İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık avukatlarının çeşitli taleplerine ilişkin alınan ara kararı, Başkan Ali Alçık açıkladı.
Buna göre mahkeme heyeti, iddianamenin 2 bin 400 sayfa olduğunu, davanın yapıldığı salonun iki mahkeme tarafından kullanıldığını, bu nedenle duruşmaların 3-4 ay arayla yapılacağını belirterek, iddianamenin özetlenip okunmasının kararlaştırıldığını kaydetti.
Ancak, avukatların bu yöndeki itirazları üzerine özetlenerek okuma kararından vazgeçen mahkeme, iddianamenin tamamının okunmasına hükmetti.
Mahkeme, sanıkların anadilde savunma yapması, iddianamenin iadesi, Kürtçe tercüman görevlendirilmesi, TRT spikerlerinin iddianameyi okumaması şeklindeki taleplerin de reddine karar verdi.
Mahkemenin sanıklar hakkındaki ''Türkçe konuşmaları sanıkların yararına olacak'' şeklindeki beyanının, sanıklara şantaj yapıldığı şeklinde değerlendirildiğini belirten mahkeme heyeti, mahkemenin hiçbir sanığa şantaj yapmayacağını, bu ifadenin sanıkla mahkeme arasındaki iletişimin sağlanmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.
-Avukatların talepleri-
Mahkemenin kararlarını açıklamasının ardından söz alan sanık avukatlarından Sinan Zincir, Türk olduğunu ve Kürtçe bilmediğini ifade ederek, müvekkiliyle konuşabilmesi için mahkemeden Kürtçe tercüman görevlendirilmesini istedi.
Duruşmada söz alan bazı sanık avukatları da bugün yürürlüğe giren ve ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun kapsamında taleplerde bulundu.
Avukat Feyzi Çelik, yeni yapılan yasal değişiklikle müvekkilleri hakkındaki kovuşturmanın ertelenmesini talep etti. Sanıkların suçlarının, örgüt propagandası ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında olduğunu savunan Çelik, bu kapsamda kovuşturmanın ertelenmesini ve müvekkilleri hakkında tahliye kararı verilmesini istedi.
Avukat Ümit Avcı da iddianamede müvekkilinin, 12 kez propaganda suçunu işlediğinin iddia edildiğini kaydetti. Avcı, yeni yasa kapsamında müvekkili hakkındaki davanın ertelenmesini ve müvekkilinin tahliyesini istedi.
Bazı avukatlar da sanıklar hakkındaki iddiaların temelini oluşturan propaganda suçunun yeni düzenlemede erteleme kapsamında olduğunu belirterek, tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme Başkanı Ali Alçık, bu yöndeki taleplerin, yarın yapılacak duruşmanın öğleden sonraki oturumunda karara bağlanacağını ifade ederek, iddianamenin kaldığı yerden okunmasına geçti.
İddianame, TRT spikerleri Ömer Faruk Zora ve Hakan Kıra tarafından 30. sayfadan itibaren 89. sayfaya kadar okundu. Daha sonra mahkeme, duruşmayı bugüne erteledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz