Lice davasında reddi hakim talebi

Lice davasının karar duruşmasında avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Aralık 2018 tarihine erteledi.

Lice davasında reddi hakim talebi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şüpheli ölümünün ardından 17 sivilin öldürüldüğü, 36 kişinin de yaralandığı olaya ilişkin açılan davanın 13'üncü duruşması İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya İnsan Hakları Derneği (İHD)İzmir, Diyarbakır ve Batman şube yöneticileri, Lice Adalet İstiyor Platformu Sözcüsü Şiyar Kaymaz ile yaşamını yitirenlerin yakınları ve avukatlar katıldı.

Kimlik tespiti ile başlanan duruşmada müdahil avukatları, mütalaanın kendilerine ulaşmadığı gerekçesiyle duruşmanın ertelenmesini talep etti. Bunun üzerine söz verilen iddia makamı mütalaanın taraflara tebliğ edilmesine gerek olmadığını söyledi. Mütalaanın sanıkları bağladığı iddiasında bulunan savcılık, talebin reddedilmesini istedi.

'BUGÜNE KADAR HİÇBİR TALEBİMİZ KABUL EDİLMEDİ'

Ardından söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, savcılığın gerekçesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Özmen, savcılığın gerekçesi karşısında mahkemenin avukat ve taraflar olmadan da yargılama yapabileceğini söyledi. Mahkeme Başkanının sık sık Özmen'e, "Sözlerinizi toparlayın" diye müdahale etmesi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı. Özmen, "Ben burada 17 kişinin katledildiği 90'lı yılların o karanlık dönemlerinin yargılandığı bir davanın avukatıyım. Ben 1 saat de, 10 saat de konuşurum. Bugüne kadar mağdur taraf olarak hiçbir talebimiz kabul edilmedi" diyerek tepki gösterdi.

'HİÇBİR ZAMAN GERÇEK BİR YARGILAMA YAPILMADI'

Yargının görevi karanlık tarihi aydınlatmak olduğunu söyleyen Özmen, şöyle devam etti:

"Yargının görevi insan haklarını korumaktır. Müdahil taraf olarak sizlere diyoruz ki gelin gerçek bir yargılama yapalım. Burada hiçbir zaman gerçek bir yargılama yapılmadı. Sanık tüm ısrarlarımıza rağmen duruşmaya getirilmedi. Bir defaya mahsus getirildi ve ifadesi dahi talimatla alındı. Burada 'dostlar alışverişte görsün' yargılaması yapıldı. 17 kişi öldürülmüş bir tutuklu yok. Bu dosyayı kaçırırcasına yargılamayı sonlandırmak zorunda değilsiniz. Bu dosyada 6 Temmuz'da karar vermek zorunda değilsiniz. Jandarma arıyor 'Paşam öldü paşam' diyor. Bugüne kadar tek bir tanık dinlenmedi. Rica ediyoruz. Gerçek bir yargılama yapın. 90'lı yılların o karanlık dönemlerinde yaşananları gözler önüne serelim. Bütün taraflara Yargıtay kararları kapsamında mütalaanın tebliğ edilmesini istiyoruz."

TALEP REDDEDİLDİ

Sanık avukatı ise, talebin reddini isterken, mahkeme heyeti de bir önceki duruşmanın 2 ay önce görülmüş olmasından kaynaklı talebi reddetti. Ardından söz alan avukat Yunus Muratkan da, bugüne kadar tüm taleplerinin reddedildiğini söyledi. Olay yerinde keşif yapılması taleplerinin de defalarca reddedildiğini kaydeden Muratkan, dosyada bulunan krokilerle Bahtiyar Aydın'ın nasıl vurulduğunu anlattı. Krokilerle Eşref Hatipoğlu'nun 'kaçak yapılan duruşmada' verdiği ifadenin yalan olduğunun ortaya çıktığını belirten Muratkan, Hatipoğlu'nun ifadeleri ile Bahtiyar Aydın'ın Lice 3. Komando Bölüğü'nün girişinden acılan ateşle yaşamını yitirdiğine işaret edildiğini söyledi.

MAHKEME BAŞKANINA TEPKİ

Muratkan'ın savunması sırasında mahkeme başkanının sık sık "Toparlayın" diyerek araya girmesi üzerine Ahmet Özmen, "Sayın Başkan eğer kararınız hazırsa biz çıkalım. Siz kararınızı açıklayın. Eğer cebinizde flaş bellekte hazır ise karar açıklayın biz savunma yapmayalım. Biz cebinizde yazılı bir karar olduğunu düşünüyoruz" diye tepki gösterdi.

Ardından sözlerine devam eden Muratkan ise taleplerinin sürekli reddedilmesi nedeniyle reddi hakim talebinde bulundu. Avukatların talebi üzerine mahkeme heyeti kısa bir ara verip talebi değerlendirdi. Aranın ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, talebi reddetti.

Avukatlar mahkeme heyetinin taleplerin reddi kararına da itiraz ederek, gerekçelerini belirttikleri dilekçelerini 1 hafta içinde üst mahkemeye sunacaklarını söyledi. Bunun üzerine mahkeme heyeti itirazların kabul edilip edilmemesinin değerlendirilmesi için duruşmayı 7 Aralık 2018’e erteledi.

LİCE ADALET ARIYOR PLATFORMU'NDAN AÇIKLAMA

Duruşmadan sonra Lice Adalet Arıyor Platformu ve avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Platform sözcüsü Şiyar Kaymaz, duruşmanın karar duruşması olduğunu ancak bugüne kadar duruşma salonunda yaşananlar nedeniyle reddi hakim talebinde bulunduklarını söyledi.

Ahmet Özmen de, davanın sürgün bir dava olduğunu ve bugüne kadar tüm taleplerinin reddedildiğini hatırlattı. 90'lı yıllarda işlenen ağır insan haklarına dair birçok dava açıldığını ancak davaların 'güvenlik' gerekçesiyle başka kentlere nakledildiğini belirten Özmen, "Yargılamanın başından bu yana gerçek bir yargılama yürütmeyen mahkeme heyetini reddettik. Umarız ki diğer mahkeme tarafından bu talebimiz kabul edilecek" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler