Merkez Sur ilçesinde türkülere ve efsanelere konu olan tarihi Kırklar Dağı'nda, 6 yıl önce yapımına başlanan, daha sonra mahkemelik olan 725 lüks konut, 70 günlük bir çalışma ile tamamen yıkıldı. Konutların yıkılması ile türküde adı geçen, 'Kırklar Dağı'nın düzü' ortaya çıktı.
Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde türkülere konu olan Kırklar Dağı'nda ruhsatsız inşa edilen ve tarihi dokuya uygun olmayan 725 daireden oluşan binaların yıkımı gerçekleştirildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince yapılan ihale kapsamında, kadim şehrin önemli yerlerinden, türkü ve efsanelere konu olmuş Kırklar Dağı'nda inşa edilen binaların yıkımı için 29 Aralık 2017'de başlatılan çalışmalar tamamlandı. Binaların yıkılmasıyla Kırklar Dağı'nın eski görünümüne kavuştuğunu görenler mutluluklarını dile getirdi.
- "Yıkılması iyi olmuş"
Ramazan Kaya, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel önemine değindi. "Bu tarihi dokuya ve doğal güzelliklere sahip çıkmalıyız" ifadesini kullanan Kaya, Kırklar Dağı'nın yüksek binalardan arındırılmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.
Kaya, yüksek binaların tarihi dokuya yakışmadığına işaret ederek, "Şu haliyle bence güzel. Diyarbakır halkının görmek istediği şey bu diye düşünüyorum. Yıkılması iyi olmuş." dedi.
Yasin İşmen de Diyarbakırlı olduğunu ancak İstanbul'da yaşadığını söyledi. Dicle Vadisi'nin bir tarafında Erdebil ve Gazi köşklerinin, diğer yanında tarafında Kırklar Dağı'nın bulunduğunu dile getirerek, "Tarih var burada." diye konuştu.
Söz konusu bölgeye konut yapılmasının, özellikle de yüksek katlı bina inşa edilmesinin büyük hata olduğunu ifade eden İşmen, "Enkaz kaldırıldıktan sonra tarihi doku, Diyarbakır'ın güzelliği ortaya çıkar. Kırklar Dağı'nın düzü çıktı ortaya." değerlendirmesinde bulundu.
Kırklar Dağının düzü ortaya çıktı
Dicle Nehri'ne ve tarihi surlara karşıdan bakan Kırklar Dağı'ndaki konutların yıkımının ardından moloz kaldırma çalışması başladı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, yıkımın tamamlanmasını sosyal medya hesabından paylaştı. Atilla, Kırklar Dağı'nın efsanelere, türkülere konu olmuş, kentin kültür mirası olduğunu belirterek, "Yıkım çalışmalarının tamamlanması ile 'Kırklar Dağı'nın düzü' yeniden ortaya çıktı. Ucube yapıların yıkılması sade bir yıkım değil, bu şehrin kültürüne ve mirasına sahip çıkmaktır. Kırklar Dağı bu şehirde yaşayan herkesin ortak mirasıdır. Şehrimizin kadim kültüründe önemli bir yere sahip olan Kırklar Dağı, yeniden tüm Diyarbakırlıların olmuştur" dedi.
Çok kötü bir görüntü vardı ki
DİKTUMDER Başkanı Kenan Aksu ise Kırklar Dağı'ndaki konutlar yapıldığında bunun yanlış olduğunu dillendirdiklerini, Suriçi'nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan yerlerde kentin tarihi dokusu ve mimarisini yansıtmayan betonarme evler yapıldığını da ifade ederek, şöyle dedi;
"Onların da yıkılması için gereken girişimlerde bulunduk. Konu ile ilgili dava açacağız. Çünkü Sur'da yapılan yapılar, kentin tarihi ve kültürel yapısına uygun değil. Betonarme bir yapı yapılıyor, taşlarla kaplanıyor. Kimseye sormadan, kendilerine göre iş yapmışlar. Korkunç kötü bir yapılaşma var, şu anda Alipaşa Mahallesi'nde devam ediyor. Tepkimizi gösterdik, dönemin Bakanı Mehdi Eker, bakanlar ve milletvekilleri yanlış yapıldığını söylemelerine rağmen ne hikmet ise halen devam ediyor. Diyarbakır'ın sit alanı olan yerlerinde suç işleniyor. Yapılan yanlıştır ve mahkemeye vereceğiz. Biz bilirkişi ile oluşan bir heyet ile bu işlerin yapılmasını istiyoruz" dedi.
- 32 kişi yargılanıyor
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Kırklar Dağı mevkisinde 2011 yılında özel bir şirket tarafından yapımına başlanan 725 dairelik konutun yapım aşamasında terör örgütü PKK'ya, evlerin değerinin yüzde 7'lik bölümünün "fon" adı altında aktarıldığı bildirilmişti.
İddianamede, aralarında eski DBP'li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın da bulunduğu 32 sanık hakkında "terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" ve "nitelikli yağma" suçlarından 15 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Davada 32 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz