Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’na Binali Yıldırım’a LGBTİ sitelerine erişime engellenmesinin gerekçesini sordu. Yüzde 99’u Müslüman olan ülkede bunca yaşanan gelişmeler varken HDP’li vekilin LGBTİ sitelerine erişimin kapatılmasından rahatsız olmuş olacak ki böyle bir soru önergesi veriyor.
BÖLGE İNSANI RAHATSIZ
Şırnak’ta, Mardin’de, Batman’da ve Diyarbakır’ın bazı ilçelerinde sokağa çıkma yasakları neticesinde yaşanan ölümler, herkesi derin bir üzüntüye boğarken, HDP’li Vekil Filiz Kerestecioğlu’nun LGBTİ sitelerine neden erişimin engellendiğini sorması, bölge insanının acısına bir acı daha ekledi.
İŞTE HDP’Lİ VEKİL’İN LGBTİ İLE İLGİLİ SORULARI
Erişime engellenen websitesi sayısında ciddi bir artış olduğunu belirten Kerestecioğlu, “Türkiye’de toplam 106.198 internet sitesine erişim engellenmiştir. Engellemelerin yüzde 94.3’ü ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından gerçekleştirilmiştir. Yıllara göre erişime engellenen websitesi sayısı ciddi bir artış göstermektedir” dedi.
Kerestecioğlu, erişime engellenen sitelerin önemli bir kısmının LGBTİ içerikli websiteleri oluşturduğunu söyledi.
KaosGL.org’un sansüre ilişkin haberleri ve erişim engelli getirilen siteleri hatırlatan Kerestecioğlu, “LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü” raporu da Türkiye’de internet yayınlarının içerikleri ve alan adı tahsisi ile ilgili mevzuatın yalnızca LGBTİ bireylere yönelik değil, genel anlamda ifade özgürlüğü alanında tehdit oluşturduğunu göstermektedir. Raporda değerlendirilen kısıtlı sayıdaki örnek dahi, “müstehcenlik”, “kamu düzeni”, “ahlak” gibi içeriği belirsiz kavramlar kullanılarak yasağın sınırlarının endişe verici biçimde genişlediğini ortaya koymaktadır” dedi.
Kerestecioğlu, Bakan Yıldırım’a şu soruları sordu:
* LGBTİ içerikli internet sitelerinin TİB tarafından erişime engellenmesinin gerekçesi nedir?
* İnternet sitelerinin erişime engellenmesinin nedeni ‘müstehcenlik’ ise; TİB yetkilileri hangi içeriğin ‘müstehcen’ olduğuna nasıl karar vermektedir?
* Websiteleri gaymag.com ve lezce.com’a erişim engelinin medyada çıkan haberlerden sonra kaldırılması TİB’in yaptığı bir hatayı mı göstermektedir? Bu durumda erişim engellemeleri konusunda TİB tarafından yapılan hatalar nasıl telafi edilecektir?
* İstanbulgay.com gibi aynı içerikli yayın yapan ancak cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayanmayan internet siteleri de erişime engellenmekte midir? Yani, heteroseksüel turizm siteleri kapatılmazken neden eşcinsel mekan, turizm ve tanıtım siteleri kapatılmaktadır?
* Bakanlığınızın erişime engellenen LGBTİ içerikli websitelerine ilişkin istatistiki bir çalışması var mıdır?
* Bakanlığınızın ‘müstehcenlik’ gerekçesiyle erişime engellenen internet sitelerine ilişkin bir çalışması var mıdır?
* LGBTİ içerikli websitelerinin keyfi bir biçimde erişime engellenmesi T.C. Anayasasının ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. Maddesine ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin taraf olduğu ve T.B.M.M. tarafından usulünce imzalanarak yürürlüğe konulan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesine aykırı değil midir?
Kaynak: Diyarbakır Söz