Resmi Gazete'de yer alan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile terör örgütleri lehine faaliyette bulunduğuna karar verilen çok sayıda kişi görevden alındı. Diyarbakır'da, 2 vali yardımcısı, üç kaymakam ve adayı, meslekten ihraç edildi.
Buna göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kamu kurumlarındaki çok sayıda kişi görevlerinden alındı. Kamudan çıkarılanlar arasında 7 bin 669 emniyet, 323 jandarma ve 2 Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve 24 merkez valisi yer alıyor.
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan kararnamenin, Anayasanın 121'inci maddesi ile Olağanüstü Hal Kanununun 4'üncü maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nca 15 Ağustos 2016'da kararlaştırıldığı belirtildi.
Terör örgütleri lehine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veyahut bunlarla irtibatı olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan çok sayıda şahıs, başka işlem olmaksızın görevden uzaklaştırıldı.
24 MERKEZ VALİSİ DE YER ALIYOR
Söz konusu şahıslarda mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/veya memuriyetlerinin ellerinden alındığı ve bu kişilerin görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmeyecekleri, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri, bunların her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacağı bildirildi. Silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgelerinin ve pilot lisanslarının iptal edileceği ve bu kişilerin oturdukları kamu konutlarının 15 gün içinde tahliye edileceği ifade edildi. Belirtilen görevden almalar arasında 24 merkez valisinin de yer aldığı öğrenildi. Ayrıca, değiştirilen kanunla, yurt dışındaki FETÖ okullarının denklikleri iptal edildi.
2 VALİ YARDIMCISI, 3 KAYMAKAM
Olağanüstü hali kapsayan Kanun Hükmünde Kararnameyle, FETÖ’yle bağlantılı oldukları gerekçesiyle Diyarbakır’da 2 vali yardımcısı ve 3 kaymakam, 2 kaymakam adayı ve Çınar'da 17 öğretmen ihraç edildi. Daha önce görevlerinden açığa alınan isimler şöyle: “Diyarbakır Vali Yardımcısı Remzi Kattaş, Diyarbakır Vali Yardımcısı Mimar Sinan Batmaz, Hani Kaymakamı Tahir İğde, Çermik Kaymakamı Remzi Demir, Ergani Kaymakamı Eşref Yonsuz, Kaymakam adayları Hakan Kaya ve Kadri Çiçeklidağ”
19 AĞUSTOS'TA TUTUKLANMIŞLARDI
Görevlerinden ihraç edilen Diyarbakır Vali Yardımcıları Mimar Sinan Batmaz ve Remzi Kattaş ile Hani İlçe Kaymakamı Tahir İğde ve Ergani Kaymakamı Eşref Yonsuz ABD destekli darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 19 Ağustos tarihinde tutuklanmışlardı. Resmi Gazete'de yayımlanan KHK ile Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde açığa alınan 20 öğretmenden 17’sinin görevden ihraç edildiği bildirildi.
BİTLİS'TE İHRAÇ EDİLENLER
Bitlis’te Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında meslekten uzaklaştırılan 1 Vali Yardımcısı ve 3 kaymakam meslekten atıldı. Konu ile ilgili olarak Bitlis Valisi Ahmet Çınar yaptığı açıklamada, FETÖ/PDY soruştuırması kapsamında daha önceden görevden uzaklaştırılan Vali Yardımcısı Salih Altun, Adilcevaz Kaymakamı Özer Özbek, Hizan Kaymakamı Yakup Bölükbaşı ve Tatvan Kaymakamı Murat Erkan’ın meslekten ihraç edildiklerini belirtti.
KENDİ İSTEĞİYLE EMEKLİ OLAN HAKİM VE SAVCILAR
Resmi Gazete'de yayımlanan 673 sayılı KHK ile hakimlik ve savcılık mesleğinden kendi istekleriyle emekli olan veya tekrar mesleğe dönmek isteyenler, 2 ay içinde başvuruda bulunmaları ve mesleğe kabulde aranan nitelikleri kaybetmemiş olmaları şartıyla mesleklerine dönebilecek.
76 ASKERİ HAKİM VE SAVCI İHRAÇ EDİLDİ
Milli Savunma Bakanlığının Twitter adresinden yapılan açıklamada, 76 askeri hakim ve savcının meslekten ihraç edildiği belirtildi. İhraç edilenler arasında darbe girişimine ilişkin soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Eski Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin de bulunduğu öğrenildi.
CEZA İNFAZ KURUMLARINDA YENİDEN SEÇİM
KHK ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin üyeliklerinin sona erdiği ve 10 gün içinde 14/6/2001 tarihli ve 4681 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu'nda belirlenen usule göre yeniden seçim yapılacağı kaydedildi.
MİLLİ EĞİTİM VE SAĞLIK BAKANLIĞI
Milli Eğitim Bakanlığı'nda 28 bin 163, Sağlık Bakanlığı'nda 2 bin 18, Diyanet İşleri Bakanlığı'nda bin 519 kişi ihraç edildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz