Diyarbakır'ın Kulp İlçe Belediye Başkanı HDP'li Mehmet Fatih Taş, 7 sivilin şehit olduğu, 10 sivilin de yaralandığı terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında önceki gece çıkarıldığı nöbetci mahkemece "terör örgütü üyeliğinden" tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı'nca görevden alındı. Taş'ın yerine Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet görevlendirildi.
Gözlet dün göreve başladı. Gözlet, belediye binasına geçerken, belediye personelleri ise polislerce kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirildikten sonra binaya alındı. Tutuklanan Taş savunmasında suçlamaları red ederken Taş, "Meydana gelen olay ciddi bir katliamdır. Bu olayla ilişkilendirilmek beni üzmüştür. Suçsuzum. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum"dedi.
HABER MERKEZİ
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 7 sivilin şehit olduğu terör saldırıyla ilgili tutuklanan HDP'li Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş'ın yerine Kaymakam Mustafa Gözlet görevlendirildi. Taş'la birlikte olayla ilgili olarak, HDP İlçe Başkanı Abidin Karaman, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, Mehmet Emin Ay ve Fatma Ay tutuklandı.
Görevden alınma ve kayyım
Valilikten yapılan açıklamada, HDP'li Kulp Belediye Başkanı Taş'ın "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "terör örgütü propagandası yapma", suçları kapsamında hakkında devam eden 5 ayrı soruşturma ve 1 kovuşturma bulunduğu belirtilerek, 12 Eylül'de Ağaçkorur Mahallesi'nde 7 vatandaşın şehit olduğu hain terör saldırısı üzerine Kulp Cumhuriyet Başsavcılığının "silahlı terör örgütüne üye olma", "terör örgütü propagandası yapma", "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" suçlarını esas olarak başlattığı soruşturmada Kulp Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla dün tutuklandığı ifade edildi.
Terör örgütü üyeliğinden tutuklandı
Taş'ın, Anayasanın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddelerine istinaden geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırıldığı ifade edilen açıklamada, Belediye Kanununun 45 ve 46. maddeleri kapsamında Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet'in Kulp Belediye Başkan vekili olarak Valilikçe görevlendirildiği kaydedildi.
Suçlamaları kabul etmediler
Öte yandan, Savcılık sorgusundan sonra Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan 5 kişinin ifade tutanaklarına göre, hiç biri suçlamayı kabul etmezken, avukatları ise, müvekkillerinin 2015 yılındaki Nevruz kutlaması, Milletvekili Leyla Güven'in girdiği açlık grevi ile ilgili sosyal medya paylaşımları ve konuşmalarının delil olarak kendilerine sorulduğunu ifade etti.
Tutanaklara göre, HDP Kulp ilçe Başkanı Mehmet Abidin Kahraman ifadesinde, 2015'teki Nevruz kutlamasında tertip komitesinde yer aldığını, asılan afişlerde söylenen şarkılarda atılan sloganlara hiçbir etkisinin olmadığını belirterek, "Patlama olayının meydana geldiği gün halamın eşinin vefat etmesi dolaysıyla taziyedeydim. Oturduğum sırada gelen telefonla Kulp'ta patlama olduğunu duydum. Daha sonra evime geçtim sabaha karşı gözaltına alındım. 2014 Aralık ayından beridir HDP Kulp ilçe Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bu süre zarfından yasa dışı hiçbir olaya katılmadım, yasa dışı hiçbir olaya da müsaade etmem. Bana sorulan sorularla neden gözaltına alındığımı öğrendim. Bunun dışında hiçbir bilgim bulunmamaktadır. Suçsuzum. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum"dedi.
Dosyada gizlilik kararı bulunuyor
Kahraman'ın avukatı Mehmet Öner, dosyada gizlilik kararı mevcut olduğunu, sorguda ve ifadede sorular üzerinden anladıkları kadarıyla müvekkillinin suçsuzluğunun ispatlanması istendiğini iddia etti.
"Olay ciddi bir katliamdır"
Kulp Belediye başkanı Mehmet Fatih Taş ifadesinde, 2014'teki Nevruz kutlamasında tertip komitesinde yer aldığını, patlamanın olduğu gün Kulp ilçesinde olduğunu, Merkez Camisinde bulunan taziyeye gittiğini, sonra belediye uğrayıp işlerini hallettikten sonra Ağaçlı köyündeki taziyeye katıldığını söyledi. Daha sonra şoförü ile Diyarbakır'a gittiğini ve aracında GPS cihazı bulunduğunu söyleyen Taş, "Patlamadan medya vasıtasıyla haberdar oldum. Güvenlik nedeniyle ilçeye gece dönmedim. Sabah Diyarbakır'da gözaltına alındım. Patlamanın meydana geldiği bölgeye daha önce gitmişliğim vardı. Ancak, 2019 yılı içerisinde söz konusu mezraya hiçbir şekilde gitmedim. Patlamanın olduğu bölgede çalışan bir aracımız vardı. Belediye otoparkına giren çıkan araçların talimatını işin niteliğine göre biz veya formen verir. Patlamanın olduğu bölge yakınında çalışan araç benim talimatım ile çıkmıştır. Biz köyleri ihtiyaç durumuna göre sıraladık. Meydana gelen olay ciddi bir katliamdır. Bu olayla ilişkilendirilmek beni üzmüştür. Suçsuzum. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum"diye konuştu.
Olayla ilgili beş kişi tutuklandı.
Sulh Ceza Haakimi, şüpheliler Emin Ay, Fatma Ay, Şener Aktaş, Mehmet Fatih Taş ve Mehmet Abidin Kahraman'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti şüphelilerin suçtan kurtulmaya yönelik savunması, soruşturmanın halen devam ediyor oluşu, yeni delillerin elde edilme ihtimali, delil karartma ve taraflar üzerine baskı kurma ihtimali bulunması üzerine tutuklanması karar verdi. Aralarında Belediye başkanı, Yardımcısı ve HDP ilçe Başkanının da bulunduğu 5 kişinin, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapma" suçlarından tutuklandıkları belirtildi.
Belediyede arama yapılmıştı
Kulp Belediyesine ait bir aracın saldırının gerçekleştiği yerde patlamadan kısa süre önce görüldüğü iddiası ve tanık ifadeleri üzerine olayın ardından polis ekiplerince Kulp Belediyesi ile HDP Kulp İlçe Başkanlığında yapılan aramada, kamera kayıtlarıyla bazı dokümanlara el konulmuştu.
Kayyum göreve başladı
Buarada, İçişleri Bakanlığı’nın kararının ardında Kulp Belediyesi’nin hizmet binası polisler ve zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Belediyeye kayyum olarak atanan Kaymakam Mustafa Gözlet, belediye binasına geçerken, belediye personelleri ise polislerce kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirildikten sonra belediye binasına alındı.
Kaynak: Diyarbakır Söz