2019'da kurulan Diyarbakır İl Yenilik Platformu'nun 2020 yılı ocak ayı toplantısında konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, 3 özel sektör sanayi kuruluşuyla yakın ve yoğun işbirliği içerisinde olduğunu belirterek, 2020 takvimi sonuna kadar Diyarbakır'da 10 adet ARGE ve tasarım merkezinin kuruluşunu gerçekleştirecekleri bilgisini paylaştı.
Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bir otelin toplantı salonunda yapılan oturum, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında gerçekleşti.
İL YENİLİK PLATFORMU
İl Yenilik Platformu olarak 2020 yılı ilk aylık değerlendirme toplantısını gerçekleştirdiklerini belirten Güzeloğlu, "Geçtiğimiz toplantıdan bu yana, en önemli olarak Dicle Teknokent ile ilgili gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi teknokentler, teknoparklar, üniversite-şehir işbirliği temelinde start-up dediğimiz başlangıç firma ve kuruluşlarının bir araya geldiği katma değer ve ihracata odaklı bilişim ve yazılım alanında öncü sektörlerden oluşan merkezlerdir." dedi.
10 ADET ARGE MERKEZİ
Teknokentin ortaklık yapısı ve bundan sonraki hedefleri konusunda bilgi aktaran Güzeloğlu, "12 Aralık 2019 tarihli yönetim kurulu kararıyla 8 Ocak 2020'de gerçekleşen genel kurul toplantısında Dicle Teknokentin ortaklık yapısı değiştirilmiş ve yeni bir boyuta ulaşmıştır. 2020 takvimi sonuna kadar Diyarbakır'da özellikle çok önemsediğimiz 10 adet ARGE ve tasarım merkezinin kuruluşunu gerçekleştirmiş olacağız. Şu anda 3 özel sektör sanayi kuruluşumuzla yakın ve yoğun iş birliği içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
MARKE VE PATENT BİRİMİ
Söz konusu merkezlere sahip olan işyerlerine yapılacak olan kolaylıklardan bahseden Güzeloğlu, "Bu merkezlere sahip olan işyerlerinde vergi indirimi, tasarım harcamalarının tamamı, sigorta primi ile gelir vergisi stopaj desteği, damga vergisi ve gümrük vergisi istisnası sağlanmaktadır. Buna bağlı olarak 2020 sonuna kadar kurulacak olan 10 ARGE ve tasarım merkezi il genelinde ekonominin ve üretimin yenilik temelinde değişime çok önemli öncülük edecektir." şeklinde konuştu.
Aralık ayından bu yana platformun gerçekleştirdiği aşamalara değinen Güzeloğlu, "Platformun gerçekleştirdiği aşamalardan biri de ilimizde daha önce olmayan, patent ve marka temsilciliği açıldı. Türkiye patent ve marka kurumunun özellikle marka ve patent tescilinde il genelinde hizmet verecek temsilciliği Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi bünyesinde faaliyete geçmiş durumdadır." diye belirtti.
ŞEHRİN GELİŞMESİ İÇİN
Güzeloğlu, "Diyarbakır İl Yenilik Platformu'nun 2020 hedefleri arasında patent ve marka tescilinde Türkiye'de Diyarbakır'ın her iki başlıkta da yüzde bir oranında bir aşamaya gelmesi ve Türkiye'de hem patent başvuru sayısında hem de faydalı model başvurusunda yüzde bir çoğunluğuna ulaşmasıdır. Şu an itibariyle yüzde 0,2 ile 0,3 civarındayız. Bunu yılsonuna kadar inşallah kararlı bir şekilde yüzde bire taşıyacağız." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz