Büyükşehir Belediyesinin HDP'li Meclis Üyelerinin kararıyla, Kayapınar ilçesindeki 5 cami yerine ilişkin imar değişikliğine gidilmesi, Sur ilçesinde sahabe İyaz bin Ganem adı verilen cadde adının değiştirilerek, Dr. İlhan Diken'in adının verilmesinin yarattığı tartışma ve polemikler kentte tansiyonu yükseltti. Kararların geri alınmaması, Valilik ile Belediye arasındaki anlaşmazlıkların yargıya taşınmasından sonra, kentte İslami STK'lar da harekete geçti. STK'lar, bugün kitlesel basın açıklamasıyla protesto eyleminde bulunacak.
BELEDİYENİN ALDIĞI KARARLAR
Büyükşehir Belediyesi'nin HDP'li Meclis üyelerinin oylarıyla, Kayapınar ilçesinde, kayyum döneminde cami ve park alanı olarak belirlenen 5 parselle ilgili imar değişikliğine gidilerek 4 cami hakkında yıkım kararının ardından, Sur ilçesinde bulunan ve yine kayyum döneminde İyaz bin Ganem adının verildiği Caddesi'nin ismini değiştirme kararına ilişkin tepkiler dinmiyor. Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır İl Valiliği arasında; Belediye meclis üyelerinin aldığı iki kararla ilgili anlaşmazlık yargıya taşınırken, toplumsal tepkiler de sürüyor.
Camilerle ilgili imar değişikliğine yürütmeyi durdurma kararı alınırken, cadde isminin değiştirilmesine yönelik kararı red eden İl valiliği, Belediye ekipleri tarafından asılan Dr. İlhan diken'in tabelasını indirip, yerine Sahabe İyaz bin Ganem'in adının yer aldığı, tabelayı astı.
KENTTE TANSİYONU YÜKSELTTİ
Kente siyasi ve idelojik yönde tartışma yaratan ve tansiyonu yükselten iki karara ilişkin, Diyarbakır Büyükşehir belediyesi direnç gösterirken, kentte bulunan İslami STK'lar bugün, meydanlara inerek, kitlesel basın açıklaması yapacak. Bugün Yeşil Cami'de kılınacak cuma namazı sonrasında, İslami STK temsilcileri ve vatandaşlar Büyükşehir belediyesi önüne topluca yürüyüp, burda açıklama yapacak. Dün itibariyle bölgede güvenlik önlemleri yoğun bir şekilde alınırken, olası provokasyonlara karşı, sağduyulu avranılması istenildi.
HALKIN KODLARIYLA OYNANIYOR
Buarada, Anadolu Gençlik Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin ile Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, belediyelerin, halkın İslami hassasiyetini gözardı edemeyeceğini vurguladı. Ergin, "Kayapınar bölgesinde birçok yeni yerleşim yerleri vardır. Buralardaki cami ihtiyacının mutlak surette karşılanması çok büyük önem arz etmektedir. Dolayısıyla yıkım kararı kesinlikle kabul edilemez. Tam aksine bizlerin belediyeden beklediği, hangi düşünceden, görüşten, fikirden olursa olsun belediye; insanların temel inanç ve dini değerleri üzerinde gerekli ihtiyaçların mekânsal anlamda sağlanması hem de şartlarının iyileştirilmesi noktasında gerekli girişimlerde bulunmasıdır. Belediyenin de böyle bir karardan en kısa sürede vazgeçmesi gerekir ve hatta yarım kalmış camilerin yapılmasına destek olmalıdır." dedi.
SAHABELER KAN DÖKMEMİŞTİR
Diyarbakır’ın peygamberler ve sahabeler ile bilinen, tanınan bir şehir olmasını istediklerini dile getiren Ergin, "Buna dair AGD olarak Diyarbakır'ın Fethi gibi birçok faaliyet yaptık. Şehrimizin batıdan insanların gelip yerinde görerek, manevi güzellikleri yaşayarak öğrenmeleri noktasında bir çalışma yürüttük. Şimdi Diyarbakır'da caddelere, kurum binalarında sahabe isimlerinin olması bir zenginliktir. Çünkü Diyarbakır, dünyada Mekke ve Medine'den sonra en çok sahabe ve peygamber kabirlerinin bulunduğu bir şehirdir." ifadelerini kullandı. Sahabe isimlerinin kaldırılması bu şehrin insanlarının inançlarına yönelik olmadığını söyleyen Ergin, "İnsanımız da böyle bir şeyi kabul etmez. Bilakis yeni açılan caddelere dahi sahabe isimlerinin verilmesi Diyarbakır'a bir zenginliktir. Ayrıca kurum ve kamu binalarına da sahabe isimlerinin verilmesini isteriz." diye belirtti.
SORUMLULUK VE HİZMET ALANI
Ergin, Belediyenin sorumluluk ve hizmet alanlarını hatırlatarak şöyle konuştu: "Belediye şehrin imar ve ıslahından sorumludur. En güzel şekilde cadde ve parkların yapılması, altyapı sorunlarının çözülmesi, insanların rahat bir yaşam elde edebilecekleri ortamlar oluşturmakla mükelleftir. Belediyeden istediğimiz kesinlikle insanların hangi dil, renk, ırk, düşünce, fikir veya inançtan olursa olsun herkesin inancını özgürce yaşayabileceği ortamları oluşturmasıdır; engeller koymak değildir. Bu, belediyenin kendi kendisiyle bir yandan çelişmesi anlamına gelir."
İSLAM TOPRAĞIDIR DİYARBAKIR
Diyarbakır’ın, 5’inci Harem-i Şerif olması münasebetiyle İslam alemindeki önemine vurgu yapan Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen ise "Diyarbakır, Anadolu’nun İslam’a açılan kapı, en eski mabetlerin olduğu ve kendisi İslam orduları fethedildikten sonra hiçbir şekilde İslam toprağı olmaktan çıkmamış bir şehirdir. Bu nedenle hem islam tarihi açısından hem de bölge İslam tarihi açısında önem taşır. Halkımız camilerine sahip çıkma adına el ele vererek birlik oluşturdular ve bu camilerden biri olan Yunus Emre Camii'nde bir araya geldiler. Bu da Diyarbakır’ın kodlarında dinin ne kadar önemli olduğunu, insanların kendi hayat şartları içerisinde dininin sembolü olan camilere sahip çıktığının açık ve net şekilde göstermiş oldu." diye belirtti.
Evsen, "İşi yaparken eğer ferasetli değilseniz iş başınıza sıkıntılar açabiliyor. Bence DBB yetkilileri bu hususta halka bir özeleştiri vermeliler ve konuyu bu şekilde çözmelerinin nedenlerini anlatmalılar. Halkın kendilerinin ağzından bir özeleştiri duyma ihtiyacı var." ifadelerini kullandı. Belediyenin cadde ismini değiştirme kararına binaen Diyarbakır’ın fatih komutanını anlatan Evsen, "İyaz bin Ganem İslam ordularıyla birlikte komutan olarak Diyarbakır fethinde önemli rol oynamış, Anadolu’nun kapılarını İslam’a açan bir fatih komutandır. Diyarbakır’ın fethinde çok az sayıda çatışma yaşanmış ve en az kayıpla Diyarbakır İslam toprağı olmuştur. Böylesi bir komutanın ismini Diyarbakır’ın tüm caddelerine, camilerine, kütüphanelerine de versek ona karşı azdır. Çünkü İyaz bin Ganem’in açmış olduğu o yoldan sonra Diyarbakır bir tarih, ilim ve insanlık kenti haline geldi." şeklinde konuştu.
İSLAMİ HASSASİYETLER ÖNEMLİ
Evsen, "Siyasetçiler, halkın din ve dindarlık ölçüleriyle ilgili farklı adımlar atmaya çalışırlarsa, halk onlara dur diyecektir. Bu halk Müslümandır. Bu halkın genleri ve kodları Müslümanlıkla atmaktadır. Bu halkın kodlarıyla oynamaya çalışırsanız yanlış yaparsınız. Kürtlerin de, Türklerin de hamurunda, mayasında İslam vardır." dedi ve şunları ekledi: "Diyarbakır, Allah ve Peygamber ismi geçtiğinde akan suların durduğu şehirdir. Diyarbakır, Peygamberimize yapılan hakaretten dolayı milyonların sokaklara döküldüğü ve çok büyük protesto eylemlerinin yapıldığı bir şehirdir. Bunu herkesin bu şekilde hesap etmesi gerekir. O yüzden camiler ve kutsallarla ilgili bir adım atıldığı zaman Diyarbakır’ın bu değerlerine önem ve hassasiyet gösterilmelidir."
Kaynak: Diyarbakır Söz