Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu’nun iki yılda bir düzenlediği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi'nin 7'ncisi “Ekolojik Kriz, Kadın ve Kadın Sağlığı” temasıyla Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bir otelde başladı. 3 Nisan'a kadar devam edecek kongre kapsamında, "Ekolojik krizin görünümleri", "Pandemi gölgesinde toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikler, şiddet", "Ekolojik kriz ve kadın sağlığı", "Ekolojik krizin kadın yaşamına etkileri", "Kadın sağlığı hareketinden sesler" ile "Ekolojik krize çözüm arayışları" başlıkları altında atölyeler ve etkinlikler düzenlenecek. Ardından da kongre sonuç bildirgesi açıklanacak.
KADINLAR KRİZE DİRENİYOR
Kongrenin ilk gününde, 3 gün devam edecek çalışma ve etkinliklere dair bilgi verildi. Daha sonra kongrenin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Tabip Odası Eşbaşkanı Elif Turan, toplumsal eşitsizliğe rağmen kadınların her alanda direnmeye devam ettiğini belirtti. Turan, “Kadınlar olarak her zaman kayyım zihniyetine, şiddete, kırıma, kömür ocaklarına karşı direnmeye devam ediyoruz. Bereketli Hilal olan ekoloji açıdan zengin bir alanda, ekolojiden bahsetmek çok önemlidir. Her yerde var olmaya ve birbirimize güç katmaya devam edeceğiz” dedi.
ÇÖZÜM POLİTİK TOPLUM İNŞASI
Yıkıma neden olan sistemi görmezden gelmenin çözüm olmayacağını ifade eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu üyesi Beyza Üstün, ekoloji mücadelesinin kadın mücadelesinden bağımsız ele alınamayacağına işaret etti. Üstün, “Kapitalist sistem, krizden çıkışını yeni ve farklı krizleri üreterek yapmaya çalışıyor. Onun için ekolojik krizlerin 70’li yıllardan bu yana geldiğini biliyoruz. Ve kapitalist sistemin ürettiği krizler her geçen gün derinleşiyor. Öte yandan koronavirüsü ekolojik krizden bağımsız ele almamak gerekiyor. Krizler kendi çıkışını yeni krizler üreterek, yapmaya çalışıyor. İki krizle yüz yüzeyiz. Biri siyasal, biri kapitalist sistemin ürettiği krizdir.” dedi. Konuşmaların ardından kongre, basına kapalı devam etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz