Yardım ve destek hattından çocuklara ve ailelerine, psikolojik, sosyal ve hukuki açılardan da 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet verilecek
Türkiye'de çocuklarla ilgili alanlarda çalışan çok sayıda sivil toplum kuruluşunca, kaybolmuş ve istismara uğramış çocuklar için "yardım ve destek hattı" kurulması amacıyla "Bir Telefonla Kayıp Çocuklara Son" imza kampanyası başlatıldı.
Kampanyanın tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan, Uluslararası Çocuk Merkezinde görevli, proje sorumlusu Işıl Erdemli, 2015 yılı resmi rakamlarına göre 11-17 yaş aralığında 3 bin 10 çocuğun evden, bakım kurumlarından ise bin 216 çocuğun kaçtığını aktardı.
Erdemli, sadece çocukların ve ailelerin arayabileceği, psikososyal destek alabilecekleri, sosyal hizmet uzmanları ile konuşabilecekleri hukuki bir hattın Türkiye'de olmadığını öne sürerek, kayıp çocuk yardım ve destek hattı kurmak için bir imza kampanyası başlattıklarını bildirdi.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonunda görevli Gerhard Salzer ise kayıp çocuklar için oluşturulacak yardım ve destek hattını desteklediklerini söyledi. Salzer, çocuklar için ayrılan bu hatların ailelere ve çocuklara önemli destek sağladığını da kaydetti.
- 7 gün 24 saat hizmet verilecek
Kampanya ile ilgili AA muhabirine bilgi veren Uluslararası Çocuk Merkezinde görevli Adem Arkadaş Thibert, Türkiye'de çocukların da arayabileceği 155, 183 gibi pek çok hattın olduğunu ama bunların hiçbirisinin çocukların arayabileceği şekilde tasarlanmadığını ileri sürdü.
Thibert, "Bizim istediğimiz sadece çocuklar ve çocukların hakları düşünülerek oluşturulmuş bir telefon hattı. Bu telefon hattı sadece çocuklara acil yardım hizmeti vermeyecek, aynı zamanda çocuğun takip edilmesini sağlayacak ve ailesine 7gün 24 saat psikososyal desteği vererek yardım edecek." dedi
Türkiye'de yılda yaklaşık 20 bin çocuğun kaybolduğunu ileri süren Thibert, "Bunların içinde bakım kurumlarından ve evlerinden kaçan, terk edilmiş çocuklar, kaybolmuş ve bulunmuş çocuklar var. Emniyet Genel Müdürlüğünün Kayıp Çocuk Bölümü bu alanda çocuk iyi çalışıyor, fakat iş sadece asayişle bitmiyor. Çocukların bulunmasında, sosyal yardım ve sosyal destek de son derece önemli. Bunların hepsini yardım hattında birleştirerek, hem çocuğun asayişini ve güvenliğini sağlayacağız hem de bu çocuk niye kayboluyor, okula gidiyor mu, gitmiyor mu araştıracağız." ifadelerini kullandı.
Kampanyanın Çocuğa Karşı Şiddet Önleme Ortaklık Ağı, Çocuğa Yönelik Ticari Cinsel Sömürü ile Mücadele Ağı, Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı ortaklığında Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği ve Uluslararası Çocuk Merkezince yürütüldüğünü ifade eden Thibert, 150'nin üzerinde sivil toplum kuruluşu, üniversite ve derneğin kampanyaya destek olduğunu söyledi.
Thibert, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bir araya gelerek çalışmak istediklerini aktardı.
İmza kampanyasına "http://bit.ly/BirTelefonlaSon", konuyla ilgili bilgilere ise "www.cocuklarlagucluyuz.net" adreslerinden ulaşılabilecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz