Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, “Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulacağının” açıklanmasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı 'na bir rapor sunduklarını ardından bakanlığın Kürtçe öğretmeni yetiştirme görevini, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü ile Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'ne verdiğini hatırlattı.
BAŞVURULAR HIZLA ARTIYOR
Başvuruların 25 Haziran'da başladığını, şartları uyan adayların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Yıldırım, başvuruların 27 Temmuz tarihinde sona ereceğini, aday sayısının 2 bine ulaşabileceğini bildirdi.
Yıldırım, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilgiler, Türkçe Öğretmenliği, Çağdaş Türk Lehçeleri bölümlerinden mezun olanların başvurma hakkına sahip olduğunu ifade etti.
500 KÜRTÇE ÖĞRETMEN
Hedeflerinin çok üzerinde bir başvuru yapıldığına değinen Yıldırım, şunları söyledi: “500 Kürtçe öğretmeni yetiştireceğimiz tezsiz yüksek lisans programına, 1 ayda bin 400 başvuru yapıldı. Alacağımız adayları sınavla belirleyeceğiz. Bir yıl süreli bu programdan mezun olacak adaylar Kürtçe öğretmeni olarak atanacak. ALES sonuçlarına göre, ALES sözel puanından en az 55 puan alma, lisans not ortalamasının en az 60 olması ve Kürtçe'nin Kurmanci veya Zazaki lehçelerinden birini bilmesi lazım. Eğitim, bu iki lehçeden sınıflarda karma olarak yapılacak.”
Kesin kayıtların 6-31 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını bildiren Yıldırım, “Başvuranların çoğu Kürtçe biliyor. Geriye kalan az sayıda kişi ise Kürtçe bilmiyor. Sınavlarda Türkçe'den Kürtçe'ye çevirme olacak” diye konuştu.
KÜRTÇE SEÇMELİ DERS
Gençlerin gösterdiği ilgiden memnun olduklarını da kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tezsiz Yüksek Lisans programına ciddi bir ilgi var. Türkiye 'nin her yerinden ilgi var. Maalesef bunlardan 500 öğrenci alacağız. Gönlümüz buna razı değil. İlgililerle bu konuyu sözlü olarak görüştük. Şu anda ikinci 500 için başvuru yapılamayacak. Oysa ki bin kişiyi kaldıracak, fiziki altyapımız da var. Bin kişiyi mesai içi mesai dışı birinci öğretim ikinci öğretim veya hafta içi hafta sonu şeklinde gruplara ayırarak, üstesinden geleceğimize inanıyorduk.”
Yıldırım, Kürtçe seçmeli ders kitabını hazırlama görevinin kendilerine verildiğini, iki ders kitabını, iki lehçede hazırlayacaklarını belirtti.
DERS KİTAPLARI HAZIRLANIYOR
Ders kitaplarını eylül ayına yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Yıldırım, biri okuma diğeri çalışma ders kitabı olarak hazırlanacak kitapların birbirlerini tamamlayacak nitelikte olacağını vurguladı.
Yıldırım, “Kitaplar iki lehçede hazırlanacak. Kitabın sol sayfasında Kurmanci, sağ sayfasında da o sayfanın Zazaki versiyonu olacak. Zazaki ve Kurmanci'nin okutulduğu bir okula atanan hocamız, bu iki lehçeyi çocuklara kavratabilecek” dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz