Kamudaki etik kural; vicdandır

Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yürütülen, yerel yönetimlerde etik farkındalık projesi kapsamında düzenlenen çalıştay, Gaziantep, Trabzon ve Erzurum’un ardından Diyarbakır'da yapıldı.

Kamudaki etik kural; vicdandır

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yürütülen, yerel yönetimlerde etik farkındalık projesi kapsamında düzenlenen çalıştayların 4’üncü ayağı, Gaziantep, Trabzon ve Erzurum’un ardından Diyarbakır'da yapıldı.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun, il özel idare ve belediyeler tarafından sunulan hizmet alanlarında etik davranış kodlarının oluşturulması için ülke çapında gerçekleştirdiği çalıştayda etik davranış kurallarının yanı sıra hizmet alanında şeffaflık, dürüstlük, hesap verebilirlik ve hizmet kalitelerinin ön plana çıkması oldu.

Bir otelde düzenlenen çalıştaya Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, üyeler Selçuk Hondu, Ziyaeddin Akbulut, Ahmet Demirok, İbrahim Burkay, Ahmet Karayiğit, Asım Erkan, Fatih Uşan ve Mustafa Kemal ve Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu katıldı.

‘Etik, devlet ve vatandaş arasında vazgeçilmez bir kavram’

Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun toplantılarını Diyarbakır'da düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, “Şüphesiz ki Diyarbakır bölgesel merkez konumunda. Etiğin bir davranış tanımı olarak uygulama esnasında hayatın her boyutunda herkes için şüphesiz hayatı düzenleyen bir çerçeve davranışları tanımlayan bir uygulama rehberi olmasına da yürekten inanıyorum. Özellikle bir kamu görevi ifa ve icra ediliyorsa bir kamu sorumluluğu taşınıyorsa şüphesiz bu sizin çok daha ötede bir sorumluluğunuzu ve davranışlarınızı çok daha hassas tanımlamanızı gerektiriyor. Çünkü çok önemli bir kavramı konuşuyoruz etik ile birlikte yerel yönetimlerde güven, devletin vatandaşı ile olan ilişkisinde vatandaşın devlete olan bakışında vazgeçilmez bir kavram. Güven ilişkisi şüphesiz bu güvenin tesis ve temin edilmesinde etiğin bir anlamda hayata geçmesi adalet, tarafsızlık, dürüstlük, şeffaflık gibi olmazsa olmaz kavramların uygulama boyutunda hayata geçirilmesi ile ilgili.”  dedi.

‘Türkiye Cumhuriyeti dünyanın vicdanını ve ahlakını taşıyan bir ülkedir’

Devlet ve vatandaş arasındaki güvenin önemine dikkat çeken Güzeloğlu, “Bir kamu görevi ifasında hangi görevde olursanız olun kurumsal dürüstlüğün tesis ve temin edilmesi esastır. Bu olduğu taktirde şüphesiz Devlet kurumları ile vatandaşına dokunan onları kucaklayan ve temsil edenlerin şahsında bu güven ilişkisini güçlendiren bir konuma gelecektir. Her uygulamada buna dikkat ettiğiniz ve bunu hayatınızın uygulama boyutunda ilkesel vazgeçilmezi olarak düşündüğünüz takdirde de işte o çok özlediğimiz ve istediğimiz insanımızın hak ettiği hizmet kalitesi ve güven ilişkisi temin ve tesis edilecektir. Bu proje Avrupa Birliği tarafından kamu görevi denetim kurulumuz ile birlikte hayata geçiriliyor ama çok iyi biliyoruz ki biz aslında bugün konuştuğumuz değerler üzerinde yükselen bir medeniyetin bir birikimi bir tarihin bir kültürün toplumu ve insanlarıyız. Devraldığımız medeniyet mirası ve geleceği taşıyacağımız medeniyet tasavvuru bunlar bizim için hayatımızın olmazsa olmaz düsturları ve uygulamamızın vazgeçilmezleri olarak da tanınıyor.” dedi.

‘Etik Kurulunun bu çalışması değerleri güçlendiren ve rehberlik eden bir buluşma’

Güzeloğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Hakkı temsil eden Hakk'a hizmet eden insana ait bu değerleri yücelterek ancak medeniyet geçmişinden geleceğine bir beklenti ifade eden bir yaklaşım. Biraz önce ifade ettiğimiz ve belki bugün eğitim içerisinde bütün kavramları olmazsa olmaz kılıyor. İnanıyorum ki bu buluşma ve Kamu Görevlileri Etik Kurulunun bu çalışması bu değerleri güçlendiren, katıldığınız her bir kurulda bunların hayata geçirilmesinde sizlere güç veren ve yeni anlaşmalar çerçevesinde belki de rehberlik eden buluşma olacaktır. Her birimiz için ve hepimiz için bu değerleri vazgeçilmez olduğunu bir kez daha altını çizerken bu buluşmanın gerçekleşmesine katkıları olan ve etik anlamında Türkiye'de gerçekten çok önemli bir birikim üreten değerli başkanımıza ve tüm kurul üyelerimize çabaları için içtenlikle teşekkür ediyorum.”

‘Diyarbakır'ı mucizeler yaratan bir şehir olarak gördüm’

Kurul hakkında açıklamada bulunan Kurul Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, 2004 yılında kurulan bir kanunla kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamunun çeşitli alanlarında görev yapan üst düzey bürokratlardan kurulu bir kurul olduğunu belirtti. Toptan, “Diyarbakır'da olmak insanı heyecanlandırıyor. Diyarbakır'ın insana heyecan veren o kadar çeşitleri var ki deyim yerindeyse nereye bakarsanız bakın onu İçinizde hissediyorsunuz. İster sokakta gezerken ister bir vatandaşa dokunurken ister tarihe doğru şöyle bir geriye giderken ister sanatçıları sayarken ister edebiyatçılardan bahsederken her alanda hayatın her alanında onu içinizde hissedersiniz. Diyarbakır'a yaklaşık 10 yıldır gelmedim ama 10 yıl evvelki Diyarbakır’la şimdiki Diyarbakır'ı şu kısa zaman içerisinde doğrusunu isterseniz mucizeler yaratan bir şehir olarak gördüm. Bu nedenle başta Sayın valimiz olmak üzere bütün yetkililere bütün arkadaşlarımıza kamunun özel sektörün bütün mensuplarına gayretlerinden dolayı teşekkürlerimi şükranlarımı sunmak istiyorum” dedi.

‘Diyarbakır’ın hepimize öğreteceği çok şey var’

Diyarbakır’ın Süleyman Nazif'in, Cahit Sıtkı Tarancı'nın, Ziya Gökalp'ın memleketi olduğunu vurgulayan Toptan,  “Böyle bir şehirde yerel yönetimlerde etik konulu bir çalıştayı yapmanın anlamı var mı? Bana sorarsanız aslında yok. Buranın hepimize öğreteceği çok şey var. Biz aslında bir şeyler anlatmaya değil bir şeyler dinlemeye geldik. Projede çalışan değerli uzman arkadaşlarımız bugün ve yarın yapacağı çalışmalarda Diyarbakır mucizesi dediğimiz işi anlamaya, oradan yeni kodlar çıkarmaya, yerel yönetimlerin daha verimli, daha şeffaf, daha adil davranacağı alanları tespit etmeye eksikleri bulmaya yanlışları düzeltmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var mı? Sadece ülke olarak Türkiye'nin değil dünyanın buna ihtiyacı var” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Arttırılması için Teknik Destek Projesi”, Yerelde seçilmiş ve atanmış kamu görevlilerinin etik farkındalığının arttırılması ve etik davranış kurallarının oluşturulması için Ocak 2019’da hayata geçirildi. Gaziantep, Trabzon ve Erzurum’da yapılan çalıştaylar, Diyarbakır’ın ardından Antalya, İstanbul, İzmir ve Ankara’da devam edecek. Çalıştaylar kapsamında yerel yönetimlerdeki hizmet alanlarında şeffaflık, dürüstlük, hesap verilebilirlik ve yüksek hizmet kalitesi gibi etik davranış kurallarının oluşturulması ve benimsenmesi ile vatandaşların memnuniyetinin arttırılması hedefleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler