TBMM Genel Kurulunda, İYİ Parti, HDP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurulda, partilerin grup önerileri ayrı ayrı ele alındı. HDP'nin "Kobani protestolarında yaşanan hukuk dışı uygulamaların araştırılmasına" ilişkin grup önerisinin görüşmelerinde söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Kobani kumpas davasının savcısı bildiğimiz savcılar değil; Kobani kumpas davasının açılmasına karar verenler yine bildiğimiz savcılar değil. Kobani kumpas davasında yargı adı altında oturan üç hakim de bu davanın hakimleri değil. Bu davanın savcısı da başsavcısı da emniyeti de yazanı da çizeni de alanlarda savunanı da AKP'dir." dedi.
Beştaş'ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, kamuoyunda "Kobani davası" olarak bilinen davanın asla ve kata bir "kumpas davası" olmadığını, katledilen vatandaşların hakkını arama davası olduğunu söyledi.
KOBANİ OLAYLARI ARAŞTIRILSIN
Bağımsız ve tarafsız yargı tarafından bu konunun iddia makamınca iddianameye bağlandığını ve mahkemenin huzuruna getirildiğini vurgulayan Akbaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Açık bir şekilde Kobani olayları denilen bu olaylarda, 6-8 Ekim olaylarında HDP eş başkanları ve MYK'sı en üst karar organı bütün halkımızı alan tutmaya, sokağa ve her türlü isyana teşvik etmiştir. Dolayısıyla bu konuda en ufak bir tereddüt de söz konusu değildir. Kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Emperyalist ve siyonistlerin, Ermeni terör örgütünün yerini alan, ASALA'nın yerini alan PKK'ya nasıl talimatlar yağdırdığı bizzat PKK elebaşı tarafından ortaya konmuştur. Bu konuda vekalet savaşı yürüten PKK ve onların yardakçıları bilsinler ki asla ve kata sözde Kürdistan adı altında Büyük Ermenistan ve Büyük İsrail Projesi'ne milletimiz de devletimiz de asla geçit vermeyecektir."
Konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP'nin grup önergesi kabul edilmedi.
CHP'nin "Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kararları" ve İYİ Parti'nin artan döviz kurlarına ilişkin grup önerileri de ayrı ayrı görüşüldü. Yapılan oylamalarla, iki öneri de reddedildi.
Grup önerilerinin ardından Genel Kurulda, Türkiye ile Katar Arasında Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İş Birliği Konulu Niyet Mektubunun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'nin maddeleri üzerindeki görüşmelere geçildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz