Kürt partiler de Seçim ittifakında

Diyarbakır’da bir araya gelen 5 Kürt partisi, 'Kürdistan Seçim İttifakı' kurdu. Seçim ittifakını kuran partiler taleplerini kabul eden siyasi partiler ile hareket edeceklerini açıkladı.

Kürt partiler de Seçim ittifakında

24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri için geri sayım başlarken, siyaset sahnesi ittifak ve aday adaylığı konusunda başdöndürücü bir şekilde hareketlilik yaşışor. AK Parti, MHP ve BBP'yi de yanına alarak seçime ‘Cumhur İttifakı’ adı altına girerken, muhalefet cephesinde yer alan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti dün itibareyle seçime ittifak halinde katılma kararı aldı. Buarada faaliyetlirinin büyük yoğunluğunu Diyarbakır'da yürüten "Kürt" köenli siyasi partiler de, seçime dair strateji belirleme adına ilk adımlarını atmaya başladı.

KÜRT PARTİLERDEN İLK ADIM

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), AZADİ İnisiyatifi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) önceki gün Diyarbakır’da bir araya gelerek kendilerine 'Kürdistan Seçim İttifakı' adını vererek, bir oluşum gerçekleştirdiklerini duyurdu. Basın toplantısı düzenleyen Parti Başkanları, ittifaka dair açıklama yaptı.

KÜRTÇE VE TÜRKÇE OKUNDU

Seçime dair Türkçe ve Kürtçe olarak açıklama yapılırken, PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik kararda imzası bulunan siyasi partiler ve hareketlerin 24 Haziran’da ortak hareket edeceğini belirterek, "Seçim İttifakı'nın taleplerini kabul eden en geniş kesimlerle ittifak kurmaya hazır olduklarını" söyledi. Özçelik, taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Kürtlerin millet olarak varlığını, kendi ülkesinde kendini yönetme hakkını kabul etmek, milli sembol ve değerlerine saygı duymak. Kürtçenin tüm lehçeleriyle her aşamada eğitim dili ve Türkçe’nin yanı sıra resmi dil olmasını kabul etmek. Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm yasaklara karşı olmak. Etnik azınlık, din ve mezheplerin milli ve inanç temelli haklarını kabul etmek. Pozitif ayrımcılık temelinde kadın haklarını savunmak.

* Savaşa, askeri operasyonlara, OHAL’e karşı çıkarak, Kürt-Kürdistan sorununun barışçıl çözümü için tüm tarafları muhatap olarak alındığı bir diyalog sürecinden yana olmak. Siyasi tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasından yana olmak. Siyasi partiler ve seçim yasasının, katılımcılığı ve demokratik işleyişi temel alan bir biçimde olmasını benimsemek.

MİLLİ ŞAHSİYETLERİN KORUNMASI

* Başta Kürtler olmak üzere, tüm halkların etnik, milli şahsiyetlerini yok sayan, rencide eden 'Milletvekilliği Yemininin tüm halkların ve kesimlerin varlığını ve iradelerini yansıtacak bir şekilde yeniden düzenlenmesini savunmak.

*Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere koyduğu tüm çekincelerin kaldırılmasını, sözleşmelerden doğan hakların hayata geçirilmesini benimsemek. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın olduğu gibi, çekince koymadan kabul edilmesini ve uygulanmasını; Yerel yönetimlerin, mali özerklik dahil katılımcı, demokratik ve eşitlikçi bir anlayışla idare edilmesini, toplumun mağdur kesimlerine pozitif ayrımcılık uygulanmasını benimsemek.

*Seçimlere dair siyasal prensiplerimizin yaşama geçirilmesi ve yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması için siyasal, demokratik, sivil yol ve yöntemlerle mücadele etmeyi benimsemek.

Özçelik, İttifakın mutabık kaldığı bu siyasal prensipleri kabul eden en geniş siyasal ve toplumsal kesimlerle birlikte hareket edeceklerini söyledi.

5 SİYASİ PARTİ'DEN HÜDA-PAR'A ZİYARET

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, Kürt Demokratlar Platformu (KDP) Genel Başkanı Sertaç Bucak, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek, Azadi Hareketi Genel Sekreteri Ayetullah Aşiti ve Azadi Hareketi Siyasi İşler Sorumlusu avukat Sıtkı Zilan, dün öğle saatlerinde basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşme sonrasında, 24 Haziran seçimleri için ortak hareket etme kararı alan temsilciler, saat 16.00'da ilk olarak HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nu ziyaret etti. HÜDA PAR İl Başkanlığı'nda basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme sonrasında, basına açıklama yapıldı.

HİÇBİR PARTİYLE MUTABAKATIMIZ OLMADI

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, geçen hafta yaptıkları basın toplantısında seçime katılacak partilerle görüşme taleplerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"6 gün önce seçime katılma hakkı elde eden partilerle görüşme talebimiz olmuştu. Bugün de seçime katılmayacak siyasi hareket temsilcileriyle görüşmelerimiz oldu. Verimli bir görüşme oldu. Verimli bir zemin oluştuğuna dair kanaatimiz oldu. Hayırlara vesile olmasını diliyorum. Seçime katılma yeterliliği olan 11 parti var. Bunlardan biri de HÜDA PAR, geriye 10 parti kalıyor. Bunlarla da görüşme talebimiz oldu. Şimdiye kadar 5 partiyle görüştük. Bunlardan biri AK Parti. AK Parti Genel Başkanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile bir görüşmemiz oldu, Saadet Partisi'yle genel başkan düzeyinde bir görüşmemiz oldu. Bunların haricinde İYİ Parti, Vatan Partisi ve Büyük Birlik Partisi ile genel başkan yardımcıları düzeyinde görüşmemiz gerçekleşti. Geri kalan 5 parti ile henüz gerçekleşen bir görüşmemiz yok. Fakat bekliyoruz, görüşme talebimizi illettik, cevap bekliyoruz. Görüştüğümüz partiler Cumhurbaşkanı adayı çıkaran partiler. Cumhurbaşkanı seçiminde destek talebinde bulundular. İtifak gerçekleştirecek, sonuç verecek düzeyde hiçbir partiyle mutabakatımız olmadı şimdiye kadar."

YARIN DA HDP İLE GÖRÜŞECEKLER

Kürt Demokratlar Platformu Genel Başkanı Sertaç Bucak ise ittifak yaparak birlikte seçime katılma taraftarı olduklarını belirterek, "Bu görüşmelerin amacı da budur. Biz şu anda bütün partilerle görüşmedeyiz. İlk görüşmemizi HÜDA PAR ile yaptığımıza göre demek ki HÜDA PAR'ı kendimize yakın görüyoruz. Cuma günü de HDP ile görüşeceğiz. O arkadaşları da kendimize yakın görüyoruz. Amacımızı belirttik, bu görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler