüzdelik artışlara ek olarak, 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80 TL seyyanen zam istediklerini ifade etti.

Gündoğdu, ek ödemede öğretmen ve öğretim elemanı için 50 puan (314 TL), din görevlileri, hekim dışı sağlık personeli, sivil savunma uzmanlarıyla KİT'lerdeki 2 sayılı cetvele tabi personelden ek ödeme oranlarında artış yapılmayanlara 25 puan (157 TL) artış yapılması gerektiğini kaydetti.

Kıdem aylığı göstergesinin 20'den 100'e çıkarılmasını, 25 yıllık süre sınırlamasının uygulanmamasını isteyen Gündoğdu, şöyle devam etti:

''Toplu sözleşme ikramiyesi 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL olmalı. Eş yardımı olarak 2012 yılında 200 TL, 2013 yılında 240 TL ödenmeli. Çocuk yardımı 2012 yılında 50 TL, 2013 yılında 60 TL olmalı ancak üniversite öğrenimi gören çocuklar için bir kat artırımlı ödenmeli. Yan ödeme katsayısı da 3 kat artırılarak memur maaş katsayısına eşitlenmeli. 165 TL olan doğum yardımı 660 TL'ye yükseltilmeli. Bin 256 TL olan ölüm yardımı, memurun kendisi için 2 bin 512 TL'ye, eş ve çocukları için 628 TL olan ölüm yardımı bin 256 TL'ye çıkarılmalı.

Kurumlarca kreş hizmeti sunulmalı. Bu hizmetlerin sunulmaması halinde 0-4 yaş arası her çocuk için 140 TL ödenmeli. İlk defa evlenen memura 3 bin 140 TL, ilk defa evlenen çocuğuna ise bin 884 TL evlenme yardımı verilmeli. Kamu görevlilerine her mesai günü için 4 TL ulaşım yardımı yapılmalı, çalışma saati içindeki her öğün için 5 TL yemek yardımı ödenmeli. Kamu görevlilerinin tamamına en düşük 100 TL olmak üzere yiyecek yardımı yapılmalı. Muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı alınmamalı.''

4/C'li ve sözleşmeli personel

4-C statüsünde istihdam edilen personelle ilgili taleplerini dile getiren Gündoğdu, bu personelin 12 ay süreyle istihdam edilmesi, mevcut ücretlerine 200 TL seyyanen zam yapılması, eş, çocuk, yiyecek ve yemek yardımından yararlandırılması, çalışmalarına esas sözleşmelerinde damga vergisi alınmaması ve 1 Ocak 2013 itibariyle kadrolu statüye geçirilmesi gerektiğini söyledi.

4B'li sözleşmeli personelle 399 sayılı KHK kapsamında istihdam edilen personelin kadrolu statüye geçirilmesini istediklerini bildiren Gündoğdu, ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilenlerden ön lisans ve lisans mezunu olup yürüttükleri görevler itibariyle memurluk sıfatını gerektiren hizmetleri yürütenlerin de memur kadrolarına geçirilmesini talep etti.

''Açılacak yeni kapı bundan sonraki süreci kolaylaştıracak''

Gündoğdu, ''gecikme zammı'' ile ilgili soruya, ''5 aylık gecikme zammı veya temmuz ayında yapılacak ikinci zam diliminin mayıs ayına çekilerek birlikte verilmesini öneriyoruz'' yanıtını verdi.

''Bu konuda yüzdelik dilime yansıtılarak bir zam yapılması söz konusu mu? Bu memurların açacağı davaların önüne geçer mi'' sorusu üzerine Gündoğdu, ''Yüzdelik zamlar, iktidarın düşüneceği bir şey. Gecikmeden dolayı mağdur olan her memur, sendika ya da konfederasyon dava açabilir. Bunun önü açık. Ama buna fırsat vermeden Hükümet'in verilecek zamlar artı gecikme zammı ya da bunu telafi edecek şekilde ikinci yolu izlemesi bunu kapatabilir'' dedi.

Gündoğdu, ''İkinci yılda talep ettiğiniz zam oranı neden düşüyor'' sorusu üzerine, ilk toplu sözleşmeye geçişle açılacak yeni kapının bundan sonraki süreci kolaylaştıracağını, Türkiye'nin büyümesinin devam edeceğini ve bu nedenle enflasyonun düşeceğini hesap ettiklerini söyledi. 

Ahmet Gündoğdu, ''Talepleriniz kabul edilmezse ne yapacaksınız'' sorusuna, ''İstediğimizi alamadığımızda, 4 milyon emekli ve çalışan memuru yanımızda göreceğimizi bilerek, gerekeni yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler